Omul de Neanderthal mânca cereale și se trata cu plante medicinale – STUDIU

Omul de Neanderthal mânca cereale și se trata cu plante medicinale - STUDIU
Publicat: 23/07/2012, 15:50
Actualizat: 26/06/2013, 19:47

În ultimii ani, în comunitatea științifică se manifestă tot mai puternic un curent de „reabilitare” a omului de Neanderthal. Vreme îndelungată, într-adevăr, parcă pentru a-l respinge pe sălbaticul din noi și pentru a ne glorifica prin contrast, societatea modernă a făcut din omul de Neanderthal un „bădăran”, un „necrofag” lipsit de darul vorbirii, de spiritualitate, de rafinament, de aptitudini tehnice și artistice. Toate aceste caracterizări sau aproape toate nu mai sunt valabile în prezent, scrie Le Monde. Imaginea omului de Neanderthal, simbol al unei „alte forme de umanitate”, trece printr-un proces de revizuire accelerată. Omul de Neanderthal era un artizan îndemânatic, un vânător emerit, își îngropa morții în morminte individuale, confecționa obiecte de podoabă și folosea pigmenți, poate chiar pentru a-și decora peșterile în care trăia.

Autorii studiului, o echipă internațională de cercetători, au confirmat ceea ce se bănuia de ceva vreme, și anume că acest verișor al omului, dispărut în urmă cu aproximativ 30.000 de ani, integrase plantele în regimul lui alimentar. Autorii studiului merg și mai departe de atât, prezentând o serie de argumente potrivit cărora neanderthalienii foloseau chiar și plantele medicinale.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au lucrat pe fosile descoperite în peștera spaniolă din El Sidron, unde circa 2.000 de oase de neanderthalieni, provenind de la cel puțin 13 indivizi, au fost descoperite de-a lungul anilor. Mai precis, savanții au analizat tartrul descoperit pe dinții a cinci dintre indivizi și materialele alimentare descoperite în acel depozit. Oamenii de știință au efectuat o serie de analize chimice, căutând în același timp microfosile vegetale. Nouă dintre cei 10 dinți analizați conțineau urme minuscule de amidon, provenind probabil din cereale. Această descoperire a confirmat astfel faptul că omul de Neanderthal, multă vreme considerat exclusiv carnivor (mai ales datorită faptului că oamenii de știință au descoperit în acele situri multe oase de animale, care se conservă de regulă mult mai bine decât planetele), știa să exploateze și rezervele de glucide ale plantelor.

Autorii studiului au fost însă intrigați cel mai mult de un dinte care a aparținut unei femei. Analiza tartrului a prezentat urmele unor compuși chimici care se găsesc în plante medicinale precum mușețel și coada șoricelului, folosite de regulă pentru tratarea rănilor și pentru virtuțile lor hemostatice. Potrivit acelorași cercetători, nimeni nu mănâncă aceste plante cu gust amar (iar neanderthalienii aveau capacitatea genetică de a detecta gustul) din întâmplare. „Dovada faptului că acei indivizi mâncau plante amare și lipsite de valori nutritive, precum mușețel și coada șoricelului, reprezintă o mare surpriză”, a declarat Stephen Buckley, coautor al studiului și specialist în chimie arheologică la Universitatea York din Marea Britanie. „Am aflat deja că omul de Neanderthal știa că acele plante erau amare și este deci probabil ca ei să le fi mestecat în alte scopuri decât pentru gustul lor”, a adăugat el.

Colega sa Karen Hardy, arheolog la Universitatea din Barcelona, spune: acest studiu sugerează că „oamenii de Neanderthal care trăiau în peștera El Sidron aveau cunoștințe avansate despre mediul lor natural, care includeau capacitatea de a selecționa și utiliza anumite plante pentru calitățile lor nutritive și de a se trata împotriva unor răni sau boli. Deși carnea era în mod evident importantă pentru ei, studiul nostru a descoperit că ei aveau un regim alimentar mult mai complex decât bănuiam noi în trecut”.

Desigur, oamenii de știință rămân prudenți în privința aptitudinilor de „medic” ale omului de Neanderthal, considerând că analizele trebuie repetate și confirmate de cele ce vor fi efectuate și în alte situri preistorice. Cu toate acestea, comunitatea științifică este deja la curent cu faptul că alte primate, precum cimpanzeii și gorilele, considerați alți verișori ai lui Homo sapiens, se folosesc și ei foarte bine de plantele medicinale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
×