Medic: Sedentarismul are o implicație majoră pentru o multitudine de boli reumatice

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Medic: Sedentarismul are o implicație majoră pentru o multitudine de boli reumatice
Sedentarismul are o implicație majoră pentru o multitudine de boli reumatice, influențând artroza, suferințele de tip inflamator, cât și osteoporoza, a declarat, miercuri, Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din București.

Sedentarismul are o implicație majoră pentru o multitudine de boli reumatice, influențând artroza, suferințele de tip inflamator, cât și osteoporoza, a declarat, miercuri, Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale „Ion Stoia” din București.

Afecțiunile reumatismale reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populația adultă, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilității și a doua cauză de limitare a activității profesionale, după bolile cardiovasculare.

Deși prevalența bolilor reumatice crește odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr tot mai mare de adulți, tineri și copii.

„Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecțiuni. Din păcate, frecvența acestora este în continuă creștere, chiar și în rândul tinerilor”, a explicat Codreanu, la conferința organizată miercuri de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie.

„Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară și afectează aproximativ 1 la sută din populația generală, ceea ce înseamnă cel puțin 200.000 de pacienți în țara noastră”, a afirmat, Ruxandra Ionescu, președintele Societății Române de Reumatologie, precizând că boala are consecințe grave atât asupra stării de sănătate fizică a celor afectați, cât și un impact negativ asupra calității vieții pacienților.

O altă boală reumatismală, artroza este de departe cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm și o transformă într-o adevarată problemă de sănătate publică. Incidența ei crește cu vârsta, fiind maximă între 55 – 75 de ani.

Osteoporoza, boală care se instalează „silențios”, afectează 22 milioane de femei și 5,5 milioane de bărbați cu vârsta între 50 și 84. În România, prevalența osteoporozei este estimată la 11,5 la sută ceea ce înseamnă că una din trei femei va fi osteoporotică după vârsta de 55 ani.

Potrivit medicilor, aderența la tratament rămâne o barieră în îngrijirea pacienților cu boli reumatice.

„Din fericire, terapiile biologice sunt incluse în programele de sănătate. Din păcate, programul nu a mai fost actualizat din 2008 și sunt multe terapii biologice pe lista de așteptare”, a mai spus Ruxandra Ionescu.

„Chiar dacă tratamentul pacientului este costisitor, cu siguranță acest cost este mai mic decat costurile indirecte pentru handicapul funcțional. Pentru poliartrită, de exemplu, pierderea medie pentru incapacitate de muncă este de 30.000 de euro/an. În mod evident, nu există niciun medicament care să coste atat de mult. Și, în mod la fel de evident, pentru stat este profitabil să trateze pacienții. În caz contrar, aceștia devin o povară”, mai atrage atenția Cătălin Codreanu.

Inchide