Lungmetrajul „1917″, de Sam Mendes, a fost marele câștigător la gala BAFTA 2020

Lungmetrajul „1917, de Sam Mendes, a fost marele câștigător la gala BAFTA 2020
Publicat: 03/02/2020, 08:43

Drama de război regizată de Sam Mendes a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, la o gală ai cărei organizatori au fost aspru criticați pentru lipsa de diversitate. „1917” a mai primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film britanic, cel mai bun sunet, cea mai bună scenografie, cele mai bune efecte speciale și cea mai bună imagine.

În mod nesurprinzător, premiile pentru cele mai bune roluri principale le-au primit Renee Zellweger, pentru „Judy”, și Joaquin Phoenix, pentru „Joker”. Zellweger, aflată la al treilea trofeu BAFTA, și Phoenix au primit majoritatea premiilor importante din acest sezon cinematografic.

Academia de film britanică s-a confruntat cu o reacție negativă încă de când a anunțat nominalizările la premiile BAFTA pe 2020, întrucât au fost selectați doar actori caucazieni, Scarlett Johansson și Margot Robbie având chiar câte două menționări. Anunțul despre nominalizările la premiile Academiei de film britanice pe 2020 a fost aspru criticat.

Margot Robbie a primit două nominalizări, pentru rolurile din „Bombshell” și „Once Upon a Time… in Hollywood”, iar Scarlett Johansson, pentru interpretările din „Jojo Rabbit” și „Marriage Story”.

Nu numai actorii de culoare au fost omiși la ediția de anul acesta a premiilor BAFTA, ci și regizoarele. Sam Mendes („1917”), Martin Scorsese („The Irishman”), Todd Phillips („Joker”), Quentin Tarantino („Once upon a time.. in Hollywood”) și Bong Joon-ho („Parasite”) și-au disputat anul acesta premiul BAFTA pentru regie.

Controversa #BaftasSoWhite a fost amintită de Joaquin Phoenix în discursul său de acceptare a premiului. Actorul a spus că apreciază trofeul, dar are sentimente contradictorii, „pentru că atât de mulți dintre colegii lui actori care merită nu au acest privilegiu”. „Cred că trimitem un mesaj clar oamenilor de culoare, acela că nu sunt bineveniți aici, oameni care au contribuit atât de mult la mediul și industria noastre”, a mai spus Phoenix.

Și prințul William, președintele BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), a făcut aluzii la această controversă, spunând că nu este pentru prima dată când „ne găsim vorbind din nou despre nevoia de a face mai mult pentru a asigura diversitatea în industrie și în procesul de premiere. Acest lucru pur și simplu nu poate fi corect astăzi, în această epocă”.

Acesta a mai spus că oficialii BAFTA îi împărtășesc frustrările și continuă să lucreze „neobosiți” pentru a se asigura că sunt descoperite și sprijinite talentele creative. Acesta a adăugat că procesul de premiere va fi reevaluat.

Regizorul neozeelandez Taika Waititi, care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, al filmului „Jojo Rabbit”, a vorbit și el despre subiectul arzător. „Venind din colonii, a fost bine să iau puțin din aurul vostru și să îl duc înapoi unde îi este locul”, a spus acesta.

La aceeași gală, „Joker”, de Todd Phillips, care conducea în topul nominalizărilor, cu 11, a mai primit premiul pentru cea mai bună coloană sonoră și cel pentru cea mai bună distribuție, acordat în premieră anul acesta.

Premiile pentru roluri secundare au fost primite de Brad Pitt, pentru interpretarea din filmul lui Quentin Tarantino „Once Upon a Time in Hollywood”, și de Laura Dern, pentru partitura din producția Netflix „Marriage Story”.

Ceremonia, care a avut loc la Royal Albert Hall și a fost prezentată anul acesta de Graham Norton, a fost un eveniment carbon neutru, după cum au anunțat organizatorii, care au renunțat la coșurile cu cadouri pentru nominalizați și au folosit un covor roșu reciclabil, însă au inclus în meniu un preparat din carne. Organizatorii au urmat ceea ce a devenit deja o tendință în acest sezon al trofeelor cinematografice. Astfel, gala Globurilor de Aur și cea a Sindicatului actorilor americani au servit meniuri exclusiv vegetariene, iar Academia de film americană, care decernează Oscarurile, a anunțat că va servi la banchetul organizat în mod tradițional după ceremonie un meniu 70% vegetarian.

Mașinile care au adus vedetele la gala BAFTA au fost electrice, iar covorul roșu, reciclabil, a fost luminat cu becuri economice.

Coșurile cu cadouri, pe vremuri umplute cu sticle de șampanie și produse de înfrumusețare scumpe, au fost înlocuite cu portofele ecologice umplute cu vouchere.

De asemenea, produsele din plastic de unică folosință au fost interzise, iar organizatorii au rugat oaspeții să se gândească de două ori la ținutele lor și să aleagă haine pe care le-au purtat și în alte ocazii sau semnate de designeri eco.

Lungmetrajele „Roma”, de Alfonso Cuaron, și „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, au fost marile câștigătoare la gala BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) 2019. Astfel, drama în alb și negru „Roma” a fost desemnată cel mai bun film al anului, dar și cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină alta decât engleza, în timp ce „The Favourite” a primit șapte trofee, printre care cel pentru cea mai bună peliculă britanică.

foto: captură youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom