Oliver Stone îl laudă pe Vladimir Putin pentru faptul că „nu a renunțat la Crimeea”

Oliver Stone îl laudă pe Vladimir Putin pentru faptul că nu a renunțat la Crimeea
Publicat: 23/09/2014, 16:05

„Mulți americani nu înțeleg că Putin (…) apără interesele geopolitice cruciale ale Rusiei” în criza cu Ucraina, a declarat cineastul american pentru cotidianul oficial Rosiskaia Gazeta.

„NATO a curtat Ucraina cu scopul de a priva Rusia de flota ei bazată la Sevastopol, în Crimeea”, peninsula ucraineană realipită în martie la Rusia după un referendum controversat, a spus Oliver Stone, adăugând că „Rusia nu putea să accepte acest lucru”.

„Înțeleg motivul pentru care Putin nu a putut să renunțe la Crimeea”, a spus regizorul american, care a tratat adeseori în filmele sale subiecte și teme politice, precum asasinarea președintelui american John F. Kennedy și scandalul Watergate.

Potrivit cineastului, criza din Ucraina este rezultatul strategiei NATO care încearcă să se apropie de frontierele rusești disprețuind asigurările date de Washington fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, cu puțin timp înainte de dezmembrarea URSS în 1991.

Oliver Stone, care a regizat de curând o serie de documentare în zece episoade intitulată „The Untold History of the United States”, despre cele mai sumbre momente din istoria americană, este coproducător, alături de mai mulți cineaști ucraineni, al unui documentar, „Ucraina în foc”, pentru care și-ar dori să îl intervieveze pe Vladimir Putin.

Cineastul american, al cărui următor film este consacrat lui Edward Snowden, a lăudat de altfel Moscova pentru faptul că „a acordat azil” acestui fost consultant al Agenției americane pentru securitate (NSA) și a arătat astfel că „există o alternativă la lumea controlată de Statele Unite”.

Extrem de angajat politic, cineastul american i-a susținut anterior într-o manieră publică pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fostul președinte venezuelean Hugo Chavez și pe liderul cubanez Fidel Castro.

La sfârșitul lunii iulie, Oliver Stone a acuzat autoritățile americane că au desemnat, arbitrar, Rusia drept vinovat principal al prăbușirii în Ucraina a avionului MH17 și pentru faptul că doresc să impună poziția lor în fața americanilor fără să le ofere nicio dovadă.

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind și câștigător al unui premiu Oscar pentru scenariul lungmetrajului „Midnight Express”. Începând cu „JFK” până la „Născuți asasini”, filmele lui Stone au generat mereu controverse.

Un alt film recent al său, intitulat „W”, despre fostul președinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale americane. În „W”, regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre președintele George W. Bush și tatăl său, fostul președinte George H. W. Bush.

Sensibil față de destinul țărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care „Comandante” (2003) și „În căutarea lui Fidel” (2006), consacrate președintelui cubanez Fidel Castro, dar și „Salvador” (1986), despre conflictele din America Centrală.

În 2010, Oliver Stone a lansat „Wall Street: Banii sunt făcuți să circule/ Wall Street: Money Never Sleeps”, continuarea filmului său din 1987 „Wall Street”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?