Les Films de Cannes à Bucarest | Regizorul Ladj Ly, noul rebel de la Cannes, va veni la festival – VIDEO

Les Films de Cannes à Bucarest | Regizorul Ladj Ly, noul rebel de la Cannes, va veni la festival - VIDEO
Publicat: 02/10/2019, 15:38

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 18 și 27 octombrie, iar cinci lungmetraje care au provocat polemici pe Croazetă vor ajunge pe marile ecrane din Capitală.

Noul copil minune al filmului francez, Ladj Ly, va fi prezent la București pentru a vorbi despre cum este să pornești o revoluție cinematografică din suburbii.

„Dacă vrei cu adevărat să faci o revoluție, trebuie să ieși în stradă în fiecare zi”, a declarat regizorul Ladj Ly, al cărui lungmetraj de debut a fost inclus în competiția oficială de la Cannes.

„Cine crede că este vorba despre o nouă ecranizare a clasicului lui Victor Hugo, se înșeală. Dar există un motiv pentru care «Les Misérables» poartă același titlu: ambele sunt amplasate în Montfermeil, suburbia muncitorească unde regizorul a crescut. Un secol mai târziu, mizeria e încă acolo, iar violența poliției rămâne un factor”, a scris revista Variety.

Pelicula are în centru trei membri ai brigăzii anticriminalitate care se confruntă cu tensiuni între bandele rivale din vecinătate. Inspirat de revoltele din 2005 de la Paris, de pelicula cult a lui Mathieu Kassovitz „La Haine” și de scurtmetrajul cu același nume al lui Ly, „Les Misérables” este o perspectivă provocatoare asupra tensiunilor dintre rezidenții marginali și poliție.

Regizorul a declarat că este crucial ca oamenii care au trăit în aceste locuri să-și spună povestea și că este frustrant că sunt atât de puțini regizori de culoare activi în Franța de azi.

„Lumea cinema-ului este foarte închisă: e rezervată unei anume elite. Poți număra regizorii de culoare pe degetele de la o mână. De aceea am fondat școala noastră de film”, a declarat regizorul.

Școala de film se numește Kourtrajmé, precum colectivul regizoral unde a debutat. Ly susține că școala gratuită dă ocazia participanților să facă parte din următoarea generație de cineaști francezi: „E o școală pe care o poate accesa oricine, nu există taxă. Trebuie să ne implicăm, să preluăm controlul și să începem să schimbăm lucrurile. Nu vrem să ni se impună nimic. Cunoaștem aceste teritorii și știm cum să acționăm. De când cu alegerea lui Macron, sunt și mai multe probleme sociale. Noi protestăm împotriva acestor condiții de 20 de ani, dar nu se întâmplă nimic. Înainte, oamenii erau indiferenți pentru că era vorba de periferie, acum toți francezii sunt afectați. Avem impresia că politicienilor nu le pasă”.

La Cannes, filmul „Les Misérables” a fost primit cu ovații și a reușit performanța de a-i surclasa pe Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach și Xavier Dolan în competiția pentru premiul juriului.

Peste noapte, Ly a devenit o celebritate, iar drepturile de difuzare pentru piața americană au fost achiziționate imediat de Amazon pentru 1,5 milioane dolari, cea mai mare vânzare pentru un debutant la Cannes din istorie.

Totodată, alte filme controversate premiate la Cannes vor putea fi vizionate în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Pelicula „Bacurau”, în regia lui Kleber Mendonça Filho și a lui Juliano Dornelles, onorat cu premiul juriului la Cannes, realizează un portret perseverent și amplu al unei comunități braziliene care luptă împotriva spectrului sumbru al modernității.

Filmul „The Wild Goose Lake”, regizat de Diao Yinan, spune povestea unui membru fugar al unei bande criminale ce caută izbăvirea și a unei fete în pericol care riscă totul pentru a-și câștiga libertatea.

Pelicula „Beanpole”, în regia lui Kantemir Balagov, recompensat cu premiul pentru regie Un Certain Regard, la Cannes, surprinde orașul sovietic Leningrad în anul 1945. În contextul în care Al Doilea Război Mondial a devastat orașul, două tinere căută să-și refacă viața în mijlocul ruinelor.

Regizată de Karim Aïnouz, pelicula „The Invisible Life of Eurídice Gusmão”, ce a obținut premiul Un Certain Regard la Cannes, va putea fi vizionată la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest.

Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook și de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Union. Biletele pot fi achiziționate atât în avans, începând de marți, cât și pe durata festivalului.

Ediția a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

Programul de proiecții și detalii suplimentare sunt disponibile pe pagina festivalului, www.filmedefestival.ro.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale