Microbii care ne țin sănătoși. Fiecare om „găzduiește” sute de mii de tipuri

Microbii care ne țin sănătoși. Fiecare om găzduiește sute de mii de tipuri
Publicat: 16/06/2012, 16:52
Actualizat: 18/06/2012, 13:43

Microbii care locuiesc în organismul uman sunt implicați în felurite mecanisme imunitare și au rolul de a ne menține sănătoși, protejându-ne de alți microbi cu care intrăm în contact, conform unui nou studiu care a ajuns la concluzia că microorganismele care trăiesc în simbioză cu organismul uman sunt chiar mai numeroase și mai diverse decât se credea, conform publicației Scientific American, citată de Agerpres.

Suntem obișnuiți să considerăm bacterii singulare ca fiind responsabile de anumite boli (E. coli sau streptococcus, spre exemplu). Însă începem să învățăm faptul că, în majoritatea cazurilor, aceste mii de miliarde de microbi, care se simt ca acasă în organismul nostru, ne mențin sănătoși, prin eliminarea microbilor ce ne pot îmbolnăvi, și ne mențin și în formă, participând la digestia alimentelor. Starea de boală intervine în urma unor dezechilibre produse în cadrul acestei flore microbiene.

Acum, când dezechilibrele din cadrul acestor colonii microbiene simbionte au fost legate de diferite afecțiuni, așa cum ar fi obezitatea, maladiile inflamatorii și respectiv un risc crescut de infecții cu germeni patogeni exteriori, rolul acestor microbi este studiat pentru a înțelege influențele complexe pe care le exercită asupra organismului uman.

„Ne trebuie un sistem de referință pentru ceea ce este normal, pentru a putea să judecăm ceea ce este anormal”, a declararat miercuri, într-o conferință de presă, Eric Green, director al Institutului Național pentru Studiul Genomului Uman din SUA.

Green și colegii săi din cadrul Proiectului Microbiomul Uman au făcut un important pas înainte în cartografierea acestui teritoriu complex, publicând un nou și cuprinzător studiu despre profilurile microbiene a sute de indivizi. Studiul este publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Concluziile acestui studiu oferă suport ipotezei că acest tărâm microscopic intern este mai plin de nuanțe și mai important decât am fi putut crede.

Spre exemplu, fiecare om este „locuit” de sute de mii de tipuri diferite de microbi și bacterii. Aceste microorganisme aduc cu ele aproximativ 8 milioane de gene diferite, cu mult mai numeroase decât cele 22.000 de gene care alcătuiesc genomul uman.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a adunat mostre de la 242 de adulți sănătoși, cu vârsta între 18 și 40 de ani, din Houston și Saint Louis. De la fiecare persoană au fost recoltate bacterii din 15 până la 18 „habitate” specifice – 9 din gură, 4 de pe piele, unul din nas și trei din zona organelor genitale la femei, precum și din materiile fecale.

„Oamenii sănătoși sunt gazdele unei remarcabile diversități de organisme”, susține Bruce Birren, director al Centrului de Secvențiere Genomică pentru Maladii Infecțioase din cadrul Institutului Broad, și colaborator în cadrul acestui studiu.

Mostrele obținute din gură și din materiile fecale au cea mai ridicată diversitate microbiană, în timp ce mostrele vaginale sunt cele mai „curate”.

Fiecare dintre persoanele care au participat la studiu au un microbiom relativ diferit, ceea ce înseamnă că nu există un singur tip de microbiom „sănătos”.

„Se pare că există numeroase feluri de a rămâne sănătos, atunci când este vorba de microbii din organismul nostru”, explică Birren. Un lucru este însă cert: o mai bună înțelegere a felului în care trebuie să arate un microbiom sănătos, ne poate ajuta să prevenim numeroase infecții virale, printre care și periculoasele infecții nosocomiale (ce sunt dobândite în perioadele de spitalizare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ