Oamenii de știință au crescut un picior de dinozaur la o GĂINĂ, într-un experiment BIZAR de „evoluție inversă”

Oamenii de știință au crescut un picior de dinozaur la o GĂINĂ, într-un experiment BIZAR de „evoluție inversă
Publicat: 17/03/2016, 17:12
Actualizat: 17/03/2016, 18:12
Acești strămoși ai păsărilor au avut o fibulă în formă de tub, care se întindea până la gleznă. Prin evoluție, fibula s-a scurtat, devenind extrem de asemănătoare cu fibula scurtă a păsărilor de astăzi.
Fibula este osul exterior, din partea inferioară a piciorului, care a evoluat la păsări, de-a lungul timpului. A ajuns să fie mai scurt decât tibia și nu se mai conectează cu glezna. În etapa embrionară, a fost remarcat faptul că păsările dezvoltă mai întâi o fibulă tubulară cum ar fi cea observată la dinozauri. În proces de dezvoltare, osul devine asemănător cu o așchie și crește lângă tibie.
Pentru a înțelege această transformare, cercetătorul brazilian Joâo Botelho a inversat procesul evolutiv. În mod normal, tubul osului crește mai repede decât vârfurile, stopând diviziunea celulară.
Dar, în experimentele de la Universitatea din Chile, în laboratorul lui Alexander Vargas, Botelho a constatat că vârful inferior al osului a fost activ în dezvoltarea timpurie, iar după aceasta a încetetat diviziunea și creșterea celulară.
Sursa foto: Universitatea din Chile
Pentru a ajunge la forma osului asemănătoare celui de dinozaur, cercetătorul a inhibat gena de maturizare numită Indian Hedgehog. După această intevenție, puii de găină și-au menținut peroneul tubular, care a rămas mult timp conectat cu glezna, precum osul dinozaurului.
Cercetătorii sugerează că maturizarea timpurie, cea care duce la oprirea creșterii fibulei, se întâmplă din cauza unui os din apropierea gleznei numit calcaneu.
La păsări, acest os presează capătul inferior al fibulei. În timp ce calcaneul și fibula se desprind în cele din urmă într-un scenariu normal, cele două oase au rămas împreună la puii de găină care au fost folosiți pentru experimentul evoluției reversibile.
La puii cu picioare de dinozaur, cercetătorul a constatat că tibia era mult mai scurtă decât este normal, sugerând că conexiunea dintre peroneu și gleznă crește osul de la fibulă. Cercetătorii spun că rezultatele sunt în concordanță cu modelele evolutive demonstrate în studiile fosilelor.
„Experimentele sunt concentrate pe trăsăturile unice dintre specii, cu scopul de a testa ipotezele specifice. Pe lângă faptul că noi știm foarte multe despre evoluția păsărilor, de asemenea, cunoaștem și despre relația dintre dinozauri și păsări, care este bine documentată de către registrul fosilelor”, a declarat Vargas.
Aceasta nu este prima dată când Botelho demonstrează trăsături similare între pui și dinozauri.