Medicament nou pentru hipertensiunea arterială, disponibil și pentru pacienții români

Medicament nou pentru hipertensiunea arterială, disponibil și pentru pacienții români
Publicat: 06/06/2012, 17:09
Actualizat: 25/12/2013, 12:10

Bolnavii cu hipertensiune arterială beneficiază, începând de miercuri, de un nou medicament inovativ, fabricat în Germania și lansat în București, contra afecțiunii care provoacă, anual, 13 la sută din totalul deceselor.

Medicamentul original Sevikar® a fost descoperit de grupul japonez Daiichi Sankyo și este introdus pe piața din România de Terapia Ranbaxy. El va fi disponibil în trei concentrații, fiind indicat pentru tratamentul pacienților hipertensivi insuficient controlați prin monoterapie.

Sevikar este o combinație de două produse care determină scăderea semnificativă a tensiunii arteriale, prin acțiunile complementare ale substanțelor active. În prezent, produsul constă între 95 și 100 de lei, nu este compensat, dar sunt făcute demersuri pentru introducerea lui pe listele de comepnsate.

40% dintre români sunt hipertensivi

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică și în România, 40% din populația adultă suferind de aceasta boală, procent superior celor observate în alte țări europene.

Potrivit datelor din România, aproape 40 la sută dintre adulți sunt hipertensivi, adică valoarea tensiunii arteriale este peste 14/9, iar unul din doi adulți cu hipertensiune are peste 18 ani, a declarat conf. dr. Șerban Bălănescu.

Consecințele hipertensiunii sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic și ateroscleoza, a precizat medicul. În acest context, specialiștii recomandă cele mai bune tratamente care să scadă rapid tensiunea arterială sub limita de 14/9 mm HG.

Totuși, doar 17,8% dintre pacienții tratați ating țintele de tensiune arterială recomandate.

„Cu Sevikar, până la 70,7% dintre pacienții cu hipertensiune arterială medie și severă ajung la ținta tensională recomandată. Cu un singur comprimat, o dată pe zi, se poate obține o scădere a tensiunii arteriale de peste 45 mm Hg la pacienții dificil de controlat. Acest beneficiu indiscutabil se datorează faptului că Sevikar combină două antihipertensive, amlodipină și olmesartan, al căror efect cumulat este mai mare decât cel care ar fi survenit din dublarea dozei corespunzătoare unui singur antihipertensiv”, a explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu, șeful secției de cardiologie de la Spitalul Universitar din București.

Afecțiunile cardiovasculare sunt ucigașul numărul unu în Europa

În plus, prin modul de acțiune complementar al celor două molecule din componența sa, Sevikar scade cu până la 54% edemele asociate monoterapiei cu amlodipină – una dintre cauzele pentru care pacienții renunță frecvent la tratament. Un beneficiu suplimentar ar putea avea pacienții cu HTA și rigiditate arterială crescută, cum ar fi vârstnicii, diabeticii, pacienții cu sindrom metabolic, a mai spus profesorul Vinereau.

„Afecțiunile cardiovasculare sunt ucigașul numărul unu în Europa, cu peste 4,3 milioane de decese anual. Boala coronariană rămâne principala cauză de deces, anual pierzându-și viața, din acest motiv, 1,9 milioane de persoane. Accidentul vascular cerebral este vinovat pentru alte 500.000 de decese, în fiecare an”, a mai spus Șerban Bălănescu, la lansarea produsului.

Potrivit specialiștilor, scăderea valorii tensiunii arteriale poate reduce la jumătate riscul apariției insuficienței cardiace, diminuează cu 35-40% probabilitatea instalării unui atac cerebral și cu 20-25% a infarctului miocardic.

„Terapia Ranbaxy vine în sprijinul pacienților hipertensivi cu un portofoliu dedicat tratamentului riscului cardiovascular și hipertensiunii arteriale. Cea mai nouă terapie introdusă pe piața românească de Terapia Ranbaxy, Sevikar®, este și una dintre cele mai eficiente metode de scădere a tensiunii arteriale la nivel mondial. Medicamentul original Sevikar® este o combinație în doze fixe de olmesartan medoxomil și amlodipină besilat.Principala provocare, pentru medici și pacienți, în tratamentul hipertensiunii arteriale o reprezintă scăderea valorilor tensionale la țintele recomandate – 140/90 mmHg respectiv 130/80 mm Hg pentru pacienții cu diabet zaharat. Ghidurile Societății Europene de Cardiologie pun accentul pe necesitatea unui tratament combinat. În cazul majorității covârșitoare a pacienților hipertensivi, controlul eficace al tensiunii arteriale nu poate fi realizat decât printr-o combinație de cel puțin două medicamente”, au explicat medicii.

Piața medicamentelor antihipertensive în creștere cu 11,6% față de 2010

Totodată, Ranbaxy a anunțat intenția de a lansa, în cursul acestui an, programul de prevenție și educare a pacienților „Ține tensiunea sub control!”, prin care, împreună cu medicul de familie și medicul specialist, pacienții vor putea să își monitorizeze și să controleze valorile tensiunii arteriale, vor fi încurajați în opțiunile personale privind un stil de viață sănătos și vor avea la dispoziție cele mai noi informații cu privire la factorii de risc și modul în care își pot îmbunătăți sănătatea.

„Ne-am propus să oferim pacienților români acces la cele mai eficiente tratamente existente pe plan mondial, iar eforturile noastre nu se opresc aici. Terapia Ranbaxy consideră prevenția și educația pacienților modalitățile cele mai eficiente, pe termen lung, pentru scăderea incidenței afecțiunilor cronice, precum hipertensiunea arterială. De aceea, în programul național pe care intenționăm să îl lansăm în cursul acestui an, vom colabora, în primă fază, cu medicii specialiști”, a declarat Claudia Firez, Marketing & Branded Business Director la Terapia Ranbaxy.

Astfel, sub directa îndrumare a medicului curant, cu sprijinul Terapia Ranbaxy, pacienții vor putea să își monitorizeze și să controleze valorile tensiunii arteriale, vor fi încurajați în opțiunile personale privind un stil de viață sănătos și vor avea la dispoziție cele mai noi informații cu privire la factorii de risc și modul în care își pot îmbunătăți sănătatea, a adăugat Firez.

La rândul său, prin intermediul acestui program, medicul va putea monitoriza starea de sănătate a pacientului, va putea urmări mai ușor complianța pacienților la tratament și va fi informat cu privire la modul de viață și factorii de risc asociați fiecărui caz.

Piața medicamentelor antihipertensive s-a ridicat, anul trecut, la 271 milioane de dolari (195 milioane de euro), în creștere cu 11,6% față de 2010.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam de frica flăcărilor, a AJUNS la...
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...