Orașul în care trecerile de pietoni sunt pavate cu cristale Swarovski și vedetele merg cu autobuzul

Orașul în care trecerile de pietoni sunt pavate cu cristale Swarovski și vedetele merg cu autobuzul
Publicat: 07/11/2016, 11:20
Actualizat: 08/11/2016, 13:52
Dat fiind faptul că unul dintre cele mai populare produse de export ale elvețienilor sunt ceasurile, nu e surprinzător faptul că punctualitatea reprezintă o caracteristică de bază a acestei națiuni, la un mod care îi uimește plăcut pe turiști. „Poți să-ți plănuiești un întreg itinerariu bazat pe transportul public și poți fi sigur că se va respecta întru totul”, a scris Thierry Blancpain, un turist în cadrul unui forum cu impresii despre Elveția. „Am avut un plan ce includea o schimbare de tren, intervalul fiind de două minute, și totul a decurs conform orarului”.
Am călătorit în multe țări de-a lungul Europei sau SUA, dar nu am întâlnit nicăieri o asemenea acuratețe”, a adăugat acesta. De fapt, transportul public este atât de sigur și curat, încât este folosit uneori și de vedete. „Politicienii cu funcții înalte folosesc de multe ori transportul public” spune Thierry Blancpain. „Cu câțiva ani în urmă am stat în tren lângă unul dintre cei șapte membri ai consiliului federal al Elveția, o funcție apropiată de cea a unui ministru”, adaugă el, conform Business Magazin.
Pe de altă parte, aici, chiar și mersul pe jos are un statut special. De exemplu, în orașul Berna trecerile de pietoni sunt împodobite cu un element deosebit – pietre Swarovski. Confrorm unui membru al aceluiași forum, „trecerile de pietoni din Berna care au fost create până în 2012 sunt împrejmuite cu cristale Swarovski pentru a îmbunătăți vizibilitatea din timpul nopții”. „Oficialii de la Berna au decis amestecarea vopselei galbene a trecerii de pietoni cu mici granule de cristal Swarovski, care sunt de zece ori mai scumpe granulele folosite în mod obișnuit”, explică el.
De asemenea, elvețienii sunt obsedați de reguli și foarte atenți în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător, de unde rezultă unul dintre cele mai elaborate sisteme de reciclare din lume. „Pentru a arunca hârtie sau carton trebuie să le lași pe bordură în dimineața zilei destinate hârtiei, dar trebuie neapărat strânse într-o formă dreptunghiulară și legate cu o sfoară specială”, explică Gabriel Gambetta. „Dacă greșești ceva din toate procedurile, nu îți va lua gunoiul, ci îți va lăsa o notă explicativă cu ceea ce nu ai făcut bine. Dacă arunci sticlă în gunoiul obișnuit sau comiți o ofensă similară, poliția va controla obiectele aruncate de tine, te va identifica și te va chema la secția de poliție unde vei fi amendat”, mai adaugă Gambetta.
Obsesia legată de curățenie și mediul înconjurăror are și părțile sale bune. De exemplu, este acceptat și normal să bei apă din aproape toate fântânile exterioare din țară – lucru pe care nu îl auzi în niciun caz în alte țări. „Dacă nu este potabilă apa din fântână, va fi foarte clar semnalizat, însă nu am văzut mai multe de cinci astfel de locuri în toată viața mea”, spune Thierry Blancpain.
Deși majoritatea ridică în slăvi punctele tari ale Elveției, există, totuși, și câteva minusuri. Unul și probabil cel mai mare este costul de trai ridicat. „Da, se știa faptul că e o țară scumpă, dar nivelul despre care vorbim este cu multe peste cât te-ai aștepta”, spune Craig Arthur, un britanic care s-a mutat în Elveția. „Plătești 20 de lire pentru o călătorie de 15 minute cu trenul. Într-adevar, salariile sunt la nivelul cheltuielilor. Odată cu primul fluturaș de salariu te adaptezi rapid la noile realități. Dar probabil pentru turiști e groaznic”, spune britanicul.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ