Noaptea Muzeelor 2018, pe 19 mai. Surpriza pregătită publicului de o mare actriță a filmului românesc

Noaptea Muzeelor 2018, pe 19 mai. Surpriza pregătită publicului de o mare actriță a filmului românesc
Publicat: 12/05/2018, 20:12
Ajunsă în 2018 la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), va avea loc anul acesta pe 19 mai, cu participarea a aproximativ 150 de instituții și organizații partenere din țară și din București, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe și un brand cultural deosebit, Noaptea Muzeelor invită publicul în seara de sâmbătă, 19 mai, să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară, scrieMediafax.

An de an oferta culturală s-a diversificat, iar, în 2018, Noaptea Muzeelor aduce în peisaj un ingredient nou. Este vorba despre o serie de zece scurtmetraje documentare prin care sunt prezentate publicului aspecte neștiute și nevăzute din culisele a 10 muzee din București, membre ale RNMR. Prin acest demers, finanțat cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național și prin colaborarea cu Societatea Română de Televiziune, se dorește consolidarea brandului Noaptea Muzeelor ca un fenomen social care să sporească interesul comunităților locale pentru muzee. Este propus, în consecință, un dialog între muzeul nevăzut și public, exploatând elemente și resurse culturale provenite din zona patrimoniului cultural material – un demers inovator de apropiere a publicului de muzeu pentru o înțelegere mult mai umană a rolurilor muzeului în societate și de stimulare a vizitării în orice zi, nu doar în cadrul unor evenimente organizate.

În rolul povestitorului este binecunoscuta actriță Maia Morgenstern, care s-a implicat pro-bono în acest proiect cultural ce urmărește consolidarea valorii sociale și educative a colecțiilor muzeale în conștiința publicului.
Documentarele au fost realizate cu asistența specializată a unor experți muzeali și surprind aspecte neștiute și nemărturisite ale muzeelor selectate: Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național al Literaturii Române, Palatul Mogoșoaia, Muzeul Național de Geologie, Centrul expozițional documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național „George Enescu” și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
Cele zece episoade, cu durata de 5 minute, vor fi difuzate pe posturile naționale ale TVR începând cu data de 7 mai și vor ghida publicul prin labirintul muzeal pentru ca vizitatorii să aibă acces la anumite informații și povești altfel prea puțin sau deloc cunoscute.
Această ediție a Nopții Muzeelor cuprinde și alte proiecte special gândite pentru a fi cât mai prietenoasă interacțiunea între muzee și vizitatori, Questo oferind și anul acesta trasee muzeale digitale care pot fi explorate gratuit. Peste 34 de muzee au creat, prin aplicația Questo, tururi prin care publicul va descoperi singur spațiul, poveștile, expozițiile și exponatele, aceste trasee fiind menite să atragă foarte mult segmentul de tineri (elevi, studenți, cupluri și familii cu copii) și să valorifice expozițiile și poveștile muzeelor participante. Astfel, vizita într-un muzeu sau într-o casă memorială devine o experiență complexă pentru publicul interesat.
Programul complet și lista participanților vor fi în curând disponibile pe www.noapteamuzeelor.ro.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”