Maia Morgenstern: Teatrul Evreiesc de Stat arată ca o cutie fără capac

Maia Morgenstern: Teatrul Evreiesc de Stat arată ca o cutie fără capac
Maia Morgenstern, amendată în trafic de un polițist fără mască: „Sunt mânioasă!” / Celebra actriță conducea o mașină fără ITP valabil / Foto: Mediafax Foto, Adrian Piclisan
Publicat: 26/01/2014, 18:19
Actualizat: 27/03/2019, 05:00

Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că, în urma incidentului care a avut loc sâmbătă, când, din cauza viscolului, o bucată de 80 de metri pătrați din acoperiș s-a desprins, clădirea instituției arată „ca o cutie fără capac”.

Maia Morgenstern a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală arată în acest moment „ca o cutie desfăcută, o cutie fără capac”, 80 de metri pătrați de acoperiș fiind distruși, ceea ce înseamnă 30% din suprafața acestuia, potrivit procesului verbal făcut de cei de la echipa specială de intervenții.

De asemenea, directorul Teatrului Evreiesc de Stat a precizat că „apa curge pe scenă, în teatru”.

În ceea ce privește spectacolele care ar fi trebuit să aibă loc pe scena teatrului, Maia Morgenstern a declarat că acestea vor fi suspendate. „Ieri (sâmbătă, n.r.) a fost suspendat spectacolul („Stele rătăcitoare”, programat la ora 19.00, n.r.), astăzi mă văd în situația de a suspenda spectacolul”, a spus actrița.

Totodată, Maia Morgenstern a menționat că duminică trebuia să se joace spectacolul „Janka”, care prezintă mărturia autentică a unei femei din Sighetul Marmației, ce a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste. Ca orice supraviețuitor, se arată a fi un om puternic, dar măcinat de vina de fi trăit.

„Astăzi este un moment cu totul special. În preajma zilei de 27 ianuarie, ziua comemorării victimelor Holocaustului, aveam un spectacol dedicat exact acestui eveniment. Își anunțaseră prezența un public foarte numeros, ce ar fi venit și, probabil, că vor veni. Mă îndrept către teatru pentru că nu pe toți i-am putut anunța. Era un eveniment pentru a aduce un omagiu, respect, celor care au pierit, victimelor Holocaustului”, a spus Maia Morgenstern, precizând că spectacolul nu se poate juca pentru că apa curge peste tot.

Directorul Teatrului Evreiesc de Stat a menționat că Primăria Capitalei știa de situația în care se află clădirea instituției de spectacole, spunând că incidentul care a avut loc sâmbătă s-ar putea numi „Cronica unei prăbușiri anunțate”.

„Lucrurile trenează. Nu știu de ce trenează de atâta vreme. Primarul General al Capitalei (Sorin Oprescu, n.r.), în urmă cu vreun an, a fost în Teatru Evreiesc, a luat notă, a fost impresionat, după propriile sale mărturisiri, de starea acestui monument istoric și când spun lucrul ăsta nu mă hazardez. Am documente din partea Oficiului Monumentelor Istorice, în care există atestatul că imobilul Teatrului Evreiesc de Stat este un monument istoric”, a precizat actrița.

De asemenea, Maia Morgenstern a declarat că au mai existat astfel de incidente. La un moment dat, s-a prăbușit un coș de aerisire, iar autoritățile au fost informate despre această situație. Îngrijorător este, potrivit actriței, că pot exista victime în astfel de situații, mai ales că în apropiere se află și o grădiniță.

În urma incidentului de sâmbătă nu au fost victime, însă „au zburat bucăți de acoperiș pe caldarâm”.

„Eram acolo mai mulți artiști, ne pregăteam să întâmpinăm spectatorii”, a mai spus directorul Teatrului Evreiesc de Stat.

În acest moment, Maia Morgenstern nu știe cât va dura până când acoperișul teatrului va fi reparat și așteaptă o comisie care să-i prezinte concret situația.

„Aștept o comisie – specialiști, pompieri, constructori – să-mi spună. Nu fac ce vreau, nici pomeneală. Eu când știu că am cabluri, prize, electricitate și văd apa curgând, îmi pun și eu întrebări și întreb mai departe. Ce am de făcut în această situație? (…) O clădire fără acoperiș în proporție de 30% este sortită prăbușirii. Nu trebuie să fii specialist în construcții ca să-ți dai seama”, a declarat Maia Morgenstern.

Totodată, actrița a precizat că, în ultima perioadă, sălile Teatrului Evreiesc de Stat erau suprasolicitate, fiind foarte multe cereri de bilete.

Potrivit site-ului instituției, clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Doctorul Iuliu Barasch, care cumpărase terenul, intenționa inițial să construiască aici o clinică. Terenul era situat în inima unui cartier evreiesc bucureștean, unde, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea trăiau în jur de 300.000 de evrei. După câțiva ani aici s-a construit totuși nu o clinică, ci o casă de cultură.

La începutul anilor 1940, câțiva artiști, scriitori, și muzicieni au înființat Teatrul Evreiesc Barașeum, pe scena căruia au evoluat, jucând în limba română, o seamă de cunoscuți actori evrei, printre care Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, M. Bradu, N. Stroe, Mircea Crișan. În acea vreme, clădirea avea două săli: una la parter, unde se jucau piesele de teatru, și o alta la etajul întâi, destinată spectacolelor de revistă.

În 1948 a fost înființat Teatrul Evreiesc de Stat, iar între 1954-1955 clădirea a fost renovată în forma care s-a păstrat până astăzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului