Obligat de lege să plătească, dacă vrea să preia știri de pe site-uri, Google News din Spania se închide

Redactor:
Florin Badescu
Obligat de lege să plătească, dacă vrea să preia știri de pe site-uri, Google News din Spania se închide
Obligat de lege să plătească, dacă vrea să preia știri de pe site-uri, Google News din Spania se închide

„Este important de subliniat că, în ciuda suspendării serviciului Google News, accesul la informație pe internet va rămâne garantat, întrucât utilizatorul poate să acceadă fie direct, prin intermediul site-urile mass-media, fie prin indexările lor pe motoarele de căutare și pe ceilalți agregatori de conținuturi informative”, a declarat Ministerul Culturii din Spania într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Ministerul Culturii din Spania consideră că anunțul făcut de grupul Google „răspunde unei decizii antreprenoriale”.

Supranumită „taxa Google”, deși ea ar putea să vizeze și Yahoo News și alte portaluri care citează pasaje din diverse conținuturi media, decizia spaniolă este inclusă într-un proiect de reformare a legislației din domeniul proprietății intelectuale, adoptat la sfârșitul lunii octombrie, care va intra în vigoare la 1 ianuarie.

Potrivit acestei legi, companiile media „nu vor putea să renunțe la dreptul” de a „percepe o compensație” în schimbul dreptului ca întregul lor conținut sau o parte din acesta să fie preluat de un site agregator.

„În mod trist, ca o consecință a unei noi legi spaniole, va trebui să închidem în curând Google News în Spania”, a declarat Richard Gingras, directorul Google News, într-un mesaj publicat pe unul dintre blogurile oficiale ale grupului american.

„Această nouă legislație obligă fiecare publicație spaniolă să fie plătită de servicii precum Google News, atunci când aceste servicii publică chiar și pasaje foarte mici. Întrucât Google News nu câștigă bani (pentru că nu publicăm reclame pe site), această nouă abordare pur și simplu nu este sustenabilă”, a adăugat el.

Închiderea serviciului Google News în Spania nu reprezintă o surpriză, în contextul în care Google anunțase deja că va proceda astfel, încă din timpul discutării noii proceduri legislative.

Grupul american anunțase în acea perioadă că site-urile sale ajută editorii de presă să își crească audiența. Google a reafirmat acest argument și miercuri.

Google este criticat de editorii de presă din mai multe țări europene, care îl acuză că abuzează de poziția sa dominantă și îi cer să plătească pentru a putea să le folosească conținuturile.

Inchide