Misterul cercului subacvatic descoperit în apropierea Coastei Japoniei, dezlegat. Cum arată creatura care a dat formă nisipului

Publicat: 24/09/2012, 19:00
Actualizat: 29/07/2014, 22:09

La începutul acestui an, un fotograf a descoperit, pe fundul oceanului, în apropiere de coasta Japoniei, o formă circulară de nisip, perfect creionată,scrie Yahoo!. Aflat la o adâncime de 24 de metri sub nivelul mării și cu un diametru de aproximativ doi metri, interesantul cerc a fost filmat și fotografiat pentru ca Ookata și echipa lui să reușească să deslușească misterul acestei apariții.

trendhunterstatic.com

Cercetătorul a fost șocat să descopere că impresionanta formă apărută în adâncuri este „opera” unui pește balon, o creatură de câțiva centimetri care a dat nisipului această formă doar folosindu-și o aripă.

trendhunterstatic.com

Dincolo de imaginea impresionantă, Ookata a vrut să afle care este totuși utilitatea acestei construcții pentru peștele balon, care lucrează zi și noapte pentru a crea forma de nisip.

tumblr.com

Explicația cercetătorului este următoarea: femelele din această specie de pești sunt atrase de crestele și văile din nisip, în centrul cărora își depun ouăle, pentru a le proteja de curenții oceanici. Cu cât conține mai multe creste, care servesc drept barieră în calea curenților, cu atât sculptura atrage mai multe femele.

Potrivit aceleași surse, descoperirea reprezintă un lucru infim în ceea ce privește cunoștințele despre adâncurile oceanelor. Resteul, de 95%, încă așteaptă să fie explorat.

Peste 70% din suprafața Terrei este acoperită cu apă, iar oceanele rămân, chiar și în fața tehnologiei moderne, unele dintre cele mai misterioase părți ale acestei lumi, mai scrie Yahoo!. Conform Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei, 95% din ceea ce se află sub apă nu a fost niciodată văzut de oameni. NASA confirmă că oamenii dețin hărți mai detaliate ale planetei Marte decât ale adâncurilor apelor de pe Pământ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase