Noaptea Muzeelor 2018 în Capitală. Programul complet al instituțiilor bucureștene

Noaptea Muzeelor 2018 în Capitală. Programul complet al instituțiilor bucureștene
Publicat: 19/05/2018, 21:40
Actualizat: 25/03/2019, 22:45

În București, potrivit unui comunicat al RATB, cu ocazia desfășurării evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”, în noaptea de 19 spre 20 mai, între orele 19:00 – 04:00, linia 362 va funcționa cu un program prelungit.

De asemenea, preluarea fluxului de călători se va face și prin liniile de noapte care converg către zona centrală a Capitalei, respectiv N102, N104, N105, N106, N107, N108, N109, N110, N111, N112, N114, N115, N116, N117, N119 și N121, pe întreg parcursul nopții

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” așteaptă publicul între 18.00 și 00.00 pe Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 1 (piața Victoriei) la o serie de activități care includ expoziții temporare, proiecții de filme documentare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii.
accesul publicului în expoziția permanentă a Muzeului va fi gratuit.

Două expoziții temporare sunt incluse în circuitul de vizitare al Muzeului, una spunându-ne povestea câtorva viețuitoare cu care împărțim același teritoriu, iar a doua impresionându-ne prin fascinantele peisaje ale unui tărâm de poveste.

Vineri seara, vizitatorii vor avea pentru prima oară ocazia să admire expoziția temporară „Sălbăticie Urbană”, care va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 30 septembrie 2018. Cele 10 panouri expuse la demisol surprind în imagini grăitoare o mică parte din biodiversitatea unei metropole de câmpie. Noi, oamenii, împărțim această junglă de beton, cărămidă și asfalt cu multe alte specii, mai mici sau mai mari, pe care le veți descoperi în expoziția de la demisol. În secțiunile prezentate aici veți face cunoștință cu câțiva „locuitori cu sânge rece”, vă veți împrieteni cu „vecinii blănoși”, veți afla curiozități despre „locuitorii apelor” și despre „musafirii nepoftiți” cu care deseori ne împărțim casa fără să vrem și veți afla amănunte inedite despre „vânătorii înaripați ai nopții”, sau despre cum e să-ți trăiești „viața la demisol”.

Tot acum, în expoziția temporară „#2Rusia – file din natură”, care se va încheia pe 20 mai 2018, puteți descoperi o mare varietate de peisaje de pe vastul teritoriu al acestei țări, în imagini de o frumusețe tulburătoare, suprinse prin ochii unor profesioniști în arta fotografiei.

În speranța că vom avea parte de condiții meteorologice favorabile, cercetătorii Muzeului vă invită să descoperiți cine sunt micile viețuitoare cu care ne împărțim noaptea, dar și cum comunică liliecii, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 22:00 și 23:00.

Veți avea prilejul să descoperiți acum importanța activității de colectare, care oferă o imagine mai exactă asupra diversității excepționale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentată de speciile nocturne.

„În lumea atât de diversă a fluturilor, majoritatea covârșitoare a speciilor este activă noaptea. Cele mai multe dintre ele pot fi ademenite cu o sursă de lumină, capturarea lor constituind o parte importantă a activității de teren a unui cercetător entomolog. Utilizarea capcanelor luminoase a constituit și continuă să reprezinte un element definitoriu pentru cercetarea grupului lepidopterelor nocturne. Multe dintre speciile de lepidoptere nocturne rivalizează, prin forme și culori, cu fluturii de zi, cunoscuți pentru frumusețea lor emblematică”, afirmă unul dintre specialiștii Muzeului.
Muzeul Național al Țăranului Român Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român 18.00 – 24.00 Str. Monetăriei nr. 3, București să vizitați expoziția temporară AȘA VĂZUT-A ZAHARIA, să ascultați povești etnologice rostite de Șerban Anghelescu, să vedeți multe filme documentare și să vă bucurați de muzica interpretată de Taraful lui Șandorică din Soporu de Câmpie. Intrarea este liberă.
Anul acesta expoziția permanentă va fi închisă deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff se află încă în șantier.

PROGRAM:
Regimul nocturn în viața țărănească – povești etnologice cu Șerban Anghelescu
Clubul Țăranului – între orele 18.00 – 19.00
Etnologul Șerban Anghelescu va vorbi publicului despre semnificațiile nopții în religie și literatură, despre nopțile țărănești de la sărbătorile importante și despre intrarea în noapte în baladele Miorița și Meșterul Manole.

AȘA VĂZUT-A ZAHARIA. Improvizații într-o lume captivă | expoziție de fotografie
Sala Foaier – între orele 18.00 – 00.00
Recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chișinău, arhiva fotografică a lui Zaharia Cușnir ne oferă astăzi șansa rară de a privi viața rurală din Basarabia de după război într-o manieră care ocolește realitatea îngrădirilor dictate de propaganda și discursul oficiale ale epocii. Expoziția este rezultatul unui exercițiu curatorial și de cercetare interdisciplinar și prezintă – în premieră în România – o selecție inedită din cele peste 4000 de clișee salvate, aflate în prezent în proces de conservare, digitizare și documentare.

Muzeul invizibil #4 – proiecții de film
Sala Tancred Bănățeanu | între orele 18.00 – 01.00
Recunoașterea câștigată de Muzeul Țăranului Român se datorează nu doar patrimoniului pe care îl deține, ci mai ales viziunii artistice a fondatorului său, Horia Bernea. Singurul muzeu de autor din România și unul din puținele muzee din țară al cărui patrimoniu este re-vizitat și re-interpretat în proiectele de cercetare și artistice ale specialiștilor săi, poate fi considerat în același timp și un muzeu auto-reflexiv.
La ediția din 2018 a Nopții Europene a Muzeelor, una din propunerile adresate vizitatorilor o constituie o serie de proiecții video cu filmări care documentează fragmentar începuturile MȚR, cu proiectele de cercetare și de acțiune culturală din anii ”90 și 2000.
Filmele și montajele incluse în program au fost transpuse în format digital de pe suport VHS în anii 2017 și 2018. Evenimentul Muzeul [in]vizibil #4 continuă seria explorărilor muzeale inițiate în anul 2017 prin care ne propunem valorificarea Arhivei de imagine și a colecțiilor MȚR.

Proiecțiile din spațiul 1
Moș Gligor – un dogar din Țara Moților, 1991, 02”49””
Megleniți în Cerna – 1991, 06”43””
Muzeul misionar „Crăciun în căruță” – Calea Victoriei , 1991, 03”57””
Muzeul misionar „Primenire” – Institutul de istorie a artei , 1992,| 03”06””
Muzeul misionar „Primenire” – Muzeul de la Șosea,| 1992 , 06”43””
Muzeul misionar „Icoane” – Azilul de bătrâni Străulești, 1992, 05”04””
Iza la București, 1992, 07”35””
Napoleon de la Gratia, 2003, 16”14””
Tonel și Vieru – despre rostul cântării, 1996, 20”
Filon – 1995, 10”
Roiuri – 1996, 11”
Ciuma -1997, 9”
Măricuța și Ion – 1999, 23”
Vieți înlemnite – 1999, 19”

Proiecțiile din spațiul 2
Despre artă – dialog între Horia Bernea, Paul Neagu și Mihai Sârbulescu realizat de Marius Caraman în 1992, 01h 47”.
Istoria Muzeului Țăranului Român, incluzând avatarurile sale interbelice, a avut ca fondatori un istoric de artă și un pictor: Alexandru Tzigara-Samurcaș și Horia Bernea. Pentru realizarea unor proiecte muzeografice non-conformiste care au făcut din Muzeul de la Șosea un loc emblematic, importanța mediului în care cei doi întemeietori și-au probat calitățile de profesioniști ai teoriei și practicii artistice este incontestabilă. Tocmai de aceea profilul cu totul special pe care MȚR l-a dobândit în decursul anilor nu este unul întâmplător, iar o călătorie în teritoriul artei prin filtrul pictorului Horia Bernea și al interlocutorilor săi este nu doar un martor valoros al unei epoci, ci și un spectacol incitant.
„Ar fi interesant de văzut la un moment dat avangarda pe cursă lungă, cum s-a făcut în general în istoria artei, pentru că niciodată nu s-a validat ceva cum se validează acuma. În doi ani a devenit fenomenal, faimos, peste doi ani e uitat, acum trei ani nu era nimeni. E ceva care arată efectiv o stare de marasm. Dacă aș vedea pe unul care a pictat numai două peisagii și un iconostas, să știi că nu mă convinge. E mult mai important să vezi traseul pe care a evoluat. Asta validează. La o analiză stilistică se poate vedea că în momentul în care eu pictez o grădină, n-o pictez ca Monet, se vede că au mai trecut o sută de ani. Traseul ăsta devine un lucru viu în momentul în care ai la ce să te raportezi. Ce e efort, e făcut de la aia la aia, de la aia la aia. Traseul se validează din aproape în aproape. Este foarte important să vezi traseul. Traseul este un efort lung, mă rog, poate e de cinci ani… Van Gogh, în fond, a cam terminat-o cu treaba în vreo șapte ani. Să mergi cu rucsacul… Alții spun că avangarda e ceva… arunc-o la gunoi! Ei, nu-i așa. Eu consider că avangarda a existat de foarte mult timp, mult înainte de a se conceptualiza și instituționaliza ideea de avangardă. Avangarda ar însemna non-conformism, dar nu în sensul cu orice preț. Icoana bizantină e strigătoare la cer pe lângă pictura paleo-creștină.” (Horia Bernea | extras din filmul Despre artă)
Filmul Despre artă, realizat de Marius Caraman în 1992 și digitizat în 2018, este proiectat în premieră.

Taraful lui Șandorică din Soporu de Câmpie – animație muzicală
Curtea interioară – între orele 19.00 – 22.00
Șandorică provine dintr-o veche familie de ceterași – așa cum își numesc transilvănenii lăutarii – din Soporu de Câmpie, sat în județul Cluj. Șandor Ciurcui, tătăl acestuia, era vestit în întreaga regiune a Câmpiei Transilvaniei dar Alexandru Ciurcui – așa cum este trecut Șandorică în buletin – a reușit să-l depășească, afișând de la o vârstă fragedă o dezarmantă virtuozitate.
A concertat în anii ”90 pe importante scene occidentale, iar muzica lui figurează pe CD-uri editate în Franța. După ce a rătăcit o bucată de vreme prin țară străină, Șandorică s-a reîntors de câțiva ani în satul natal reafirmându-se ca unul dintre cei mai buni ceterași ai Transilvaniei.
Proiecții de filme documentare etno/antropologice marca Culese din Balkani
Cinema Muzeul Țăranului – între orele 22.00 – 01.00
Ionaș visează că plouă | Regia: Dragoș Hanciu, 26” + Q&A în prezența echipei
Ionaș este un bătrân țăran român care își petrece nopțile de vară într-o rulotă, păzindu-și lanul de porumb împotriva mistreților înfometați ce vin la recoltele lui. În timpul meditației sale nocturne și tacite, Ionaș trebuie să rămână treaz pentru că, altfel, știe că nu ar putea supraveghea nimic în afară de visele sale. Înfruntând o luptă mai puternică decât el, Ionaș, deși ar putea câștiga bătălia împotriva mistreților, își dă seama repede că un lucru nu poate fi de fapt înfruntat: timpul.
Oamenii patrimoniului – 5 episoade, 30”
Despre cei ce salvează patrimoniul cultural. Inițiative autentice, motivație și oportunități de implicare. Fii parte din povestea lor!
Materie și gest – Pro Patrimonio – Batem fierul la conac, 43”.
Ultimul căldărar – Regia: Elena Stancu & Cosmin Bumbuț, 60”.
Căldărarii sunt un clan aparte în rândul romilor. Mai demult, meseria le oferea mijloace de trai și un anumit statut social. În ultimii ani, vasele lor de aramă nu prea mai au căutare, așa că sunt nevoiți să găsească alte căi ca să poată trăi. Țările occidentale sunt o variantă, dar nici acolo nu-i așteaptă câini cu covrigi în coadă. Cu ajutorul unor imagini de excepție, ce poartă amprenta artistului-fotograf și bazându-se pe o documentare de tipul jurnalismului de calitate, echipa Bumbuț-Stancu își face debutul în documentar cu povestea complexă a unei comunități deja marginalizate, în pericol de a-și pierde identitatea ocupațională.

Pe urmele lui Henriette. Self guided tour
Lucru puțin știut este că fiica cea mică a scriitorului Barbu Delavrancea, Henriette, a fost una dintre primele femei arhitecte din România. Și nu doar clădirile lăsate în urmă o fac specială, ci mai ales contribuția pe care a avut-o la formarea școlii de arhitectură modernă din România.
De Noaptea Muzeelor explorăm patrimoniul altfel: descoperim 7 locuri și 7 clădiri care au ajuns să fie desenate de către Henriette, și pe lângă care trecem zi de zi fără să știm cine a stat în spatele proiectării lor. Vom face acest lucru prin intermediul aplicației Questo, care îi va ghida pas cu pas pe curioși și pe pasionații de arhitectură pe un traseu cultural prin centrul Bucureștiului. Punct de pornire: Spitalul Colțea. Ce legătură există între Henriette și Colțea? Descărcați gratuit aplicația pe mobil și începând de sâmbătă, 19 mai, de la ora 18.00, veți afla!
Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român deține în colecțiile sale câteva mii de planșe de arhitectură – cu tematică urbană și rurală, din Capitală și din țară – semnate de către Henriette Delavrancea-Gibory. La sfârșitul anilor 1990, aflate în pericolul de a fi aruncate și pierdute, schițele au fost salvate și integrate în patrimoniul MȚR, la decizia directorului de atunci al muzeului, pictorul Horia Bernea.
Traseul self guided Pe urmele lui Henriette este o inițiativă a Muzeului Țăranului Român, dezvoltată în colaborare cu Vânătoarea de comori arhitecturale și cu sprijinul Questo App, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor 2018. Traseul va fi accesibil publicului atât în data de 19 mai, cât și ulterior.

Muzeul Național de Geologie expune sub deviza 100 de ani de geologie în slujba României Mari. În intervalul 18.00 – 24.00, în Șoseaua Kiseleff, nr. 2, este promisă vizitarea expoziției permanente a Muzeului Național de Geologie care ilustrează toate ramurile științelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra – , muzeul seamănă cu o carte uriașă din care atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți pot afla lucruri interesante.
Vernisaj expoziție temporară „Centenar Geologic” Între 19 mai 2018 si 31 decembrie 2018, Muzeul Național de Geologie pune în valoare, geologia ca știință, printr-o rememorare a perioadei din jurul anului 1918 dintr-o perspectivă inedită, care să aducă în atenție activitatea profesională și nu numai, a personalului Institutului Geologic al României ( fondat in 1906). Dări de seamă din anul 1918, eșantioane paleontologice și mineralogice, ustensile geologice, caiete de teren, ciocane geologice, busole, folosite în trecut de geologi, o harta geologică realizată în anul 1918, obiecte de mobilier vechi, obiecte din foste laboratoare sau ateliere din cadrul IGR, tablouri vechi, carotă de foraj de la acea vreme, fotografii din anul 1918, filme, dovezi ale activității geologice din ulimii o suta de ani, toata acestea intr-o expozitie care uneaște pagini din frumoasa viață și activitate a geologilor din România.
„Cristale prețioase – Desene haioase” expoziție temporară de schițe și desene aparținând elevilor participanți la programele și evenimentele educaționale derulate de Muzeul Național de Geologie.
Muzeul Național „George Enescu” a pregătit un program de POP-UP OPERA între 18.00 și 00.30 în Calea Victoriei nr. 141.
18.00 – 20.30 – Atelier de Origami pentru copii (Asociația ACTOR) – curtea Palatului Cantacuzino
18.00 – 19.00 – Mini recitaluri susținute de elevi ai Colegiului național de muzică „George Enescu” București – sălile muzeului
19.30 – 20.15 – Recital de vioară – Ștefan Șimonca-Oprița, violonist, laureat al concursului Remember Enescu (2017); va cînta pe vioara Paul Kaul, care a aparținut lui George Enescu; în program, lucrări de J. S. Bach, L. v. Beethoven, W. A. Mozart, M. Ravel – Aula Palatului Cantacuzino
21.20 – 22.00 – Recital de chitară clasică – elevi ai Școlii Gimnaziale de Arte nr. 5, București (profesor coordonator: Tudor Niculescu Mizil) ; în proram, lucrări de Ferdinando Carulli, Mauro Giuliani, Fernando Sor, Luiza Walker, Johann Kaspar Mertz, Heitor Villa Lobos, Cees Hartog, Domingo Semenzato, Leo Brouwer – – Aula Palatului Cantacuzino
22.15 – 23.00 – The Chamber Music Project (Raluca Stratulat) – Aula Palatului Cantacuzino
The Chamber Music Project este un proiect ce întrunește pe aceeași scenă mai mulți muzicieni români dedicați promovării muzicii clasice camerale. Componența membrilor săi este una flexibilă, formațiile camerale putând fi de la duo la septet sau octet.
23.15 – 24.00 – Tineri percuționiști în nocturnă – Aula Palatului Cantacuzino

Programul Nopții Muzeelor 2018 la sediile din țară ale M.N.G.E.:
– Casa Memorială „George Enescu” (Sinaia)
Program de vizitare a muzeului și a expoziției temporare – 10.00 – 20.00 (ultimul vizitator)
„Muzica de cameră a lui George Enescu. Lucrări fără număr de opus” (expoziție temporară)
– Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” (Tescani, jud. Bacău)
Program de vizitare a muzeului și a expoziției temporare – 10.00 – 18.00 (ultimul vizitator)
„Peisaj de Tescani” – Pictori români contemporani – (expoziție temporară)

Muzeul Municipiului București a pregătit programe speciale atât la sediul central cât și la filialele sale.
Palatul Suțu a programat evenimente între 18:00 – 04:00 accesul fiind gratuir în bd. I.C. Brătianu nr. 2, sector 3.
EVENIMENTE SPECIALE:
Re-enactment cu Redescoperă Istoria, 18:00 – 23:00
Teatrul MASCA: Amintirea – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40
Teatrul MASCA: Manechinul – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00
Teatrul MASCA: Flașnetarul – 20:10 – 20:50, 21:10 – 21:50, 22:10 – 22:50
Concert Noaptea zânelor, cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet, 00:00 – 1:00
PALATUL SUȚU
Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reședințe aristocratice din București, unul dintre puținele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani. Palatul a fost înălțat între anii 1833 și 1835, o prezență remarcabilă în peisajul bucureștean de atunci datorită puternicului său caracter apusean. Printre elementele inedite de decorație interioară ale palatului se numără scara monumentală din lemn de stejar, oglinda de Murano de peste 10 m2, pereții pictați în stil pompeian și plafonul ornamentat cu stucatură colorată și aurită.
EXPOZIȚIA „TIMPUL ORAȘULUI”
Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziția permanentă este o călătorie începută în prezent și îndreptată spre trecut. Această călătorie în trecut este segmentată în așa fel încât fiecare spațiu să reprezinte o perioadă istorică de referință din evoluția orașului și a evenimentelor care s-au petrecut pe teritoriul acestuia. Să fie atât o posibilitate de retragere în trecut dar, în același timp, să se păstreze și opțiunea de întoarcere în prezent. Elemente interactive și media atrag atenția asupra fragilității timpului pe care-l trăim și implică activ vizitatorul în descoperirea unor povești de altădată.
EXPOZIȚIA „FIZIONOMII UNIFICATOARE. «TOȚI ÎN UNU» – POVESTEA UNUI PROIECT DE ȚARĂ”
Proiectul expozițional dedicat Centenarului Marii Uniri își propune să prezinte extraordinara poveste umană și istorică a unui proiect de țară numit România. În ce masură un eveniment istoric îndepărtat și protagonistul său au devenit îndemn și exemplu, simbol și reprezentare pentru zeci de generații de la 1600 la 1920, din întreg spațiul românesc, este poate cel mai interesant fenomen istoric unificator. Desigur a trebuit să se dezvolte un nucleu care să investească în acest proiect și să atragă forțele întregii națiuni, iar această forță s-a conturat în sudul spațiului locuit de români, Muntenia și Oltenia asociate Țării Românești, punctul de plecare al primului proiect unificator, la 1600.
EXPOZIȚIA „RĂZBOIUL ÎNTRE MIT ȘI ARTĂ”
Aceasta prezintă o selecție sintetică a pieselor relevante despre Primul Război Mondial și despre momentul Centenarului din patrimoniul Pinacotecii Municipale.
EXPOZIȚIA „JÓZEF PIŁSUDSKI – OM DE STAT AL POLONIEI ȘI EUROPEI”
Expoziția a fost organizată în colaborare cu Institutul Polonez București, cu ocazia sărbătoririi Centenarului recuceririi independenței Poloniei.
EXPOZIȚIA „IMAGINI ALE INVIZIBILULUI”
Este realizată în cadrul proiectului 3rd International Meeting for Byzantine Iconography.
EXPOZIȚIA OUTDOOR DE FOTOGRAFIE InstantA
Organizată în cadrul Celei de-a XXI-a ediții a Festivalului „Salut, Adolescența”, expoziția este parte dintr-un program de educație culturală și de promovare a operelor literare și artistice realizate de către adolescenții din România și Republica Moldova.
În afara programului Nopții Muzeelor, pe 19 mai și 20 mai 2018, Palatul Suțu se vizitează între orele 10.00-18.00, iar accesul se face pe bază de bilet pentru expoziții temporare (5 lei bilet întreg, 2 lei bilet cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, grupuri organizate). Se pot vizita expozițiile:
– „Pinacoteca Bucureștiului. București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri”,
– „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu”,
– „Ex libris meis” – „Din cărțile mele”. Cărți cu însemne de proprietate din Biblioteca Muzeului Municipiului București,
– „Józef PiÅ‚sudski – om de stat al Poloniei și Europei”,
– Expoziția outdoor de Fotografie InstantA.
Expoziția „Imagini ale invizibilului” va fi inaugurată în ziua de vineri, 18 mai 2018, ora 18.00.
Casa Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei nr. 151, sector 1, este deschisă pentru acces gratuit între 18:00 și 04:00.
EVENIMENTE SPECIALE:
Evenimente:
Spectacolul „Zâmbiți, vă rog!” cu actorii Marius Bodochi și Irina Movilă, cu saxofonistul Cristian Soleanu și cu Constantin Urziceanu (clarinet), 18:00
Teatrul MASCA: Sticla – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40
Teatrul MASCA: Confucius – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00
Teatrul MASCA: Fior d”Amor în Bucuresci – 20:10 – 20:50, 21:10 – 21:50, 22:10 – 22:50
Spectacolul „Amor, mofturi și politică” cu Irina Movilă, Marius Bodochi, Vitalie Bichir, Dorin Enache, Vlad Brumaru, Lorena Sanda, Ana Dumitrescu și Mihnea Ghinea – 22:00
MUZEUL VÂRSTELOR
Muzeul Municipiului București a inaugurat la Casa Filipescu-Cesianu, în decembrie 2016, Muzeul Vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute. Este primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.
Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute este o poveste atât despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz.
Trăim și înțelegem cu adevărat numai vârsta pe care o avem deși adunăm în «muzeul» personal prelungiri culturale ale generațiilor mai vechi. Și în această moștenire primită, cu fiecare an trăit, adăugăm sentimente, întâmplări, proiecte.
Muzeul Vârstelor este o proiecție despre cum ar fi arătat o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Și mai ales, despre cum a evoluat această zi simbolică în istorie, cu fiecare generație.
EXPOZIȚIA „ZEIȚE ȘI ȘAMANI ÎN CREDINȚELE STRĂVECHI. PLASTICA ANTROPOZOOMORFĂ – DE LA ARTĂ LA IDENTITATE”
Tematica expoziției „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” a fost influențată de structura Colecției de Arheologie a Muzeului Municipului București, care deține o impresionantă varietate de figurine antropomorfe și zoomorfe, cea mai mare parte fiind încadrate în perioada neo-eneolitică, dar și o serie de piese aparținând epocii bronzului și celei de-a doua epoci a fierului (La Téne). Piesele provin din săpăturile arheologie desfășurate în preajma Bucureștiului la început de secol XX în așezările Boian-Gumelnița de la Vidra, Măgura Jilava, Chitila Fermă, Cernica, dar și cele mai târzii de la Cățelu-Nou sau Popești.
În afara programului Nopții Muzeelor, pe 19 mai și 20 mai 2018, se poate vizita expoziția „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” (orele 10.00-18.00).
Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu așteaptă publicul de la 19:00 la04:00 în bd. Lascăr Catargiu nr. 21, sector 1. Observații astronomice se fac numai dacă cerul este senin.
DESCOPERIM ÎMPREUNĂ UNIVERSUL: EXPOZIȚIE DE ASTRONOMIE
Noua expoziție permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, inaugurată în data de 21 septembrie 2017, are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.
V-ați întrebat vreodată ce se află dincolo de granița vizuală a atmosferei Pământului? V-ați gândit vreodată la posibilitatea de a călători atât în spațiu, cât și în timp?
Expoziția vă oferă această oportunitate.
Muzeul Theodor Aman din str C.A. Rosetti nr. 8, sector 1, este deschis între 18:00 și 01:30.
EVENIMENTE SPECIALE:
Teatrul MASCA: Îngerul Albastru – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40
Teatrul MASCA: Doamna cu umbrela – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00
Situat în vecinătatea Pieței Revoluției, Muzeul Theodor Aman este amenajat într-una dintre cele mai frumoase reședințe particulare din București, construită în anul 1868 după proiectele și planurile proprietarului – pictorul Theodor Aman. Acesta și-a decorat casa-atelier, prima de acest fel din România, potrivit gusturilor sale artistice rafinate și modei vremii. De la planurile casei și decorația exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decorația interioară: pictura murală, vitraliile, decorația pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului și mobilierul casei, toate elementele se reunesc pentru a reconstitui viziunea lui Theodor Aman.
Apreciată atât pentru frumusețea, cât și pentru vechimea sa, clădirea monument istoric a devenit în 1908 primul muzeu de artă din București. Muzeul păstrează atmosfera vieții private din perioada Belle Epoque, iar colecția cuprinde cea mai mare parte a lucrărilor artistului Theodor Aman, cel mai important pictor al generației de la mijlocul secolului al XIX-lea, fondator al Școlii de Belle Arte din București.
Muzeul George Severeanu, de la 18:00 la 01:30 este deschis în str. Henri Coandă nr. 26, sector 1
EVENIMENTE SPECIALE:
Concert chitară clasică cu Tudor Anghelescu – 20:30
When Violin Meets Guitar (cu Natalia Colotelo Pancec și Emilian Florentin Gheorghe) – 23:00
EXPOZIȚIA PE URMELE TRECUTULUI. COLECȚIA „MARIA ȘI DR. GEORGE SEVEREANU”
Muzeul „George Severeanu” a fost reședința primului director al Muzeului Municipiului București și reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureșteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Începând cu luna noiembrie 2017, publicul bucureștean poate admira, după mai bine de 25 de ani, colecția „Maria și dr. George Severeanu”. Închisă la începutul anilor ”90, casa doctorului Severeanu a fost restaurată și începând cu anul 2013 a găzduit mai multe expoziții tematice cu patrimoniu arheologic și numismatic.
Proiectul expoziției permanente a muzeului, intitulată Pe urmele trecutului. Colecția „Maria și dr. George Severeanu”, reprezintă un demers care valorifică impresionanta colecție a doctorului George Severeanu și ne familiarizează cu universul colecționarilor de la începutul secolului al XX-lea. Seria de obiecte arheologice din colecția „Maria și dr. George Severeanu” cuprinde vase grecești antice, statuete de lut, bronzuri și marmură, sticlărie romană, geme și camee antice, ceramică aparținând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg și Boian. Colecția numismatică a dr. George Severeanu este una dintre cele mai valoroase din România și este constituită din cca. 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede grecești autonome și provinciale, geto-dace și celtice, emisiuni romane și bizantine, monede medievale ale Țărilor Române, precum și piese moderne și contemporane.
Muzeul Nicolae Minovici oferă în intervalul 18:00 – 00:30 acces gratuit în str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1, sector 1.
EVENIMENTE SPECIALE:
Teatrul MASCA: Spre Alba Iulia – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40
Spectacol Feerie nocturnă, cu Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Radu Vâlcu (chitară) și Alexandra Poenaru (balerină) – 21:00; 23:00
EXPOZIȚIA «VILA DR. NICOLAE MINOVICI» : RESTITUTIO
Colecția de artă populară a muzeului dr.Nicolae Minovici s-a întors «acasă» din data de 18 octombrie 2017. Timp de un an de zile, o bună parte dintre obiectele colecțiilor au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani. Colecția de artă populară adunată de Nicolae Minovici poate fi considerată prima colecție de artă populară, care a reprezentat toate regiunile țării, prezentată uniform și armonios într-un spațiu special de expunere. Acest fapt face din muzeul doctorului Minovici, primul muzeu bucureștean de artă populară.
EXPOZIȚIA ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ”30
Această expoziție prezintă pentru prima dată publicului aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii 1930. Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O.C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când cercetarea este prezentată publicului din România.
Organizatorii expoziției ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ”30: profesorii Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (București). Expoziția reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.
Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (18:00 – 01:30) are sâmbătă seara acce gratuity la sediul din str. 11 Iunie nr. 36-38, sector 4.
Concert De la Paris la Micul Paris, cu Alexandru Burcă, pian și Diana Tudor, soprană – 20:00
COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI reprezintă o incursiune culturală originală în epoci și locuri diferite, fiind formată din: lucrări de artă plastică; sticlă, ceramică, metal, mobilier și textile decorative din diverse perioade și zone culturale; un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei, dar și o semnificativă bibliotecă de artă. Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei se află în reședința particulară a donatorilor, într-un imobil ridicat la începutul secolului XX, în stil eclectic francez, în apropierea Parcului Carol I. Fiind ultima colecție intrată în patrimoniul Muzeului Municipiului București (1992), reprezintă viziunea de ambientare estetică a doi oameni de formație artistică.
Se regăsesc lucrări de artă plastică semnate de Ioan Andreescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiață, J.Al. Steriadi, Iosef Iser, Ion Țuculescu și Lucian Grigorescu.
Muzeul Municipiului București – Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck este deschis între 18:00 și 01:30 programând o prezentare film documentar Casa Storck, realizat de Casa de Producție Aromânii pentru Muzeul Municipiului București.
MUZEUL FREDERIC STORCK ȘI CECILIA CUȚESCU-STORCK vă introduce în povestea unei apreciate familii de artiști, a cărei istorie a început în secolul al XIX-lea cu sculptorul român de origine germană Karl Storck. Acesta a fost primul profesor de sculptură la Școala de Belle-Arte înființată la București în 1864 și autorul primei sculpturi monumentale care se păstrează în București, Spătarul Mihail Cantacuzino. Povestea dinastiei artistice a continuat cu fiii lui Karl Storck, Carol și Frederic.
Muzeul este amenajat în fosta reședință a sculptorului Frederic Storck și a soției acestuia, pictorița Cecilia Cuțescu-Storck – o clădire realizată între anii 1911 și 1913 în stil anglo-normand. Amprenta celor doi artiști este vizibilă prin elementele arhitecturale exterioare, precum terasele romantice, coloanele și capitelurile curții, și culoarea ieșită din comun a casei, roșu pompeian, care subliniază preferințele clasice ale propietarilor și dragostea lor pentru vechile civilizații.
Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu Storck și de fiicele acesteia – Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck Botez. Colecția cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe, plachete și medalii lucrate în bronz, monede antice, icoane.
-Muzeul Național al Aviației Române Și noi suntem România 100! 14.00-22.00 Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2, București
Pe legendarul aerodrom Pipera, astăzi Muzeul Național al Aviației Române, teatrul, muzica și dansul prind aripi.

Hangarul 1 (Sala „Traian Vuia”)
Expoziția de bază prezintă istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959. În spațiile consacrate celor trei pionieri ai aviației române: Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, sunt expuse replica avionului Vuia nr.1, machete ale unor avioane realizate de aceștia, precum și obiecte și documente care i-au aparținut inginerului Aurel Vlaicu.
Ordinul Național „Virtutea aeronautică”, primul ordin din lume cu specific aeronautic, înființat de regele Carol al II-lea în 1930 constituie un element reprezentativ pentru epoca interbelică.
Spațiul destinat celui de-Al Doilea Război Mondial este reliefat prin prezentarea replicii avionului IAR 80, a unor personalități, uniforme, documente.
Perioada de după 1945 este evidențiată de avioane de vânătoare cu reacție și stații de radiolocație.
În pasajul care face legătura dintre cele două hangare este recreată atmosfera unei străzi din perioada interbelică și este înfățișată maniera în care societatea românească și aviația s-au întrepătruns.
Hangarul 2
Expoziția de bază este dedicată anilor ”60 -”75. Avioanele reactive prezentate sunt de tip MiG 17, 19 și 21, L-29. Expoziția este întregită de simulatoare de zbor, tehnică de radiolocație și artilerie antiaeriană specifică epocii.
În parcul expozițional în aer liber, sunt expuse avioane cu motor clasic, dar și reactive, elicoptere, tehnică de radiolocație, tunuri antiaeriene și rachete sol-aer.
– Muzeul Național de Artă al României Muzeul-atelier deschide în cadrul manifestării între 18.00 și 24.00 Sediul Central din Calea Victoriei 49-53 și Muzeul Colecțiilor de Artă- Calea Victoriei 111 prezentând expoziții temporare și ateliere creative pentru toți, orele 18.00-24.00 (ora intrării ultimului vizitator). Intrarea se face prin str. Știrbei Vodă nr 1-3. Accesul este gratuit la expozițiile temporare și la atelierele creative pentru copii, tineri și adulți în intervalul 18.00 – 24.00.
Sâmbătă 19 mai și duminică 20 mai MNAR (Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Europeană,Calea Victoriei 49-53), Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady sunt deschise între orele 10-18, dar spațiile istorice sunt închise.
Ce vrei să faci la MNAR? Anul acesta la Noaptea muzeelor poți combina vizita în expozițiile temporare cu participarea laateliere …de antrenat privirea!Părinți și copii (orele 18.00 – 20.00), tineri (20.00 – 22.00) și adulți (22.00-24.00) pot descoperi cum lucrează artiștii,ce este un crochiu, cum se desenează după model, cum se pictează, cum se modelează. Participă la ateliere, spune-ne care ți se potrivește cel mai bine, povestește și altora despre ce ai făcut la Noaptea muzeelor și ajută-ne să croim o ofertă de activități de vacanță, team-building sau dezvoltare personală croite pe măsură ta!
Expozițiile temporare Mihail Grecu – Între metaforă și realitate, Ștefan Luchian – maestrul graficii românești, World Press Photosunt deschise gratuit de Noaptea muzeelor. La fel este și participarea la ateliere!
Muzeul Național Cotroceni deschide publicului între 19.00 – 24.00, în Bulevardul Geniului 1, București, etajul I al Palatului Cotroceni, fostă reședință regală, cu o istorie de peste 300 de ani, loc în care s-a scris istorie pentru ceea ce este astăzi România modernă. Istoria Ansamblului Cotroceni începe în secolul al XVII – lea, în timpul domnitorului Șerban Cantacuzino, la cererea căruia a fost construită Mănăstirea Cotroceni (1679 – 1681). Ceea ce putem vedea astăzi este, în mare parte, palatul regal construit în timpul regelui Carol I și modernizat în timpul regelui Ferdinand.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi Călătorie pe Dunăre: expoziție, recitaluri jazz, ateliere pentru copii 14:00 – 24:00 str. Londra, nr. 39, sector 1, București.
Expoziția Călătorie pe Dunăre. Reprezentări grafice și cartografice din secolele XVII – XIX invită publicul să călătorească în timp, grație hărților și lucrărilor de grafică ce reprezintă fluviul, regiunile și orașele pe care le străbate. Pe hărțile Dunării sunt trasate și prezentate confruntările dintre puterile europene și Imperiul Otoman, planuri de luptă, teatre de război, planuri de cetăți și orașe. Acestora li se adaugă litografii și gravuri de secol XIX, realizate de artiști care au creat imagini sugestive, inedite și bine documentate ale unor zone spectaculoase sau mai puțin accesibile ale traseului Dunării.
O serie de 3 mini recitaluri jazz-istice vor oferi o perspectivă inedită asupara Călătoriei pe Dunăre, incluzând teme de vals, în acorduri de chitară electrică și acordeon , de la orele 21:00, 22:00 și 23:00.
Copiii sunt așteptați să descopere informații interesante despre Dunăre, să participe la jocuri și experimente, în cadrul a două ateliere susținute de Asociația Learning by Teaching: 16:30 – 17:30 atelier pentru copii de 4 – 7 ani, 18:00 – 19:00 atelier pentru copii de 8 – 12 ani
Muzeul Național al Pompierilor de la Foișorul de Foc este deschis între 17.00 și 01.00 pe Bd. Ferdinand I, 33, Bucuresti în sector 2.
Muzeul Național al Literaturii Române Noaptea muzeelor la MNLR este deschis în intervalul 10.00 – 02.00 într. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei). Pentru cei curioși, noaptea de 19 mai va dezvălui aplicația digitală MNLR prin intermediul căreia toți utilizatorii de Android vor descoperi conceptul curatorial, poveștile din spatele obiectelor expuse și diversitatea evenimentelor culturale ale MNLR.

PROGRAM:
15.00: Nicolae Breban în dialog cu Ioan Groșan
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8
Diferența valorică dintre literatura de exil și literatura din țară
16.00: Mugur Grosu & friends – Poezie secretă
Gangurile de acces în Blocul Liric, Str. Brezoianu 47-49, lângă rondul Walter Mărăcineanu
Performance – poezie și muzică electronică în curtea interioară a Blocului Liric, eveniment organizat împreună cu Asociația Artmix
17.00: Noli me tangere (performance)
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
Isabelle Maurel (Franța), Davide Napoli (Franța/Italia), Cornelia Petroiu (România)
Proiect coordonat de Wanda Mihuleac
17.00: Atelier de scriere creativă DADA pentru copii (7-12 ani)
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Ceainărie
Invitată: Iulia Iordan
18.00: Spectacol de teatru pentru copii
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Mansardă
Ziua în care a fugit somnul, de Victoria Pătrașcu
O producție a Teatrului MOMOLINO, în regia Antoanetei Zaharia. Interpretează: Antoaneta Zaharia, Ioana Flora și Mihaela Velicu. Costume și decoruri: Doina Pop.
18.00: Concert de fanfară
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
19.00: Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” – Trio Cantemir
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
Constantin Răileanu (voce, kanun, percuție), Alexandru Stoica (oud), Ștefan Aurel Ștefan (santur)
19.00: Polifonic
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66
Curator: Simona Nastac
Invitați: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G. Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov
Muzica: Ștefan Cazacu (violoncel)
Prezintă: Claudiu Komartin
Animație: Raluca Popa
19.00: Mircea Vintilă în Grădină la Mărțișor
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26
20.00: Maria Gheorghiu în Grădină la Mărțișor
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26
19.00: Concert Ovidiu Mihăilescu
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63
20.00: Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a X-a
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Eveniment care marchează prin poezie, blues și jazz Noaptea Europeană a Muzeelor și Centenarul Marii Uniri
Invitați: Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu, Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban
Muzica: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian, Sorin Terinte, Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu – percuție, Alin Păun – chitare electrice, Tibi Duțu – chitară bas, Dorian Pîrvu – orgă & pian)
Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu
20.00: Biblioteca vie
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8
Invitate: Simona Popescu, Doina Ruști, Cecilia Ștefănescu
20.00: Concert Helen
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
21.00: Recital de poezie Boris Mehr
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
(Teatrul Evreiesc de Stat)
22.00: Concert Blue Noise
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
23.00: Proiecție de film
Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8 – Grădină
Inimi cicatrizate, regia Radu Jude
Ana, mon amour, regia Călin Peter Netzer

Muzeul de Artă „Vasile Grigore” oferă 3 Evenimente într-o noapte de la 18.00 la 02.00 în Strada Maria Rosetti 29. Este vorba despre vizitarea expoziției permanente cu actualizarea unei noi serii de exponate de expoziția temporară a pictorului Mihail Gavril-Schițe critice la Galeria de Artă Anexa 29 și, în cadrul Proiectului Educație Culturală, sunt invitati elevi ai Școlilor Gimnaziale și Liceelor din sectorul 2.
Cimitirul Bellu a programat evenimentul Memoria Marii Uniri în Muzeul Bellu 17:00 – 24:00 Calea Șerban Vodă, nr. 249, sector 4. Evenimentul este dedicat memoriei Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și are drept principal scop descoperirea de către vizitatori a principalelor personalități militare, politice și culturale ce au contribuit la înfăptuirea României Mari și odihnesc în prezent în Cimitirul Șerban Vodă-Bellu. Pe întreagă durata evenimentului, între orele 17-24, vor fi organizate tururi ghidate la mormintele personalităților vizate – vizitatorii fiind implicați într-un concurs de cultură generală, iar în fața capelei mari a cimitirului va fi amplasată o scenă unde se va desfășura programul artistic, constând din reprezentații de muzică, proiecții de filme documentare și piesă de teatru.
Mai participă în capitală
Muzeul Căilor Ferate – CENAFER Muzeul Cailor Ferate la ceas de seară în intervalul 20.00 – 03.00, în str. Calea Griviței, Nr. 193 B

Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” File din povestea colecționarului Ing. Dumitru Furnică – Minovici 18.00 – 02.00 Strada Nicolae Minovici 3, București
Muzeul Universității Politehnica din București Fabricat în România – scurtă istorie a televizoarelor românești 16:00 – 20:00 Calea Griviței nr. 132, Polizu – Corp M, sector 1
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia Centrul Cultural Palatele Brâncovenești – Noaptea Albă a Muzeelor 18.00 – 01.00 Str. Valea Parcului nr. 1, Mogoșoaia, Ilfov
Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” Noaptea muzeelor la Mărțișor 10.00 – 22.00 Str. Mărțișor nr. 26, sector 4, București
Casa memorială „George și Agatha Bacovia” Noaptea muzeelor 10.00 – 22.00 Str. George Bacovia nr. 63, sector 4, București
Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” Noaptea Muzeelor 10.00 – 22.00 Bd Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, ap. 12, interfon 5, sector 5, București
Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” Noaptea Muzeelor 10.00 – 22.00 Bd. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, ap. 11, interfon 6, sector 5, București
O serie de evenimente sunt organizate de Prietenii Nopții Muzeelor din București
A.R.C.E.N. Noapte Albă în District40 – 20.00 – 02.00 Școala Centrală (str. Icoanei nr. 3-5) – Rezidența Scena9 (str. I.L.Caragiale nr. 32) – Institutul Francez (bd-ul Dacia nr. 77) – Librăria Cărturești (str. Arthur Verona nr. 13-15).
Prietenii Nopții Muzeelor din București A.R.C.E.N. Noapte Albă în District40 20.00 – 02.00 Școala Centrală (str. Icoanei nr. 3-5) – Rezidența Scena9 (str. I.L.Caragiale nr. 32) – Institutul Francez (bd-ul Dacia nr. 77) – Librăria Cărturești (str. Arthur Verona nr. 13-15)
Casa Artelor „Dinu Lipatti” O seară clasică la Casa Artelor „Dinu Lipatti” 18.00 – 24.00 Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” CĂLĂTORIE ÎN CAPSULA TIMPULUI 19.00 – 02.00 CALEA VICTORIEI NR. 88
Casa Costa Foru Emil Prager 130 18:00 – 02:00 Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 7
Galeria de Artă Calea Victoriei 33 Expoziție „CALEIDOSCOP” 12.00 – 20.00 Calea Victoriei nr. 33, sector 1, București (Parterul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”)
Galeria Alexandra’s București – O suta de ani de arta romaneasca la Galeria Alexandra’s 19.00 – 02.00 strada Piata Amzei nr. 5, etaj 1, București
Galeria Țiriac Collection Noaptea Muzeelor 17:00 – 00:00 Calea Bucureștilor, nr. 289, Otopeni
Galeria Galateca Remains of the Feast – Instalatie de bijuterie contemporana și mixed-media 20.00 – 03.00 Str. C. A. Rosetti nr. 2-4
Liceul de coregrafie „Floria Capsali” Noaptea Dansului 20.00 – 22.00 Strada Capitan Gh Preotescu nr 9, sector 4, București
Opera Comică pentru Copii Noaptea Muzeelor la Opera Comică pentru Copii 19.00 – 00.00 Calea Giulești, nr. 16, București
Samsung Live Museum Live Museum 20.00 – 02.00 Bd. Aviatorilor 8A, Casa Qreator
Romanian Design Week 20.00 – 01.00 Palatul Telefoanelor, Calea Victoriei 35
Casa Experimentelor – Centrul Științific Român la Noaptea Muzeelor 20.00 – 01.00 Calea Vitan nr 242 – Intrarea prin Splaiul Unirii, sector 3, București
Casa EFdeN Green House Museum 20.00 – 04.00 Str. Pache Protopopescu, Nr. 66, București
Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România 10.00 – 01.00 Blv. Dacia nr. 99, etaj 2/3
Muzeul Micul Paris este in marea Noapte a Muzeelor 18.00 – 02.00 str. Lipscani 41
Muzeul Parfumului 10.00 – 02.00 Calea Dorobanti nr. 172
Romanian Kitsch Museum 21:00 – 03:00 Strada Covaci nr.6 (centrul vechi Bucuresti)
Școala de bani Scoala de bani la Noaptea Muzeelor 19:30-1:30 Calea Victoriei, nr 15, sector 3, Bucuresti
Revista Atelierul One open night la Deco Box 19:00 – 24:00 Atelier Deco Box, Strada Rușețu nr. 4
Puro&Bio ARTA CU GUST deschis pana la ora 02.00 Ion Campineanu 20
Ferma Animalelor Noapte de mai, la fermă 19.00 – 23.00 Strada Sfântul Gheorghe 20, Pantelimon, Ilfov
Noaptea meșteșugurilor creative în Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor din Comana 19.00 – 00.00 Str. Funieru nr. 278-280, Comana, Giurgiu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU