Lucrare a lui Constantin Brâncuși, vândută cu 9 milioane de dolari

Lucrare a lui Constantin Brâncuși, vândută cu 9 milioane de dolari
Publicat: 15/05/2015, 11:21
Actualizat: 19/08/2017, 11:21

„Lucrările lui Brâncuși sunt foarte rare, este greu să le întâlnești la licitații sau pe piața de artă în general și suntem foarte mândri că am reușit să includem o asemenea operă în vânzarea din această seară”, a declarat Andreas Rumbler, cel care a condus licitația, citat de corespondentul MEDIAFAX de la New York.

Ofertele pentru lucrarea lui Brâncuși au pornit de la 6 milioane de dolari și au ajuns la peste 8 milioane de dolari (9,125 milioane dolari, incluzând comisionul casei de licitații), cumpărătorul fiind proprietara unei firme de consultanță în domeniul artei private, Kim Heirston, prezentă în sală.

„Pentru mine, sculptura începe și se termină cu Brâncuși… Sunt absolut emoționată că mi s-­a oferit oportunitatea să licitez pentru o asemenea lucrare deosebită, care a fost expusă pentru prima dată la Armory Show în 1913”, a declarat cumpărătoarea lucrării, pentru MEDIAFAX. Ea a adăugat că lucrarea este pentru un client important al său. „Îmi doresc tare mult să vizitez România și bineînțeles să văd Coloana Infinitului, poate chiar în vara aceasta”, a mai spus Kim Heirston.

Denumită generic „La Muse endormie I”, lucrarea modelată în lut, înfățișând un cap de femeie cu ochii închiși, așezat pe partea dreaptă, a fost concepută de artistul român în primii ani ai perioadei sale de artist independent la Paris, având-o ca model pe baroneasa Renée­ Irana Frachon.

„La Muse endormie I” a fost una dintre cele cinci lucrări selectate și aduse la New York de organizatorii Armory Show în 1913.

După expoziție a fost achiziționată de Mary Harriman Rumsey, care avea sa devină un client fidel și sponsor al artistului român de­-a lungul anilor.

Lucrarea este considerată importantă pentru evoluția lui Brâncuși, prin forma ovoidă și trăsăturile stilizate care devin evidente pentru prima dată și care vor marca viitoarele sale opere.

Însuși Brâncuși a apreciat importanța lucrării, sugerând în 1933 că ar trebui să intre în colecția unui muzeu.

În anii care au urmat expunerii lucrării sale peste ocean, Brâncuși a mai realizat câteva versiuni ale „Muzei adormite”, două în lut, cinci în bronz și una în alabastru.

Însă capul de lut prezentat la Armory Show a continuat să rămână în proprietate privată americană, fiind revândut în mai multe ocazii, până în această săptămână, când a fost oferit de casa Christie”s la New York în cadrul licitației de artă impresionistă și modernă de primăvară.

Cea mai scumpă lucrare vândută în licitație a fost tabloul „Composition No. III, with Red, Blue, Yellow and Black”, de Piet Modrian, un artist olandez de la începutul secolului trecut, vândut cu suma de 66,8 milioane de dolari, cu mult peste estimarea inițială de 15,­25 milioane de dolari.

Seara de artă impresionistă a realizat 202,6 milioane de dolari, peste estimări, și s­-a situat pe același trend ascendent al recordurilor în vânzările de artă înregistrate în această săptămână la New York. În alte două vânzări de artă modernă, postbelică și contemporană, care au avut loc luni și miercuri, s-­au obținut peste 1,3 miliarde de dolari, iar în a doua licitație de artă contemporană și postbelică programată vineri se estimează vânzări de cel puțin 100 de milioane de dolari, ceea ce va înseamna o săptămână record în istoria vânzărilor de artă pentru casa Christie”s, care vor totaliza peste 1,6 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani