O trupă formată din patru bărbați cu handicap mintal va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015

O trupă formată din patru bărbați cu handicap mintal va reprezenta Finlanda la Eurovision 2015
Publicat: 01/03/2015, 23:36
Actualizat: 08/08/2015, 08:32

Trupa punk Pertti Kurikan Nimipäivät, formată din patru bărbați care suferă de handicap mintal, va reprezenta Finlanda la concursul muzical Eurovision 2015, care se va desfășura în luna mai, la Viena.

Trupa Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) a câștigat finala selecției naționale a Finlandei, care a avut loc sâmbătă seara, la Helsinki, și a fost organizată de YLE, televiziunea publică din această țară. Membrii trupei PKN au fost desemnați câștigători, cu piesa „Always I Have To/ Aina mun pitää” („Mereu trebuie să”, n.r.), învingând alți opt finaliști, potrivit eurovision.tv.

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät, toți cu vârsta în jurul a 40 de ani, suferă de dificultăți de învățare (handicap intelectual sau retardare mintală, n.r.), potrivit theguardian.co.uk.

Melodia „Always I Have To/ Aina mun pitää” vorbește despre neplăcerea de a face lucruri pe care societatea îi obligă pe oameni să le facă, cum ar fi să se spele și să mânânce corect. Totodată, intenția trupei este să atragă atenția asupra problemelor oamenilor cu dificultăți de învățare.

Juriul de la Helsinki a ales o altă melodie ca fiind câștigătoare, dar votul publicului, care și-a exprimat opțiunile prin telefon și care a contat 90% în clasamentul final, a stabilit ca trupa punk PKN să reprezinte Finlanda la concursul Eurovision, care va avea loc pe 19, 21 și 23 mai la Viena.

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät s-au întâlnit la un atelier cultural pentru persoane cu dificultăți de învățare. Un documentar despre această trupă, intitulat „The Punk Syndrome”, a fost lansat în 2012 și a câștigat mai multe premii atât în Finlanda, cât și în alte țări.

Finlanda a fost reprezentată la concursul Eurovision 2014 de Softengine, cu melodia „Something Better”, și s-a clasat pe locul al 11-lea, cu 72 de puncte, în finala care a avut loc Copenhaga, în Danemarca.

Cea mai bună performanță a Finlandei la concursul Eurovision a fost înregistrată în 2006, când trupa Lordi a câștigat competiția muzicală cu piesa „Hard Rock Hallelujah”.

Pe de altă parte, finala Eurovision România se va desfășura, pe 8 martie, la Sala Polivalentă din Craiova. Pentru a reprezenta România la Eurovision 2015 vor concura Luminița Anghel, Alexa și Aurelian Temișan, Voltaj, Băieții, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee și CEJ.

Finala va fi prezentată de vedetele SRTv Alina Șerban, de la TVR Craiova, și Andrei Boroșovici, de la TVR Timișoara, alături de Ioana Voicu și Florina Ghenescu.

Finala selecției naționale a Eurovision România va fi difuzată în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și TVR+, pe 8 martie, de la ora 20.30.

Concursul Eurovision se va desfășura la Viena, Austria, în 19, 21 și 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling și Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”