Mecanismul prin care președinții SUA ajung să facă averi impresionante. Cât câștigă Barack Obama

Publicat: 19/02/2015, 10:26

Obama a spus că soluția pentru prosperitatea economică constă în „economiile clasei de mijloc – ideea potrivit căreia SUA vor evolua cel mai bine dacă fiecare american are parte de un tratament corect și joacă după aceleași reguli ca și ceilalți. Aceeași inegalitate a salariilor și până la urmă a șanselor va reprezenta unul din principalele elemente dezbătute în cadrul alegerilor electorale din 2016.

O clasă de mijloc săracă nu se potrivește cu bogăția unora dintre președinții americani, scrie 24/7 Wall St. Președintele Bill Clinton a susținut deseori că este cel mai sărac dintre liderii de la Casa Albă, dar succesul său ca speaker l-a plasat în clasamentul celor bogați. După ce a demisionat, fosta Secretară de Stat Hillary Clinton a înregistrat un succes similar, obținând venituri frumoase din vânzarea de cărți și conferințe.

Anul trecut, Clinton a obținut un avans de 14 milioane de dolari pentru cartea sa și a câștigat sute de mii de dolari din discursuri. Cuplul Clinton deține o avere de 60 milioane de dolari, situându-se bine în topul celor mai bogați ocupanți ai Casei Albe.

În prezent, „jobul” de președinte este mai bănos, mai ales după ce șeful statului își termină mandatul, scrie 24/7 Wall St, care publică anual raportul „The Net Worth of Every American President, from Washington to Obama”.

Președintele Obama nu este unul dintre cei mai bogați ai SUA. El primește un salariu anual de 400.000 de dolari și are o avere netă de circa 7,5 milioane dolari. Averea netă a președinților SUA diferă foarte mult. Astfel, avuția lui George Washington s-ar ridica la jumătate de miliard de dolari, în banii de astăzi. Pe de altă parte, câțiva președinți au rămas faliți.

În 1850, istoria financiară a președinților a intrat într-o nouă etapă. Începând cu Millard Fillmore, cei mai mulți președinți erau avocați de meserie, cu mulți ani lucrați în domeniul public. Aceștia obțineau foarte rar venituri din alte surse decât salariul de președinte.

Buchanan, Lincoln, Johnson, Grant, Hayes, Garfield, cu toții au avut averi modeste, la momentul trecerii lor în neființă. La sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, economia s-a schimbat din nou. Marile companii din domeniul petrolier, minier, financiar, feroviar au permis ca mulți americani să devină foarte bogați.

Clanul Kennedy a fost bogat din cauza imperiului construit de Joseph Kennedy. Herbert Hoover a făcut milioane de dolari în industria mineritului. Averile președinților americani sunt exprimate în banii anului 2010.

10. John Fitzgerald Kennedy

Avere netă: 1 miliard de dolari (JFK nu a moștenit averea tatălui său, deoarece a fost asasinat în 1963)
Mandat: 1961-1963
Al 35-lea președinte american

JFK s-a născut într-o familie bogată. Tatăl său a fost unul dintre cei mai înstăriți americani și primul președinte al SEC (Securities and Exchange Commission). Soția sa, Jacqueline, era moștenitoarea unui imperiu petrolier. Aproape toată averea lui JFK provenea dintr-un trust comun al familiei Kennedy.

9. William Jefferson Clinton

Avere netă: 60 milioane de dolari
Mandat: 1993-2001
Al 42-lea președinte american

Bill Clinton nu a obținut o avere considerabilă în timpul mandatului, ci mai degrabă după plecarea sa de la Casa Albă. În 2005, Clinton a primit un avans de 15 milioane de dolari pentru cartea sa, „My Life”. În 2011, fostul președinte a fost plătit cu 750.000 de dolari pentru a ține un discurs în Hong Kong, pentru compania Ericsson. Potrivit Washington Post, Clinton a agonisit 1,4 milioane de dolari din numeroase angajamente de speaker, într-o singură săptămână din luna iunie a anului 2012. Conform statisticilor, după mandatul de președinte, Clinton a câștigat circa 100 milioane de dolari. La rândul ei, Hillary Clinton a contribuit la creșterea averii familiei și în 2014, a obținut un avans de 14 milioane de dolari pentru autobiografia „Hard Choices”. De asemenea, soția lui Clinton a câștigat circa 200.000 de dolari pentru fiecare discurs ținut în numele unor cauze sau companii.

8. Franklin Delano Roosevelt

Avere netă: 60 milioane de dolari
Mandat: 1933-1945
Al 32-lea președinte american

Averea lui Roosevelt a fost moștenită, dar a provenit și din căsătorie. El a deținut o proprietate uriașă, Springwood, precum și alte proprietăți în Georgia, Maine și New York. În 1919, mama sa l-a ajutat să depășească o situație financiară precară. Înainte de a deveni șef de stat, Roosevelt a fost secretar asistent al biroului Marinei americane, numit în funcție de președintele Wilson.

7. Herbert Clark Hoover

Avere netă: 75 milioane dolari
Mandat: 1929-1933
Al 31-lea președinte american

Hoover a fost un orfan, crescut de unchiul său, de meserie doctor. El s-a îmbogățit în perioada în care a condus o companie minieră. Hoover și-a donat salariul de președinte în scopuri caritabile și a deținut proprietatea Hoover House în Monterey, California.

6. Lyndon Baines Johnson

Avere netă: 98 milioane de dolari
Mandat: 1963-1969
Al 36-lea președinte american

Tatăl lui Johnson a pierdut toți banii familiei pe când acesta era doar un copil. Cu timpul, al 36-lea președinte al SUA a acumulat proprietăți în Blanco County, Texas, unde se afla și casa sa, Texas White House. Soții Johnson au deținut un post de radio și o televiziune în Austin, Texas, dar și animale și avioane.

5. James Madison

Avere netă: 101 milioane dolari
Mandat: 1809-1817
Al 4-lea președinte american

Madison a fost cel mai mare proprietar de pământ din Orange County, Virginia și deținea, pe de altă parte, proprietatea Montpelier. Acesta s-a îmbogățit și mai mult în perioada în care a fost Secretar de Stat și președinte al SUA. Madison a pierdut o parte din avere, spre sfârșitul vieții, din cauza colapsului plantației sale.

4. Andrew Jackson

Avere netă: 119 milioane dolari
Mandat: 1829-1837
Al 7-lea președinte american

Chiar dacă a menținut o legătură strânsă cu clasa de mijloc, Jackson a devenit unul dintre cei mai bogați americani în anii 1800. Jackson a deținut proprietăți precum The Hermitage, dar și 300 de sclavi. Spre sfârșitul vieții, acesta s-a îndatorat însă semnificativ.

3. Theodore Roosevelt

Avere netă: 125 milioane dolari
Mandat: 1901-1909
Al 26-lea președinte american

Roosevelt s-a născut într-o familie bogată, dar a pierdut mulți bani cu o fermă din Dakota, fiind nevoit să lucreze ca autor, pentru a-și achita datoriile. Moșia sa, Sagamore Hill, este în prezent una din cele mai scumpe din Long Island.

2. Thomas Jefferson

Avere netă: 212 milioane dolari
Mandat: 1801-1809
Al treilea președinte american

Jefferson a primit moștenire de la tatăl său un teren uriaș și zeci de sclavi. Monticello, casa lui Jefferson din Virginia, a reprezentat una din minunile arhitectonice ale acelor timpuri. Înainte de a deveni președinte, Jefferson a câștigat mulți bani în diverse funcții politice. Din nefericire, fostul președinte a murit înglodat în datorii.

1. George Washington

Avere netă: 525 milioane dolari
Mandat: 1789-1797
Primul președinte american

Plantația lui Washington din Virginia, Mount Vernon, era formată din cinci ferme, unde lucrau peste 300 de sclavi. Soția acestuia, Martha, a moștenit o avere imensă de la tatăl ei. Ca președinte, Washington a câștigat mai mult decât predecesorii săi: salariul său reprezenta 2% din bugetul SUA în 1789.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu