Ministrul Culturii anunță că Bucureștiul va avea o nouă sală de concerte de 55 milioane euro. Unde va fi construită

Ministrul Culturii anunță că Bucureștiul va avea o nouă sală de concerte de 55 milioane euro. Unde va fi construită
Publicat: 08/03/2016, 17:19

„Am studiat mai multe amplasamente pentru această sală de concerte pe care am anunțat-o încă de la începutul mandatului. Dar ea nu va fi doar o sală de concerte, va fi o sală de concerte și un spațiu de artă contemporană, va fi de fapt un nou concept integrat cultural, care nu există în România. Sala de concerte va fi de fapt integrată într-un ansamblu mai larg de arte contemporane, de creație, de ateliere de artiști, în care artiștii ar veni în contact direct cu publicul (…) Ne-am hotărât asupra unui loc central, lângă Guvern, pe bulevardul Aviatorilor, fostele garaje Leonida. Este un teren important de 14.000 de metri pătrați, dacă luăm ambele garaje, care în momentul de față sunt practic dezafectate”, a declarat ministrul Culturii, marți, într-o întâlnire cu presa.

Potrivit lui Vlad Alexandrescu, unul dintre garaje este gol și nefolosit. „Mai e acolo o unitate a Ministerului de Interne de coordonare a autostrăzilor”, a spus ministrul Culturii.

Celălalt garaj apraține Guvernului. „În garajul din dreapta funcționează garajul Guvernului, adică o unitate care repară mașinile Guvernului și alte mașini”, a mai spus ministrul Culturii.

„Vrem să obținem aceste două garaje cu terenurile aferente pe care să construim această sală de concerte. Unul din ele este monument istoric, pentru că este o fațadă probabil ridicată în anii 1910 – 1920 și o vom prelua în concursul de arhitectură care va avea loc, o vom prelua ca temă de arhitectură, vom integra acest monument, fațada lui și poate o parte din structura lui, într-un tip de construcție care se dorește a fi un model de conservare a patrimoniului”, a explicat ministrul Culturii.

Acesta a mai spus că sala de concerte ar putea fi realizată în patru ani.

„Ideea de a avea o sală de concerte în Festivalul Enescu, dar nu numai pentru festival o sală importantă de concerte de circa 2.400 de locuri în București, lângă o stație de metrou, în Piața Victoriei, vizavi de Institutul de Istorie «Nicolae Iorga», la doi pași de Muzeul Țăranului Român, la 15 minute pe jos de Ateneul Român și de Sala Radio, credem că ar fi într-adevăr un răspuns pe care Bucureștiul îl poate da cererii publicului meloman de a avea într-adevăr un loc de desfășurare a concertelor în București. În Polonia s-au făcut în ultimii ani mai bine de șapte astfel de centre culturale integrate pe fonduri europene, în România nu s-a întâmplat nimic. Tot ce s-a făcut a fost o renovare sau consolidare a unor clădiri existente. Eu cred că a venit momentul să edificăm în București un edificiu reprezentativ printr-un concurs internațional de arhitectură, care să respecte tehnica de acustică pe care putem să o oferim publicului meloman în 2016-2020”, a explicat Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii a mai spus că are nevoie „de puțină înțelegere ca ministrul de Interne să își mute niște mașini din garaj” și să nu coordoneze autostrăzile din Piața Victoriei. „Nu cred că trebuie să avem nino-nino pe bulevardul Aviatorilor, între statuia Aviatorilor și Piața Victoriei. Putem să avem foarte bine la Chitila sau în altă parte, nu cred că e o problemă”, a spus Vlad Alexandrescu.

Acesta a mai spus că, dacă Ministerul Culturii va obține garajele, ar putea fi demarat concursul de arhitectură pentru viitoarea sală de concerte.

„Dacă reușim să obținem aceste două spații în proprietatea Ministerului Culturii putem imediat lansa extinderea devizului cadru cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru o valoare de 55 de milioane de euro, un lucru care a fost deja evocat și am putea avea un concurs de arhitectură ale cărui soluții să le vedem deja în toamnă. Mă grăbesc pentru că nu voi sta în acest post mai mult decât e mandatul acestui Guvern și mă grăbesc pentru că, dacă reușesc să ajung la niște rezultate care să fie ireversibile, în momentul în care voi pleca, sunt convins că cel care va succede va fi obligat să le continue”, a concluzionat ministrul Culturii.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Un bărbat din Botoșani este campionul României la amenzi în 2021. De câte ori a...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...