Oamenii preferă șocurile electrice în locul plictiselii. STUDIU

Redactor:
Mihai Schiau
Oamenii preferă șocurile electrice în locul plictiselii. STUDIU
Meditația, reveria și tehnicile de introspecție - sau pur și simplu faptul de a petrece câteva minute fără să facă nimic - reprezintă o provocare dificilă pentru majoritatea oamenilor, se arată într-o serie de studii ale cercetătorilor americani, informează AFP.

Mai multe studii efectuate de psihologii de la universitățile din Virginia și Harvard, care au apărut vineri în revista Science, arată că majoritatea oamenilor preferă să se implice într-o activitate oarecare – și chiar să își inducă un ușor impuls electric – decât să nu aibă nimic de făcut și să rămână singuri cu propriile gânduri.

Cercetătorii au efectuat 11 studii pe grupuri diferite – care au însumat aproape 200 de persoane, cu vârstele cuprinse între 18 și 77 de ani -, care arată „aceleași rezultate”, potrivit unui comunicat de presă.

Cei mai mulți dintre voluntarii care au fost rugați să nu facă nimic, într-o cameră goală sau la domiciliu, într-un interval de timp cuprins între 6 și 15 minute, au afirmat că „nu a fost o experiență plăcută și că au avut probleme de concentrare”.

Majoritatea subiecților au preferat să se implice într-o formă de activitate, cum ar fi să asculte muzică sau să utilizeze telefoanele inteligente. O treime dintre subiecți a „trișat”, consultându-și telefonul sau ridicându-se de pe scaun.

Cercetătorii le-au propus chiar să își inducă un ușor impuls electric – nedureros și testat în prealabil de psihologi -, activitate aleasă de majoritatea bărbaților, nu însă și de femei.
Psihologii nu atribuie aceste rezultate agitației vieții moderne și nici utilizării din ce în ce mai răspândite a telefoanelor inteligente și a altor dispozitive electronice.

„Cei mai mulți dintre utilizatorii de telefoane mobile și de rețelele sociale nu au fost mai stânjeniți decât cei care le folosesc mai puțin”, a precizat Erin Westgate, una dintre autoarele studiului, de la Universitatea din Virginia.

Introspecția, meditația și singurătatea au fost practicate cu regularitate de-a lungul istoriei, a amintit cercetătoarea, evocându-i pe Iisus, Mahomed și Buddha, dar „acest lucru ține probabil de vocația noastră, nu ni se întâmplă în mod firesc sau cu ușurință”, a adăugat Erin Westgate.

Cu toate acestea, dezbaterea rămâne deschisă. Alt psiholog, care nu a participat la studiu, Sherrie Bourg Carter, de la Institute for Behavioral Sciences and the Law, din Fort Lauderdale, statul Florida, evocă faptul că „societatea îi recompensează pe cei care fac mai multe lucruri odată” cu tabletele și/ sau telefoanele inteligente.

„Indivizii încep să se simtă mai puțin stimulați de timpul în care se află «în pauză» sau atunci când nu au decât o singură activitate”, a afirmat Sherrie Bourg Carter.

Teodora Nicolau, [email protected]

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide