Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Povești emoționante cu rockerul rebel / „Frumușelu’, drum lin spre stele”

Redactor:
Gandul
Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Povești emoționante cu rockerul rebel / „Frumușelu’, drum lin spre stele”
Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Fostul solist al trupei Compact, Leo Iorga, ar fi împlinit luni vârsta de 55 de ani. Artistul a murit sâmbătă, 2 noiembrie, după o lungă luptă cu boala.

Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Muzicianul Leo Iorga, care a murit sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani, a fost unul dintre cei mai cunoscuți soliști și chitariști rock din România, numele lui fiind legat mai ales de trupele Cargo și Compact B, alături de care a lansat hituri care au rămas în memoria fanilor.

Născut pe 2 decembrie 1964, în Arad, Leo Iorga a debutat ca toboșar în trupa Liceului „Ioan Slavici” din localitate. Între anii 1984 și 1985 a fost solist al grupului Pacific, iar, din 1985 până în 1988, a fost toboșar și solist pentru Sui-Generis. Ulterior, el a devenit solistul trupei Cargo, după care, din 1988 până în 1996 a fost solist al Compact B, formată după scindarea Compact.

 

„Cine ești tu oare?”, un album compus de Adrian Ordean, include hituri rock care au rămas indisociabil legate de vocea lui Leo Iorga, precum „Cine ești tu oare?”, „Te visez mereu”, „Să te gândești la mine”, „Nu uita”, „Trenul Pierdut”, „Singur în noapte”, „Omul negru”.

După plecarea din Compact B, în 1996, a fondat trupa Schimbul 3, împreună cu Adi Ordean, apoi a fost solist al trupei Pacifica.

În 2012, el a fondat, împreună cu Adrian Ordean, trupa Pact, care a lansat, în aprilie 2014, albumul „Numărul Unu”.

Din discografia lui Leo Iorga mai fac parte albume precum „O altă tăcere” (2005, Pacifica).

În ultimii ani, Leo Iorga a avut mai multe probleme de sănătate. Astfel, în 2014, a fost operat pentru extirparea unei tumori cerebrale, iar, în 2011, a suferit o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei tumori canceroase la plămâni.

Anul acesta, la începutul lunii februarie, Leo Iorga a primit vestea recidivării tumorii (cancer stadiu 3-4) la singurul plămân rămas.

„În 2011, Leo a fost supus primei operații pentru extirparea unei tumori la plămân. Prima întrebare a lui Leo adresată medicului, dupa ce și-a revenit din anestezie, a fost «Când pot să cânt?». Și după șase luni a urcat pe scenă. Dar boala a recidivat, au apărut metastaze – la cap, la glanda suprarenală, apoi din nou la cap, din nou la plămân. A trecut prin multe intervenții chirurgicale și le-a suportat cu încredere și curaj. A suportat stările chinuitoare date de chimioterapie, a încercat și varianta vaccinului cubanez, a făcut și imunoterapie. Dar nimic din toate astea nu l-a ținut departe de scena și de publicul care îl iubește. Poate că dragostea oamenilor (familie și fani) i-a dat forța de a merge mai departe și de a încerca pe propriul corp orice. Pentru că Leo vrea să cânte, el trăiește pentru și prin muzică: «Cât mă va ține Dumnezeu pe pământ vreau să cânt», spunea când nu era la tratament. Leo a fost mereu alături de cei care îl iubesc, adică pe scenă, în fața publicului, oriunde în țară cu medicamentele după el”, povesteau, în februarie inițiatorii unei campanii de strângere fonduri pentru tratamentul artistului.

Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Povești incredibile cu rockerul rebel. Muzicieni din trupe precum Cargo, Iris și Holograf și-au exprimat regretul la auzul veștii despre decesul lui Leo Iorga, sâmbătă, la vârsta de 54 de ani, după mulți ani în care a avut grave probleme de sănătate, care, însă, nu l-au ținut mult timp departe de scenă.

Sâmbătă, cântărețul și compozitorul Adrian Ordean a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că Leo Iorga, fostul său coleg de trupă, a murit.

„Acum cinci minute, colegul meu de trupă Leo Iorga a plecat spre o lume mai bună… Dumnezeu să-l ierte. Va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”, a scris Adrian Ordean.

„Dumnezeu să te odihnească, Leo Iorga! De astăzi lumea muzicală va fi mai săracă fără vocea ta! Drum lin spre Lumină!”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina trupei Cargo, al cărei membru a fost Leo Iorga.

Trupa Iris a scris pe pagina de Facebook: „Ne va fi dor de tine, luptătorule! De vocea ta, de voința ta, de căldura ta… de tot! Drum lin, Leo Iorga!”.

Și cântăreața Silvia Dumitrescu a scris un mesaj de condoleanțe: „Offf… Doamne… ce trist… condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească!!! Cât de mult s-a luptat cu boala, cât de mult și-a dorit să trăiască… Frumușelu’, drum lin spre stele…”.

GALERIE FOTO | Artistul Leo Iorga, înmormântat la Cimitirul Bellu din București / Imagini cutremurătoare cu prietenii apropiați îndurerați

Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Cântărețul Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact, s-a luptat cu cancerul după ce boala a recidivat, iar prietenii săi au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a-l ajuta să continue tratamentul.

Familia artistului Leo Iorga, care a demarat o campanie de strângere de fonduri în mediul online, a anunțat că interpretul se luptă din nou cu boala, după ce la începutul lunii februarie, acesta a primit vestea recidivării tumorii (cancer stadiu 3-4) la singurul plămân rămas.  

 
Din 2011 și până acum, cântărețul a trecut prin numeroase intervenții chirurgicale care i-au salvat viața. Acum, fostul solist al trupei Compact are din nou nevoie de ajutor.
„Prin cântecele sale, Leo ți-a fost alături în momente importante și încă îți este în amintiri pe care le-a umplut cu bucurie. Acum, «După ani și ani», se reîntoarce în atenția ta pentru a-ți cere să-i fii și tu alături de data aceasta. Leo Iorga se luptă cu cancerul de opt ani și câteodată câștigă și urcă pe scenă, iar altă dată adversarul devine atât de puternic încât doar împreună cu voi îl poate învinge din nou. Acum e una din acele dăți în care trebuie să luptăm împreună”, se arată în anunțul publicat pe Facebook.
„Acum o săptămână, a primit vestea recidivării tumorii (cancer stadiu 3-4) la singurul plămân rămas. În 2011, Leo a fost supus primei operații pentru extirparea unei tumori la plămân. Prima întrebare a lui Leo adresată medicului, după ce și-a revenit din anestezie, a fost «Când pot să cânt?». Și după șase luni a urcat pe scenă. Dar boala a recidivat, au apărut metastaze – la cap, la glanda suprarenală, apoi din nou la cap, din nou la plămân. A trecut prin multe intervenții chirurgicale și le-a suportat cu încredere și curaj.

„A suportat stările chinuitoare date de chimioterapie, a încercat și varianta vaccinului cubanez, a făcut și imunoterapie. Dar nimic din toate astea nu l-a ținut departe de scena și de publicul care îl iubește. Poate că dragostea oamenilor (familie și fani) i-a dat forța de a merge mai departe și de a încerca pe propriul corp orice. Pentru că Leo vrea să cânte, el trăiește pentru și prin muzică: «Cât mă va ține Dumnezeu pe pământ vreau să cânt», spunea când nu era la tratament. Leo a fost mereu alături de cei care îl iubesc, adică pe scenă, în fața publicului, oriunde în țară cu medicamentele după el”, povestesc autorii campaniei.

Pentru a scăpa de tumora canceroasă de la plămân, Leo Iorga avea nevoie de o procedură specială care nu putea fi efectuată în România. Astfel, familia se lupta pentru a-l duce în Germania și cerea ajutorul pentru a strânge cei 70.000 de euro necesari.

„Acum ne aflăm într-un alt impas, deoarece metastazele de la unicul plămân au crescut considerabil, terapia recomandată de medicii din țară și din străinătate presupune o intervenție specială, Cyberknife, stereotaxie și alte proceduri. În România nu există Cyberknife, însă o clinică din Hamburg a acceptat cazul. Durata tratamentului este de aproximativ o lună la Centrul de Tratament Oncologic Hamburg (Strahlenzentrum Hamburg)”,  au scris organizatorii campaniei.

Operațiile au început în 2011, an în care artistul a fost suspus unei operații de extirpare a unei tumori canceroase la plămâni, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală. Într-un interviu acordat, la câteva luni de la operație, pentru Mediafax, Leo Iorga povestea că se simte bine, dar că va continua tratamentul postoperator.

„Urmez un tratament postoperator și de prevenție a unor fenomene, dar asta-i situația și mulțumesc lui Dumnezeu că putem sta de vorbă”, susținea solistul.

Fostul solist al trupei Compact a fost supus, în 2014, unei operații pe creier pentru extirparea unei tumori de trei centimetri după ce, înainte de Paști, a avut o criză mare de convulsii și a urmat un tratament care „l-a anchilozat”.

Leo Iorga, unul dintre cei mai cunoscuți soliști rock din România, a făcut parte, printre altele, din trupele Cargo, Compact și Schimbul 3. În 2012, el a fondat, împreună cu Adrian Ordean, trupa Pact, care a lansat, în aprilie 2014, albumul „Numărul Unu”.

Inchide