Muzeul Luvru își mută o parte din colecțiile sale de artă de la Paris la Liévin

Muzeul Luvru își mută o parte din colecțiile sale de artă de la Paris la Liévin
Publicat: 31/07/2015, 18:37

Cabinetul de arhitectură Roger Stirk Harbour & Partners din Marea Britanie a fost ales pentru a construi u nou spațiu expozițional și de depozitare pentru colecțiile Muzeului Luvru din Paris. Noul muzeu va fi amenajat în Liévin, un oraș aflat în nordul Franței, la o distanță de 200 de kilometri de Paris, în apropiere de Muzeul Louvre-Lens. Noul centru cultural va fi inaugurat în 2018, iar mutarea colecțiilor de la Muzeul Luvru va dura până în 2023.

Muzeul Luvru din Paris deține una dintre cele mai prestigioase colecții de artă din lume, care include peste 460.000 de opere artistice, datând din anul 4.000 î.e.n. până în 1838. Peste 35.000 de opere de artă sunt expuse în muzeul parizian. Restul exponatelor sunt depozitate în încăperi subterane, construite cu ocazia Proiectului Grand Louvre din anii 1980, dar și în diverse spații îndepărtate, care nu sunt foarte accesibile și a căror închiriere costă muzeul parizian o sumă de peste 3 milioane de euro.

Cele 250.000 de obiecte depozitate sub Muzeul Luvru se confruntă tot mai des cu riscul de a fi inundate de Sena. Fluviul din capitala Franței a provocat inundații majore de cinci ori în secolul al XX-lea, inclusiv una catastrofală în 1910. În 2003, o alertă de inundație a determinat Muzeul Luvru și alte instituții muzeale să mute peste 100.000 de opere de artă în afara Parisului, aceasta fiind cea mai vastă relocare de artă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 2008, ministrul Culturii a propus construirea unui nou centru național de conservare, restaurare și cercetare în domeniul artei, cu spații de depozitare pentru colecțiile de la Muzeul Luvru, Muzeul Orsay și Muzeul Quai Branly. Proiectul era planificat să fie construit în Cergy-Pontoise, la 30 de kilometri nord-vest de Paris, însă nu a fost niciodată demarat. În 2013, Muzeul Luvru a lansat o nouă propunere, ce viza amenajarea unui astfel de complex artistic în Liévin, în apropiere de Louvre-Lens.

Muzeul Louvre-Lens a fost inaugurat în 2012 (după Centrul Pompidou-Metz din 2010), în cadrul unei inițiative de descentralizare a instituțiilor culturale naționale din Franța în afara Parisului. Orașul Lens a fost selectat deoarece deține conexiuni rapide prin TGV cu Parisul, Bruxelles-ul și Londra, și pentru că consiliul regiunii Nord-Pas-de-Calais a furnizat aproximativ jumătate din bugetul de 150 milioane de euro al acestui proiect, cu scopul de a transforma acel fost oraș minier într-o destinație culturală.

După ce muzeul Louvre-Lens a avut 900.000 de vizitatori în primul său an de funcționare, regiunea Nord-Pas-de-Calais se simte pregătită să își extindă colaborarea cu Muzeul Luvru, finanțând 49% din bugetul de 60 de milioane de euro pentru depozitarea unor colecții de artă la Liévin. Celelalte 51 de procente vor fi finanțate de Agence France-Muséums, care a semnat un contract cu Muzeul Luvru pentru a deschide o filială a instituției pariziene și în Abu Dhabi.

Noul Centru de Rezerve ale Muzeului Luvru (Centre de Reserves du Musée du Louvre) va fi amplasat într-un mediu natural, în mijlocul unui peisaj dominat de culoarea verde, și va avea o fațadă lucioasă. Spațiile de depozitare, care vor adăposti 250.000 de opere de artă, vor include și numeroase seifuri, dispuse la nivelul unui singur etaj. Sălile destinate cercetării și spațiile publice vor fi astfel amenajate pentru a maximiza accesul luminii naturale.

Lucrările vor începe în 2017, iar noul complex va fi inaugurat pentru a permite expunerea primelor opere de artă la sfârșitul anului 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete