Silviu Bănilă
23.11.2014
Magazin

O alarmă de 50 de dolari ar putea salva mii de vieți în cazul unui cutremur

În luna septembrie a anului 1985, un cutremur devastator cu o magnitudine de 8,1 grade pe scara Richter a ucis 10.000 de persoane în Mexico City.

După acel eveniment, mexicanii au investit în cele mai avansate sisteme de avertizare în cazul unui cutremur. Unitatea SASMEX a devenit funcțională în mediul online în 1991 și stochează datele adunate de la senzorii plasați în principalele puncte cu risc seismic de pe coasta Pacificului.

Aparatele acoperă cele mai importante cinci orașe mexicane, printre care Mexico City și Acapulco și alarma va suna dacă detectează un seism. Sistemul poate oferi un timp de câteva secunde pentru locuitori, care ar putea face diferența între viață și moarte.

Există doar 100.000 de receptoare SASMEX disponibile în Mexic și fiecare costă 330 de dolari, astfel încât nu oricine își permite un asemenea lux. Cele mai multe receptoare sunt amplasate în apropierea clădirilor publice, a spitalelor, școlilor și stațiilor de metrou.

Alarma de 50 de dolari

Antreprenorul local Andres Meira vrea să schimbe această situație. Meira a lucrat în Haiti, unde a fost martor la distrugerile cauzate de un cutremur de 7 grade pe scara Richter, care a lovit insula în 2010, ucigând 230.000 de oameni.

Meira dorește să promoveze un sistem de alarmare în caz de cutremur denumit Grillo („greiere” în limba spaniolă). Dispozitivul compact sub formă de cub are dimensiunea unui ceas cu alarmă și folosește frecvențele SASMEX pentru a le oferi utilizatorilor cele mai noi informații cu privire la iminența unui cutremur.

În momentul în care sesizează o activitate seismică, Grillo emite un sunet și o avertizare vizuală. Aparatul va costa 50 de dolari. Meira speră ca sistemul să fie adoptat și în alte țări ale lumii. Din păcate, chiar și suma de 50 de dolari ar putea fi prea mare pentru unii mexicani, care câștigă sub 5 dolari pe zi.

Grillo Active este un dispozitiv portocaliu care conține un detector sensibil la mișcare, un microprocesor și un modul WiFi pentru transmiterea semnalelor. Grillo se află în tratative cu un important lanț de magazine pentru amplasarea unor asemenea dispozitive la o distanță de 500 – 1.000 de metri de fiecare unitate.

Dispozitivele pentru alertă în caz de seism pot fi fabricate pe bani puțini, urmând a fi amplasate în orice zonă care dispune de internet. Astfel, potențialul alarmei Grillo este semnificativ, scrie CNN. Japonia rămâne singura țară din lume care este conectată la un sistem de avertizare timpurie pentru cutremure. Sistemul este format din 1.000 de senzori GPS.

Deocamdată, Meira se concentrează asupra Mexicului și a vândut deja primul lot de alarme pentru seism Grillo. Cel mai recent cutremur din Mexic a fost înregistrat în urmă cu șase luni, când dispozitivul se afla în faza de prototip. Meira speră să treacă testele și să promoveze invenția la nivel mondial.  

Inchide