O melodie a trupei Queen se află pe primul loc în topul cântecelor care stimulează buna dispoziție

Redactor:
Florin Badescu
Single-ul "Don't Stop Me Now" al trupei Queen ocupă primul loc în topul cântecelor lansate în ultimii 50 de ani care stimulează buna dispoziție, potrivit unui studiu realizat de un cercetător olandez specializat în științe neuronale, informează dailymail.co.uk.

În ciuda faptului că a fost lansat în urmă cu 37 de ani, cântecul „Don’t Stop Me Now” al trupei Queen deține încă abilitatea de a stimula buna dispoziție a oamenilor. Un cercetător olandez în științe neuronale a confirmat impactul pe care acest cântec îl are asupra persoanelor care îl ascultă, cu ajutorul unei ecuații matematice.

În urma calculelor efectuate, piesa trupei Queen s-a clasat pe primul loc în topul cântecelor lansate în ultimii 50 de ani care stimulează buna dispoziție a oamenilor.

Acest cântec din 1978 are tempoul potrivit, versurile potrivite și este interpretat într-o cheie muzicală care induce cel mai ușor senzația de fericire.

Deși cântecul preferat al fiecărei persoane reprezintă cel mai adesea o chestiune subiectivă, cercetătorul Jacob Jolij, expert în științe cognitive neuronale la Universitatea Groningen din Olanda, a descoperit că există anumite componente care determină succesul sau insuccesul pieselor.

Cercetătorul olandez spune că versurile sunt importante, dar la fel de important este și un tempo de 150 de timpi (bătăi) pe minut, care îi face pe oameni să se simtă plini de energie.

Scrierea cântecului în a treia cheie majoră – a treia notă sau acord într-o scală muzicală – determină la rândul ei un sunet ce induce starea de fericire.

În topul 10 al single-urilor care stimulează buna dispoziție urmează cântecele „Dancing Queen” (Abba), „Good Vibrations” (The Beach Boys), „Uptown Girl” (Billie Joel), „Eye of the Tiger” (Survivor), „I’m a Believer” (The Monkeys), „Girls Just Wanna Have Fun” (Cyndi Lauper), „Livin’ on a Prayer” (Jon Bon Jovi), „I Will Survive” (Gloria Gaynor) și „Walking on Sunshine” (Katrina & The Waves).

Cercetătorul olandez a folosit aceeași formulă de calcul pentru a alcătui și un clasament pe decenii al cântecelor care induc cel mai ușor starea de bună dispoziție: „Happy” (Pharrell Williams, anii 2010), „Dancing in the Moonlight” (Toploader, anii 2000), „Let Me Entertain You” (Robbie Williams, anii 1990), „Uptown Girl” (Billy Joel, anii 1980), „Don’t Stop Me Now” (Queen, anii 1970) și „Good Vibration” (The Beach Boys, anii 1960).

Inchide