Minciuna care a impresionat o țară întreagă. Ce spune MApN despre povestea „soldatului rănit” în Afganistan, concurent într-un show culinar

Minciuna care a impresionat o țară întreagă. Ce spune MApN despre povestea „soldatului rănit în Afganistan, concurent într-un show culinar
Publicat: 05/05/2018, 12:52

„A absolvit liceul militar, apoi Academia Militară, a participat la cinci misiuni internaționale în teatre de război, una în Bosnia, două în Afganistan și două în Irak. La 26 de ani, în timpul unei misiuni în Afganistan, a fost rănit grav”, așa a fost descris concurentul Miklos Tolnai de către producătorii unui show culinar.

Tolnai s-a prezentat drept militar în rezervă, cu experiență vastă în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, în cadrul armatei române. El a spus că s-a retras după un accident care era să-l omoare și, ulterior, a descoperit pasiunea pentru bucătărie.

„Prima zi pe care am petrecut-o în afara unității militare a fost aproape ca un film. A fost cel mai șocant lucru pe care l-am trăit. Când participi la luptă nu mai există mamă, tată, există doar niște ordine pe care trebuie să le execuți. Din păcate, la vârsta de 26 de ani, am suferit un accident în timp ce mă aflam în misiune în Afganistan și am fost trecut în rezervă. Nu am voie să vorbesc despre ce s-a întâmplat acolo. Însă vă pot spune că totul se schimbă într-o secundă. Acum ești omul acela brav, iar în următoarea clipă…”, a declarat Miklos la „Chefi la cuțite”.

Potrivit acestuia, timp de trei săptămâni, s-a aflat în comă, după ce a suferit 86 de fracturi. Mai mult, Tolani a spus că a fost operat în baza militară americană de la Rammstein, în Germania. „Recuperarea psihică se face cel mai greu. Asta m-a durut cel mai mult, că eram neputincios. Atunci am realizat cât de scurtă poate fi viața și asta mi-a provocat panică. Acum, am o pensie de veteran de 360 lei. Toate coastele mele sunt lipite de coloana vertebrală cu plăcuțe și am o pensie de 360 lei. Atât costă viața unui militar. Plus o strângere de mână și o scrisoare din partea ministrului Apărării. Cel mai mult m-a durut atunci când am fost trecut în rezervă pierderea acelei legături cu camarazii. E o chestie specială. Faptul că îți bazezi viața pe cineva creează o legătură foarte puternică”

Este posibil ca totul să fi rămas așa, dacă povestea concurentului nu ar fi devenit virală, ajungând și la urechile celor din Ministerul Apărării, care s-au dezis rapid de „minciunile” bucătarului, într-un comunicat de presă.

Reacția MApN

„Miklos Tolnai nu figurează în evidențele structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, nici în calitate de militar activ și nici în calitate de militar în rezervă sau retragere. În acest sens, precizăm că, neavând calitatea de militar activ, nu putea să participe independent sau în cadrul unor structuri constituite ale Armatei României la misiuni în teatrele de operații. De asemenea, militarii răniți pe timpul unor acțiuni militare beneficiază de prevederile OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, cu modificările și completările ulterioare, care acordă compensații financiare (situația cu toate drepturile militarilor răniți poate fi studiată la adresa: http://dcvp.mapn.ro/pages/view/119 ), precum și rămânerea în activitate, la cerere, în structuri ale Ministerului Apărării Naționale, inclusiv pentru militarii cu gradul I de invaliditate”, relevă comunicatul MApN, citat de bzb.ro.

La rândul lor, cei de la postul respectiv au spus că regretă cele întâmplate și vor lua măsuri: „Regretăm faptul că emisiunea a fost folosită pentru expunerea unor fapte neadevărate. Antena 1 va lua măsurile necesare conform contractului încheiat cu concurentul Tolnai Miklos, iar viitoare ediții vor fi editate, păstrându-se numai cadrele care fac referire la aptitudinile sale în bucătărie”.

foto: Screenshot Chefi la cuțite/Antena1

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală