„Luke mână rece”, omagiat de Poșta americană prin intermediul unui timbru special

Redactor:
Florin Badescu
Actorul Paul Newman a fost comemorat prin intermediul unui timbru special, lansat de Poșta americană, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc, vineri, în Cleveland, orașul natal al starului hollywoodian, aflat în statul american Ohio, informează Reuters.

Timbrul reproduce o fotografie celebră a actorului Paul Newman, realizată în 1980 de fotograful Steve Schapiro. În partea de jos a timbrului, sub numele actorului, apare mențiunea „Actor/ Filantrop”.

La ceremonie a fost prezentă și Claire Newman Soderlund, una dintre fiicele actorului.

Paul Newman s-a născut în orașul Cleveland, pe 26 ianuarie 1925, și a luptat în marina americană în cel de-Al Doilea Război Mondial. După război, a urmat cursurile de la Kenyon College din statul Ohio, grație unei burse sportive. A început să ia cursuri de actorie după ce a fost exclus din echipa de fotbal american a acelei universități din cauza unei altercații într-un bar.

Paul Newman a jucat în peste 60 de filme, inclusiv în câteva capodopere cinematografice precum „Pisica pe acoperișul fierbinte/ Cat on a Hot Tin Roof”, „The Hustler”, „Luke Mână Rece”, „Butch Cassidy și Sundance Kid/ Butch Cassidy and the Sundance Kid” și „Cacealmaua/ The Sting”. A primit 10 nominalizări la premiile Oscar și a câștigat acest trofeu, la categoria „cel mai bun actor în rol principal”, pentru interpretarea sa din „Culoarea banilor/ The Colour of Money” (1986). În 1986, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, iar, în 1994, Academia de film americană l-a recompensat cu Jean Hersholt Humanitarian Award. Paul Newman a câștigat și premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 1985, pentru rolul din filmul „Lunga vară fierbinte/ The Long, Hot Summer”.

Celebrul actor american a avut și o carieră de succes ca pilot de curse și s-a remarcat în domeniul filantropiei, înființând o linie proprie de produse alimentare, Newman’s Own, folosite pentru colectarea de fonduri în scopuri caritabile.

A fost căsătorit cu Jackie Witte în perioada 1949 – 1958 și cu actrița Joanne Woodward în perioada 1958-2008 și a avut șase copii.

Paul Newman a murit pe 26 septembrie 2008, la vârsta de 83 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide