O toaletă de pe iahtul lui Adolf Hitler, scoasă la licitație

O toaletă de pe iahtul lui Adolf Hitler, scoasă la licitație
Publicat: 13/01/2014, 17:40
Actualizat: 01/02/2019, 00:46

O toaletă din porțelan de pe iahtul lui Adolf Hitler, perfect funcțională, va fi scoasă la vânzare de actualul ei proprietar, un colecționar din statul american New Jersey, informează dailymail.co.uk.

Vasul de toaletă a fost descoperit anul trecut într-un atelier auto din New Jersey. El a fost montat prima dată pe Aviso Grille, iahtul privat al dictatorului nazist, într-o cameră alăturată apartamentului amenajat pentru Adolf Hitler pe acea ambarcațiune de lux care avea o lungime de 132 de metri.

Aviso Grille, construit în 1935, era cel mai mare iaht din lume în acea vreme și era folosit cu regularitate de liderul nazist.

Angajații atelierului Greg’s Auto Repair din Florence, un oraș din statul New Jersey, au folosit în fiecare zi această toaletă, care este amplasată în prezent într-o cameră de mici dimensiuni ai cărei pereți sunt placați cu furnir.

Toaleta a fost găsită de un proprietar precedent al ei în 1951, într-un centru de triere a gunoaielor, aflat în apropiere de acel garaj auto.

Actualul ei proprietar, Greg Kohfeldt, a spus: „Am fost invitat la sediul unui post de televiziune care voia să o vândă într-o emisiune dedicată obiectelor rare și insolite, însă unul dintre experții invitați în show a spus că eram un nemernic pentru că voiam să o vând. Acel episod nu a fost însă difuzat niciodată. A fost cu adevărat incomod, pentru că eu demontasem toaleta pentru a o duce acolo. Toaleta e puțin cam bătrână acum. Încă funcționează foarte bine, pentru că germanii știau cum să fabrice lucruri bune pe atunci”.

„Dacă mi se va face o ofertă bună, o voi analiza cu multă seriozitate. Nu sunt mulți oamenii care pot spune că au folosit același «tron» ca și cel mai malefic om din istorie, nu-i așa? Diverse obiecte de pe acel iaht sunt împrăștiate prin tot orașul, iar toaleta a fost furată de cineva care avea nevoie de o toaletă. Biroul local al Asociației Veteranilor de Război deține masa pe care se afla harta lumii de pe acel iaht, iar un bărbat în vârstă are timona iahtului agățată pe un perete în camera sa”, a adăugat el.

„Oamenii luau tot ce găseau pe vas, iar persoana care deținea acest garaj auto a luat vasul de toaletă. Există câteva cuvinte scrise în germană pe vas, dar nimic altceva nu indică faptul că cele mai malefice fese din lume au stat pe acest vas”, a adăugat actualul proprietar.

În anii care au precedat Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a făcut multe călătorii pe mare cu acest iaht căruia liderul nazist îi spunea „Lebăda albă”.

Dacă Aliații ar fi pierdut războiul, Adolf Hitler intenționa să urce cu acel iaht pe Tamisa și să amareze la Palatul Whitehall unde ar fi primit abdicarea Marii Britanii.

În timpul războiului, acel iaht a fost nava amiral a Marinei germane.

Toaleta a fost mai întâi vândută unui om de afaceri britanic, care nu a reușit însă să o transforme într-o atracție turistică.

De atunci, a intrat în proprietatea mai multor colecționari – inclusiv a regelui Egiptului – înainte de a ajunge în acel orășel din New Jersey și de a fi aruncată la un centru de triere a gunoaielor.

În urmă cu câțiva ani, un birou folosit de Adolf Hitler a fost vândut la licitație cu 410.000 de dolari.