Opera Maghiară, CRITICATĂ după ce a montat o operă cu artiști albi care au MINȚIT că au origini afro-americane

Opera Maghiară, CRITICATĂ după ce a montat o operă cu artiști albi care au MINȚIT că au origini afro-americane
Publicat: 08/04/2019, 19:13

Neînțelegerile au început în 2018, când primele discuții au fost legate de distribuție. Aceasta era formată din actori albi, deși reprezentanții lui Gershwin au interzis adaptările care nu au actori afro-americani în distribuție. Anul acesta, instituția culturală din Budapesta a revenit cu o serie de încă șase spectacole, începută pe 5 aprilie, iar presa maghiară a speculat că actorii folosesc copii ilegale după partiturile închiriate pentru prestațiile de anul trecut.

Site-ul ungar Index a afirmat, citând o sursă anonimă, că mai există un aspect ilegal în privința reprezentațiilor. Redactorii de pe pagina web au susținut că, înaintea spectacolului de pe 5 aprilie, interpreții au fost puși să semneze declarații prin care susțineau, în mod fals, că au origini afro-americane, fapt care să le poată permită să joace în opera semnată de compozitorul american.

Aceeași sursă a mai declarat că majoritatea cântăreților au semnat documentul și că, deși managerii instituției au văzut demersul ca pe o glumă, unii dintre artiști s-au temut că vor fi concediați de la operă dacă nu își vor da acordul.

Programele aflate la vânzare în foaier în timpul reprezentației au avut inscripționate pe ele o notă în roșu. „Maniera de producție a acestei reprezentații din „Porgy and Bess” nu este autorizată și este contrară cererilor făcute în legătură cu prezentarea acestei opere”, afirmă aceasta.

Directorul general al Operei de Stat din Ungaria, Szilveszter Ókovács, a refuzat să comenteze asupra cererilor pentru The Guardian. El a îndreptat jurnaliștii spre o serie de întrebări adresate celor de la Index în legătură cu piesa : „Ce culoare este ‘negru’ pe scara Pantone?”, „Unul dintre bunicii lui Barack Obama a fost alb, credeți că ar fi fost drept ca acesta să joace în ‘Porgy and Bess’?” și „Ați rămâne calmi dacă ați plăti pentru un produs afișat în vitrina unui magazin, dar tranzacția v-ar fi refuzată de vânzători pentru că nu sunteți negru?”.

Controversele legate de „Porgy and Bess” nu sunt primele probleme cu care se confruntă instituția culturală din Ungaria. Anul trecut, 15 reprezentații din musicalul „Billy Elliot” au fost anulate după ce presa de extremă dreapta a susținut că producția i-ar putea face homosexuali pe copii.

Libretul operei „Porgy and Bess” spune povestea lui Porgy, un cerșetor afro-american care trăiește în mlaștinile din orașul Charleston, situat în statul american Carolina de Sud. El încearcă să o salveze pe Bess de iubitul ei violent și posesiv, Crown, și de dealer-ul ei de droguri, Sportin’ Life. Aceasta a fost pusă în scenă pentru prima oară în Boston, pe 30 septembrie 1935, iar reprezentațiile sale ulterioare au avut loc pe Broadway.

„Porgy and Bess” a avut în distribuție un grup de interpreți afro-americani specializați în operă, o decizie considerată a fi îndrăzneață la data premierei. Piesa nu s-a bucurat inițial de prea multă popularitate datorită temelor cu caracter rasial, dar a devenit una dintre cele mai cunoscute și interpretate opere după ce a fost pusă în scenă de Houston Grand Opera în 1976.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer