Obiceiurile de igienă personală s-au schimbat complet în ultimele sute de ani. Cum se îngrijeau strămoșii noștri

Obiceiurile de igienă personală s-au schimbat complet în ultimele sute de ani. Cum se îngrijeau strămoșii noștri
Publicat: 03/01/2015, 22:19

Oamenii nu ezită să-i judece pe ceilalți după igiena dinților. În urmă cu sute de ani, chiar și cei mai bogați strămoși aveau dinții stricați. Pentru a-și reîmprospăta respirația, cei din Renaștere (1300 – 1700) mestecau ierburi și își clăteau gura cu apă după fiecare masă sau își ștergeau dinții cu o cârpă. În momentul în care îi supăra un dinte, apelau la serviciile bărbierului de la colț, care îi scăpa de durere cu ajutorul instrumentelor tocite din dotare, scrie medicaldaily.com.

În anul 1700, inventatorii au început să lucreze primele danturi, cu dinți din aur sau porțelan. A apărut astfel și scaunul dentistului. Pierre Fauchard, care a murit în 1761, a fost denumit „părintele stomatologiei moderne”, fiind printre primii dentiști care puneau plombe și îmbrăcau dinții pacienților. El promova însă folosirea urinei proprii pentru prevenirea cariilor, deoarece lichidul conținea amoniac.

Obiceiurile legate de urinare și defecare s-au îmbunătățit semnificativ de-a lungul anilor. Primii care au resimțit nevoia modernizării toaletelor au fost chinezii, în Evul Mediu. În aceeași perioadă, persoanele înstărite„au învățat” să folosească lână, dantelă sau cânepă în locul a ceea ce azi este hârtia igienică, în timp ce săracii foloseau mâinile, apă, cârpe, frunze, iarbă, fân, nisip, zăpadă, scoici etc – orice aveau la îndemână în acele vremuri extraordinar de austere.

Cât despre locurile în care oamenii își făceau nevoile, situația era diferită de la caz la caz. Săracii nu aveau toalete și preferau locurile izolate, unde puteau îngropa excrementele. Uneori, țăranii defecau direct în râuri. Pentru fețele regale, toaleta era sinonimă cu o bucată de lemn, în care era decupată o gaură, iar excrementele ajungeau direct într-o groapă. Alți cetățeni urinau în niște oale așezate lângă pat. Menstruația implica utilizarea de cârpe, spălate pe cât posibil, iar femeile sărace foloseau cam tot ce aveau la îndemână în acel moment.

În Evul Mediu, cu precădere în Europa, îmbăierea era văzută drept o cale păgână prin care diavolul poate intra în corpul „păcătosului”. Dincolo de acest lucru, unii oameni credeau că spălatul poate dăuna grav sănătății. În timpul Ciumei Negre, igiena personală a devenit tot mai populară și oamenii își spălau mâinile cu apă caldă, vin cald sau chiar oțet. Îmbăierea reprezenta un moft scump, care necesita încălzirea apei cu lemne. În general, bărbații făceau primii baie, urmați de femei, copii și bătrâni. Evident că fețele regale se spălau mai des decât alți oameni, folosind uleiuri și arome aduse din toate colțurile lumii. În orașe, existau băi comune pentru oamenii care doreau să se spele.

În timpurile străvechi, oamenii acopereau podelele murdare cu paie și acestea deveneau o sursă de infecție. Acoperișurile caselor erau găurite și permiteau intrarea păsărilor, animalelor mici și gândacilor. Păduchii erau la ordinea zilei și pentru a evita contaminarea, cei bogați se rădeau în cap și purtau peruci. Acestea din urmă sfârșeau prin a fi infestate, în final, cu păduchi. Bărbații evitau să renunțe la căciuli și pălării în timpul mesei, pentru a feri mâncarea de păduchi.

Pentru a elimina petele de pe haine, unele femei foloseau un detergent din cenușă și urină. În pofida deficitului de igienă, strămoșii noștri își decorau locuințele cu flori și ierburi proaspete și foloseau parfumuri pentru reîmprospătarea aerului.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier