Noua Arcă a lui Noe: Rușii vor să congeleze ADN-urile tuturor viețuitoarelor care au trăit pe Terra

Noua Arcă a lui Noe: Rușii vor să congeleze ADN-urile tuturor viețuitoarelor care au trăit pe Terra
Publicat: 29/12/2014, 17:58

Universitatea rusă a primit cea mai mare finanțare din partea autorităților centrale pentru instituțiile de învățământ superior, cu scopul de a demara acest proiect de amploare, care va fi finalizat în 2018 și se va desfășura într-un complex științific amenajat pe o suprafață totală de 430 kilometri pătrați.

Savanții ruși, care au primit o finanțare de 1 miliard de ruble (12,6 milioane de dolari), intenționează să conceleze prin criogenie – și apoi să le depoziteze – diverse celule care sunt capabile să se reproducă.

Viktor Sadivnichy, rectorul universității, a asemănat acest proiect științific uriaș cu o „Arcă a lui Noe” din zilele noastre.

„Proiectul implică amenajarea unui spațiu de depozitare – o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor ființelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci și ale celor care au dispărut”, a declarat oficialul rus pentru postul de televiziune RT.

„Proiectul va conține și sisteme informatice. Dacă va fi finalizat, el va reprezenta un salt uriaș în istoria Rusiei, care va deveni prima națiune din lume care realizează un fel de Arcă a lui Noe actuală”, a adăugat el.

Acest anunț este cel mai recent, dar și cel mai ambițios, ce a fost făcut în domeniul băncilor de ADN, al căror număr a crescut în ultimul deceniu, grație noilor descoperiri tehnologice și a creșterii nivelului de îngrijorare în comunitatea științifică în legătură cu extincția speciilor de pe Terra.

Aceste bănci de ADN sunt cunoscute și sub denumirea de „Grădini zoologice congelate”, iar cea mai cunoscută dintre ele se află în orașul american San Diego.

Savanții din acest centru de cercetare dispun de celule spermatice, ADN și celule de origine animală, conservate în azot lichid încă din anul 1976. Banca de ADN din San Diego deține deja 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii.

Marea Britanie a implementat la rândul ei Frozen Ark Project (Proiectul Arca Înghețată), un proiect științific coordonat de un consorțiu de companii și asociații specializate în biologie, grădini zoologice, muzee și centre de cercetări științifice.

Potrivit site-ului său oficial al proiectului britanic, celulele viabile conservate vor permite biologilor „să inverseze pierderea periculoasă a variației genetice, care poate să provoace infertilitate și morți premature în cadrul programelor de înmulțire în captivitate a unor specii de animale”.

Frozen Ark Project deține o colecție remarcabilă de 28.604 fragmente de ADN congelate, dintre care peste 7.000 aparțin unor specii aflate pe „lista roșie” a animalelor amenințate cu dispariția.

Printre acestea se află langustele, vulpea de Channel Islands, peștele osos (Albula vulpex), liliacul de Indiana și coralul Gheară de Pisică.

Proiectul rusesc nu este însă singurul de acest gen demarat în secolul al XXI-lea. Un depozit aflat în sălbăticia din Siberia folosește temperaturile scăzute din permafrostul siberian pentru a conserva semințe și celule de plante pentru cel puțin 100 de ani de acum înainte.

Cel puțin 1,5 milioane de semințe de plante vor fi depozitate în unitatea de criogenie din Iakutsk, care va proteja multe dintre cele mai importante plante de pe Terra, inclusiv cele amenințate cu dispariția, de efectele negative provocate de încălzirea globală, războaie și dezastre naturale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier