Lucrare a lui Constantin Brâncuși, vândută cu 9 milioane de dolari

Redactor:
Corespondenti
Lucrare a lui Constantin Brâncuși, vândută cu 9 milioane de dolari
Una din primele versiuni ale lucrării "Muza adormită", de Constantin Brâncuși, s­a vândut cu suma de 9,125 milioane de dolari, joi seară, la New York, într­o săptămână marcată de vânzări record în lumea artei, și va rămâne în continuare într-o colecție privată americană.

„Lucrările lui Brâncuși sunt foarte rare, este greu să le întâlnești la licitații sau pe piața de artă în general și suntem foarte mândri că am reușit să includem o asemenea operă în vânzarea din această seară”, a declarat Andreas Rumbler, cel care a condus licitația, citat de corespondentul MEDIAFAX de la New York.

Ofertele pentru lucrarea lui Brâncuși au pornit de la 6 milioane de dolari și au ajuns la peste 8 milioane de dolari (9,125 milioane dolari, incluzând comisionul casei de licitații), cumpărătorul fiind proprietara unei firme de consultanță în domeniul artei private, Kim Heirston, prezentă în sală.

„Pentru mine, sculptura începe și se termină cu Brâncuși… Sunt absolut emoționată că mi s-­a oferit oportunitatea să licitez pentru o asemenea lucrare deosebită, care a fost expusă pentru prima dată la Armory Show în 1913”, a declarat cumpărătoarea lucrării, pentru MEDIAFAX. Ea a adăugat că lucrarea este pentru un client important al său. „Îmi doresc tare mult să vizitez România și bineînțeles să văd Coloana Infinitului, poate chiar în vara aceasta”, a mai spus Kim Heirston.

Denumită generic „La Muse endormie I”, lucrarea modelată în lut, înfățișând un cap de femeie cu ochii închiși, așezat pe partea dreaptă, a fost concepută de artistul român în primii ani ai perioadei sale de artist independent la Paris, având-o ca model pe baroneasa Renée­ Irana Frachon.

„La Muse endormie I” a fost una dintre cele cinci lucrări selectate și aduse la New York de organizatorii Armory Show în 1913.

După expoziție a fost achiziționată de Mary Harriman Rumsey, care avea sa devină un client fidel și sponsor al artistului român de­-a lungul anilor.

Lucrarea este considerată importantă pentru evoluția lui Brâncuși, prin forma ovoidă și trăsăturile stilizate care devin evidente pentru prima dată și care vor marca viitoarele sale opere.

Însuși Brâncuși a apreciat importanța lucrării, sugerând în 1933 că ar trebui să intre în colecția unui muzeu.

În anii care au urmat expunerii lucrării sale peste ocean, Brâncuși a mai realizat câteva versiuni ale „Muzei adormite”, două în lut, cinci în bronz și una în alabastru.

Însă capul de lut prezentat la Armory Show a continuat să rămână în proprietate privată americană, fiind revândut în mai multe ocazii, până în această săptămână, când a fost oferit de casa Christie”s la New York în cadrul licitației de artă impresionistă și modernă de primăvară.

Cea mai scumpă lucrare vândută în licitație a fost tabloul „Composition No. III, with Red, Blue, Yellow and Black”, de Piet Modrian, un artist olandez de la începutul secolului trecut, vândut cu suma de 66,8 milioane de dolari, cu mult peste estimarea inițială de 15,­25 milioane de dolari.

Seara de artă impresionistă a realizat 202,6 milioane de dolari, peste estimări, și s­-a situat pe același trend ascendent al recordurilor în vânzările de artă înregistrate în această săptămână la New York. În alte două vânzări de artă modernă, postbelică și contemporană, care au avut loc luni și miercuri, s-­au obținut peste 1,3 miliarde de dolari, iar în a doua licitație de artă contemporană și postbelică programată vineri se estimează vânzări de cel puțin 100 de milioane de dolari, ceea ce va înseamna o săptămână record în istoria vânzărilor de artă pentru casa Christie”s, care vor totaliza peste 1,6 miliarde de dolari.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș,...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Un polițist din Vâlcea investighează criminali ziua, iar noaptea trăiește altă viață: ‘Doar chinezii mai...
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Emily Burghelea a trecut prin clipe grele: „L-am dus mort în portbagaj”
Inchide