Locul prin care pătrund cele mai multe bacterii în organism

Locul prin care pătrund cele mai multe bacterii în organism
Publicat: 17/09/2016, 21:40
Actualizat: 01/10/2018, 23:25

Cariile netratate și resturile dentar întrețin o cantitate foarte mare de bacterii patogene, care pot fi îngerate odată cu alimentația sau trec în circulația sistemică și produc diverse afecțiuni.

„Printre complicațiile care pot apărea sunt afecțiunile inimii, cunoscutele hepatite, atacul cerebral. Cea mai riscantă afecțiune este endocardita bacteriană, aceasta este o boală a stratului intern al inimii, endocardul. Printre persoanele care prezintă risc crescut sunt cele cu proteză valvulară sau cu alte materiale străine în cord ( sunțuri sau conducte între circulația sistemică și cea pulmonară, realizate chirurgical). Pacienții trebuie să informeze medicul stomatolog despre afecțiunile lor și să facă profilaxia endocarditei în următoarele proceduri dentare: extracții, implanturi dentare, instrumentări la nivelul rădacinilor, injecții anestezice intraligamentare, proceduri la care se anticipează o sângerare, plasarea de benzi antibiotice subgingivale”, precizează medicul Răzvan Boberis pentru Gândul.

În general, persoanele cu dinți lipsă sau cu proteze mobile tind să evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca și să aleagă alimente bogate în grăsimi și calorii, dar acestea favorizează apariția unor afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat sau uneletulburări digestive.