Nu știu multe despre SOCIAL MEDIA și nici cum SĂ VERIFICE informațiile. Generația care DISTRIBUIE cele mai multe ȘTIRI FALSE pe Facebook

Publicat: 13/01/2019, 19:38

Aceștia au aflat, după ce au primit accesul la paginile de Facebook ale participanților la cercetare, că utilizatorii cu vârste peste 65 de ani sunt cel mai adesea păcăliți de fake news și, crezând că sunt în fața unor fapte adevărate, împrăștie conținutul fals.

Americanii conservatori, votanți ai partidului Republican de peste Ocean, fac asta cel mai des. Oamenii de știință au și o explicație pentru acest comportament.Acest lucru s-ar putea datora însă faptului că majoritatea articolelor conținând informații false produse în timpul campaniei prezidențiale din 2016 au fost în favoarea candidatului republican Donald Trump, notează AFP.

Cine sunt cei care distribuie cele mai multe știri false pe Facebook

„Dacă ‘fake news’ ar fi înclinat către (Hillary) Clinton mai degrabă decât către Trump, este posibil ca mai mulți liberali și nu conservatori să fi distribuit acest conținut”, au scris autorii studiului în articolul publicat de Washington Post.

Explicația? Persoanele în vârstă nu au suficiente cunoștințe despre „social media” și nu știu cum să verifice informațiile.

Interesant este că aceasta tendinta nu ține cont, de obicei, de educație, sex ori păreri politice, ci doar de vârstă, se arata într-un raport publicat de jurnalul Science Advances.

În cadrul studiului, în care celor 3.500 de participanți li s-a pus la dispoziție informație din sfera politică din SUA, s-a observat că cei care au distribuit așa-zisele „fake news” au fost mai ales vârstnicii. Mai exact, 11% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani au procedat așa, în timp ce doar 3% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 – 29 de ani au făcut astfel.

Studiul aduce și niște vești bune. 90% dintre cei care au participat la studiu nu s-au lăsat păcăliți de știrile false.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase