O statuie a lui Gandhi, amplasată la Londra, lângă cea a rivalului său politic, Churchill

O statuie a lui Gandhi, amplasată la Londra, lângă cea a rivalului său politic, Churchill
Publicat: 14/03/2015, 16:39
Actualizat: 14/03/2015, 17:13

Ca o ironie a istoriei, statuia lui Ghandi va fi amplasată foarte aproape de cea dedicată fostului premier britanic Winston Churchill, un politician care a militat împotriva independenței Indiei și care îl disprețuia pe Gandhi și nu credea în principiile acestuia.

Churchill obișnuia să spună că Gandhi era „un avocat răzvrătit din Middle Temple (centru de formare a avocaților londonezi, n.r.), care acum pozează într-un fel de fachir, un gen de om bine cunoscut în Orient, care calcă cu pași mari, pe jumătate gol, pe treptele de la Viceregal Palace”.

Însă, la aproape șapte decenii după ce India a devenit independentă și s-a desprins din Imperiul Britanic în 1947, în mare parte grație campaniei de nesupunere pașnică promovată de Gandhi, relațiile dintre cele două țări sunt foarte solide, iar ambele națiuni militează pentru creșterea schimburilor economice dintre ele.

Premierul britanic David Cameron și ministrul de Finanțe indian Arun Jaitley vor participa la dezvelirea statuii lui Gandhi, sâmbătă, într-o ceremonie care marchează împlinirea a 100 de ani de când liderul indian a părăsit Africa de Sud pentru a reveni în India cu scopul de a începe lupta de independență a țării sale.

Sajid Javid, ministrul britanic al Culturii, spune că relațiile țării sale cu India sunt în prezent exact așa cum și le dorea Gandhi – de prietenie și de egalitate.

Gopalkrishna Gandhi, nepotul lui Gandhi și fost guvernator în West Bengal, va susține un mic discurs la această ceremonie oficială, la care vor participa câteva sute de invitați oficiali, dar și numeroși cetățeni britanici și indieni care nu fac parte din guvernele celor două state.

Statuia lui Gandhi a fost realizată din bronz de sculptorul britanic Philip Jackson, pe baza câtorva fotografii ale liderului indian.

În Piața Parlamentului din Londra au fost amplasate de-a lungul anilor numeroase statui ale unor personalități mondiale, precum președintele american Abraham Lincoln și liderul sud-african Nelson Mandela.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase