Lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din farfuria ta în luna mai

Lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din farfuria ta în luna mai
Publicat: 02/05/2012, 09:33
Actualizat: 02/05/2012, 09:33

Primăvara este perioada perfectă pentru a-ți ajuta organismul să își regenereze celulele, să își crească imunitatea și să își amplifice energia. Cum poți face acest lucru? Asigură-i organismului necesarul zilnic de vitamine si minerale.

În plus, pentru că temperatura din atmosferă începe să fie din ce în ce mai ridicată, nutriționiștii ne recomandă ca în acest sezon să optăm pentru alimente care au un conținut ridicat de apă, doarece în zilele călduroase corpul pierde multe lichide.

Mai jos puteți citi o listă cu alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta de primăvară.

● Cireșele remineralizează organismul, favorizează digestia, are efect detoxifiant și revitalizant. În plus, aceste fructe reprezintă o sursă excelentă de vitamine (A, C, B1, B2, E și PP) și de minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, mangan) care întăresc sistemul imunitar. Nutriționiștii spun că cireșele sunt recomandate și pentru a preveni anumite boli, printre care se numără litiaza biliară, colita de fermentație, cancerul de colon și chiar obezitatea.

Proprietățile curative ale cireșelor sunt conferite, în primul rând, de efectul de detoxifiant. Deoarece facilitează eliminarea toxinele din corp și, în același timp, digestia, cireșele ajută la prevenirea cancerului gastric și de colon. De asemenea, conținutul bogat în vitamine din complexul B (B1 și B2) le recomandă în caz de anemii și în stările avansate de oboseală.

Mai mult, cireșele reprezintă un aliat de nădejde și în lupta împotriva îmbătrânirii, deoarece sunt o sursă esențială de vitaminele C și A și de flavonoide, substanțe cu efect antioxidant care ajută corpul să lupte cu radicalii liberi.

● Ridichile reprezintă un antiseptic puternic, stimulează secreția de bilă și ajută la eliminarea ei. Specialiștii le recomandă suferinzilor hepatici să consume zilnic câte o legătură de ridichi roșii ca aperitiv, vreme de trei săptămâni. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ridichiile previn apariția cancerului. Studiile de specialitate au arătat că ridichile sunt indicate pentru prevenirea cancerului de colon, de sân și de prostată. Bogată în acid folic, ridichea scade riscul apariției de malformații dacă este consumată de femeile însărcinate. În plus, aceasta conține fibre solubile care ajută la scăderea colesterolului „rău”, iar zahărul din compoziția ei este rapid digerat și absorbit de către organism. Nutriționiștii recomandă acest aliment persoanelor care vor să înceapă o cură de slăbire, deoarece ridichile au un conținut scăzut de kilocalorii și în plus sunt conțin multă apă.

● Spanacul este bogat în fier, acid folic și calciu. Nutriționiștii susțin că persoanele care includ acest aliment în dieta zilnică prezintă un risc scăzut de a suferi de cataractă, deoarece conține luteină, o substanță care protejează proteinele cristalului.

Crude, de preferință în salată, frunzele spanacului sunt anticancerigene. Un pahar de suc de spanac, băut pe stomacul gol, în fiecare dimineață, timp de câteva zile, ajută la înlăturarea depresiilor și a stărilor de nervozitate. Spanacul conține magneziu, element esențial pentru multe dintre procesele care se petrec la nivelul celulelor, iar recent, s-a descoperit că previne apariția diabetului.

● Salata verde are efect diuretic, ameliorează problemele digestive, iar datorită conținutului ridicat de fibre și antioxidanți scade riscul apariției cancerului de colon. Frunzele de salată sunt sărace în kilocalorii și foarte bogate în minerale și vitamine esențiale organismului.

Mineralele ce se găsesc în frunzele de salată (iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic și zinc) au un rol major în desfășurarea normală a proceselor metabolice. Tot sărurile de iod sunt cele care asigură funcționarea normală a glandei tiroide. De asemenea, salata verde ajută la prevenirea și combaterea reumatismul, a îmbătrânirii precoce a țesuturilor, iar pentru copii acest aliment este recomandat deoarece stimulează procesul de creștere

● Căpșunile sunt surse de antioxidanți, de aceea mențin organismul tânăr mai mult timp și îl feresc de boli degenerative. În plus, sunt sărace în zahăr și în calorii, ajutând la menținerea glicemiei în limite normale.

Aceste fructe au în compoziția lor 90% apă și 5% zahăr. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge și nu duce la o creștere semnificativă a glicemiei, căpșunile încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut.

Căpșunile proaspete își păstrează la maximum nivelul nutrienților timp de 48 de ore de la recoltare. Din păcate, ele se deteriorează repede chiar și în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menținem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis.

Nutriționiștii mai spun că aceste fructe sunt bogate în bioflavonoide – antioxidanți cu proprietăți tonice, antibacteriene, anticancerigene și previne îmbătrânirea precoce. Tot datorită acestui antioxidant, căpșunile previn apariția bolilor cardiovasculare.

● Ceapa verde e o sursă excelentă de vitamina A și C, spun medicii nutriționiuști. Studiile de specialitate au demonstrat faptul că acest aliment are numeroase beneficii asupra sănătății datorită conținutului său de nutrienți. Cu ajutorul ei putem avea o imunitate ridicată.

De asemenea, ceapa verde contribuie la aportul zilnic de minerale datorită conținutul său bogat de potasiu, dar și de fier, calciu și magneziu. Specialiștii spun că o ceapă asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic. Astfel, un consum zilnic de ceapă verde poate crește cu peste 10% viteza de gândire și cu până la 20% viteza de memorare. Tot ceapa verde este cea care crește rezistența oaselor. Specialiștii spun că la persoanele care consumă aproape zilnic ceapă, numărul fracturilor este mai rar, iar copiii au o viteză de creștere mai mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult