NASA își lansează propriul post de televiziune în sistem UltraHD. Ce vor putea urmări telespectatorii

Redactor:
Florin Badescu
Agenția spațială americană s-a asociat cu compania Harmonic pentru a lansa NASA TV UHD, primul post de televiziune non-comercial în sistem UltraHD (UHD sau 4K) din America de Nord, informează broadbandtvnews.com.

AMC-18, un satelit de telecomunicații geostaționar, operat de compania SES Americon, va distribui noul post de televiziune. Parteneriatul reprezintă o consecință a Space Act Agreement, un contract de colaborare semnat de compania Harmonic cu Marshall Space Flight Center, un centru operat de NASA în orașul Huntsville din statul american Alabama.

Folosind un sistem de transmisie video integral UHD, furnizat de Harmonic, NASA Television va avea capacitatea de a difuza un conținut video liniar în sistemul 2160p60, oferind telespectatorilor posibilitatea de a viziona diverse transmisiuni ale sale pe o gamă largă de televizoare și dispozitive conectate la internet. Noul canal UHD va fi lansat pe 1 noiembrie, în urma unor teste preliminare.

Dispunând de o rezoluție de 8 megapixeli în sistem UHD, noul post de televiziune va oferi telespectatorilor șansa de a admira imagini spectaculoase, care evidențiază frumusețea și grandoarea spațiului.

Materialele video difuzate de NASA TV UHD vor avea la bază imagini și filmări video de înaltă rezoluție de pe Stația Spațială Internațională (ISS) și din alte misiuni ale NASA, dar și înregistrări remasterizate ale unor misiuni istorice.

Harmonic se află în prezent în negocieri cu mai mulți operatori de televiziune cu scopul de a include NASA TV UHD în ofertele furnizorilor de televiziune prin satelit, prin cablu și prin fibră optică. Canalul va fi difuzat și pe internet, însă utilizatorii vor avea nevoie de o viteză de cel puțin 13 MBps pentru a se bucura de această experiență UHD.

SES Armonic a dezvoltat primul ecosistem Ultra HD capabil să ofere furnizorilor de televiziune prin cablu conținuturi liniare, live, de materiale difuzate în sistem Ultra HD.

Inchide