O metodă inovativă ar putea ajuta persoanele afectate de Alzheimer să-și recupereze amintirile „uitate”

O metodă inovativă ar putea ajuta persoanele afectate de Alzheimer să-și recupereze amintirile „uitate''
Publicat: 29/07/2017, 11:20
Actualizat: 21/03/2019, 06:40

O nouă cercetare sugerează că persoanele afectată de această boală își pot reaminti anumite momente uitate, deoarece boala nu le distruge complet, ci doar le face mai greu de accesat. Cercetătorii din cadrul Universității Columbia din New York a utilizat lasere pentru a dezvălui modul în care șoarecii cu afecțiune asemănătoare alzheimerului accesau amintirile greșite. Fenomenul a fost observat și în cazul pacienților cu demență, aceștia amintindu-și momente din trecut estompate sau incorecte, informează Independent.

Atunci când celulele din creierul șoarecilor erau stimulate, animalele reușeau să-și readucă aminte un miros de lămâie pe care l-au ,,uitat” anterior. Ascultarea muzicii are uneori aceleași efecte asupra pacienților cu alzheimer, ei reușind să-și reamintească momente uitate anterior.

Demența care afectează în mare parte persoanele vârstnice, provoacă deteriorarea memoriei și poate îngreuna realizare activităților de zi cu zi ale persoanelor. Cercetătorii au realizat experimentul pe două grupuri de șoareci. Unul cu o afecțiune asemănătoare alzheimerului și al doilea cu celule cerebrale sănătoase. Șoarecii din ambele grupuri au fost modificați genetic pentru ca neuronii lor să capete o strălucire galenă atunci când erau create amintiri noi. De asemenea neuronii căpătau o uloare roșiatică atunci când șoarecii rememorau o amintire.

Ambele grupuri de animale au fost expuse unui miros de lămâie, apoi au fost supuși unui șoc electric. În timp ce șoarecii sănătoși erau speriați, șoarecii cu alzheimerul nu prezentau același comportament. În moemtnul în care a fost utilizată o rază laser cu lumină albastră pe șoarecii afectați de boala asemănătoare alzheimerului au reușit să rememoreze șocul electric.