O nouă invenție a cercetătorilor americani: „tatuajul baterie” care produce electricitate

Redactor:
Mădălina Chițu
Un tatuaj-baterie, capabil să producă electricitate din transpirație, prezentat de cercetători

Bio-bateria este alimentată de un compus chimic, acidul lactic, produs de mușchi în timpul efortului susținut, care apare în mod natural în transpirație. Invenția ar putea fi folosită curând pentru alimentarea cu energie a unor aparate precum monitoare cardiace, ceasuri digitale și, în cele din urmă, poate chiar telefoane mobile, susțin oamenii de știință din California, notează BBC.

Ideea de a folosi „energia oamenilor” – utilizarea corpului uman pentru încărcarea bateriilor aparatelor portabile – a inspirat multe abordări. Unele se folosesc de mișcare, folosind dispozitive piezoelectrice, altele se bazează pe sânge pentru a alimenta dispozitive implantate în organism.

„Dispozitivul nostru este primul care folosește transpirația. Este o dovadă a funcționalității conceptului”, a declarat Wenzhao Jia, doctor de la University California, San Diego, care a detaliat metoda folosită într-un articol publicat în Angewandte Chemie.

„În acest moment, tehnologia nu ne permite să obținem multă energie – doar patru microwați. Dar lucrăm să o îmbunătățim astfel încât să putem alimenta dispozitive electronice mici”, a precizat cercetătoarea.

Echipa de cercetători nu a încercat să creeze o bio-baterie, scopul lor fiind să obțină un monitor portabil pentru citirea nivelului de acid lactic din organism. Sportivii care se antrenează intens au nevoie să știe nivelul de acid lactic pentru a-și putea evalua efortul și evoluția. În prezent, monitorizarea se face analizând sângele, procedeu mai îndelungat și anevoios.

Pentru a realiza un test rapid și mai puțin invaziv, cercetătorii au imprimat un senzor de acid lactic pe o hârtie utilizată pentru tatuajele temporare. „L-am purtat eu însămi, nici nu-l simți. Chiar e ca un tatuaj”, a declarat Wenzhao Jia pentru BBC News. „Nu este destinat exclusiv sportivilor profesioniști. Majoritatea oamenilor care fac exerciții fizice vrea să știe cum își poate îmbunătăți programul de exerciții. Putem măsura ritmul cardiac, dar combinarea unor date despre reacțiile fizice ale corpului cu informații despre ce se întâmplă din punct de vedere chimic, poate furniza o imagine de ansamblu a evoluției din punct de vedere a stării de solicitare a corpului”, a mai spus Jia.

Cercetătorii au mers un pas mai departe, transformând senzorul într-o baterie alimentată cu transpirație. Au reușit acest lucru încorporând în dispozitiv o enzimă care reacționează cu compușii chimici din transpirație, generând un curent electric slab.

Interesant este că, dintre voluntarii pe care au testat dispozitivul, cei care erau mai puțin antrenați produceau mai multă energie. Explicația stă în faptul că lipsa de antrenament face ca organismul să obosească mai repede și să producă, astfel, mai mult acid lactic.

Cercetătorii au încheiat un parteneriat cu o companie pentru a începe să dezvolte produsul. Pasul următor este conectarea tatuajului cu aparatele electronice pe care să le alimenteze și adăugarea unei soluții de stocare a energiei produse, prin integrarea unei componente cum ar fi un condensator. Principala provocare este însă găsirea unei soluții de amplificare a curentului produs. Un ceas de mână digital are nevoie circa 10 microwați.

Bogdan Enache, [email protected]

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Mutare bombă în televiziune! Andreea Mantea pleacă de la Kanal D? Oferta ȘOC făcută de...
Serena Williams, surprinsă cu fostul iubit! Imagini uimitoare cu americanca
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Ce a putut să apară pe o stradă din cartierul Rahova. Locuitorii sunt șocați. 'Am...
De ce nu pot să îmi aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez?...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Tokyo cere Chinei să nu mai facă teste anale pentru COVID-19 cetățenilor japonezi
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cum a reacționat soția lui Gigi Becali când a anunțat-o că vrea să se retragă...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Răsturnare de situație în accidentul care a oripilat Bucureștiul. Ce ar fi consumat șoferița care...
INCREDIBIL! Ce a făcut Gheorghe Dincă chiar acum. Monstrul din Caracal nu a avut nicio...
Gafa majoră în care a fost implicată o prezentatoare cunoscută. E uluitor ce a apărut...
Felicitari de 1 Martie 2021: Cele mai frumoase imagini cu text pentru persoanele dragi cu...
Cum arată lacul toxic care a îmbolnăvit mai mulți influenceri. Ce s-a întâmplat cu pielea...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Pentru prima dată după mulţi ani asistăm la un trend inversat al migraţiei în Europa....
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide