Silviu Bănilă
07.06.2019
Magazin

O televiziune prorusă va realiza propriul serial „Cernobîl”. Producția, bazată pe o teorie a conspirației, care presupune că spionii CIA au provocat dezastrul nuclear din 1986

O televiziune prorusă va realiza propriul serial „Cernobîl”. Producția, bazată pe o teorie a conspirației, care presupune că spionii CIA au provocat dezastrul nuclear din 1986
Un canal tv din Rusia va realiza propriul serial despre dezastrul nuclear de la Cernobîl, bazându-se pe o teorie a conspirației, care susține că CIA-ul s-a infiltrat în centrala nucleară și a provocat accidentul.

Catastrofa nucleară din 26 aprilie 1986 a fost readusă în atenția publicului de miniseria formată din cinci episoade „Cernobîl”, care a devenit cel mai popular serial din istoria canalului de filme, scrie unilad.co.uk.

Serialul celor de la HBO ilustrează fără perdea deciziile devastatoare și presiunile de nedescris care au dus la producerea catastrofei nucleare din 1986, care a afectat în principal Ucraina și Belarusul, dar și întreg continentul european, norul toxic ajungând chiar și deasupra Americii.

Chiar dacă miniseria a fost lăudată de istorici pentru acuratețea ei, producția este criticată de jurnalistul prorus Anatoli Vasserman: „Dacă anglo-saxonii filmează ceva despre ruși, cu siguranță nu va corespunde adevărului”.

Primul episod al serialului HBO, realizat alături de Sky se concentrează asupra dezastrului în sine, în timp ce restul episoadelor fac referire la eroismul și sacrificiul celor care au luptat pentru a salva Europa de un cost și mai mare de vieți omenești.

Totuși, potrivit Moscow Times, Rusia nu îi recunoaște pe acești oameni ca fiind „eroi” și Putin face referire la ei doar cu ocazia aniversărilor legate de accidentul devastator din aprilie 1986.

Rușii vor realiza un film „polițist”, bazat pe o teorie bizară, în care un ofițer KGB încearcă să îi combată pe spionii americani, transformați în personaje negative ale tragediei.

Regizorul Alexei Muradov a făcut referire la această teorie: „Una din teorii spune că americanii s-au infiltrat în centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor străine a fost prezent în unitate. Acest serial de televiziune le va spune telespectatorilor ce s-a întâmplat de fapt acolo”.

La rândul său, jurnalistul rus Ilia Șepelin scrie: „Faptul că un canal american, nu rus ne vorbește despre eroii noștri este o rușine, pe care presa pro-Kremlin nu o poate îndura. Acesta este motivul pentru care critică serialul „Cernobîl” de la HBO”.

„Cernobîl” a fost scris și produs de Craig Mazin (The Huntsman: Winter”s War) și regizat de Jonah Renck (Breaking Bad).

Rolul savantului sovietic în științe nucleare Valeri Legasov este interpretat de Jared Harris, cel al vicepremierului sovietic Boris Șerbina i-a revenit lui Stellan Skarsgard, iar savanta Ulana Khomyuk, un personaj fictiv, este interpretată de Emily Watson.

×
Inchide