Păcăleli de 1 aprilie în presa internațională: CERN confirmă existența Forței din „Războiul stelelor”

Păcăleli de 1 aprilie în presa internațională: CERN confirmă existența Forței din Războiul stelelor
Publicat: 02/04/2015, 21:38
Actualizat: 05/08/2015, 07:54

Cea mai veche referire la Ziua păcălelilor datează din 1539, obiceiul, încă apreciat și „reeditat” anual, fiind un prilej ca oamenii să le facă surprize mai plăcute sau mai puțin plăcute prietenilor, dar și un motiv pentru presa internațională de a-i face pe cititori să zâmbească.

Ziua păcălelilor (1 aprilie) a fost celebrată așa cum se cuvine și în acest an de presa internațională, printr-o serie de articole redactate sub forma unor farse, care au dat dovadă de multă imaginație, inventivitate și, uneori, de credibilitate, informează site-ul 20minutes.fr.

Miercuri dimineață, publicația Dernières Nouvelles d’Alsace și-a amuzat cititorii informându-i că angajații Poliției din Alsacia (regiune a Franței, n.r.) vor asigura paza și ordinea din zonă circulând în automobile Bugatti Veyron (costă peste 1 milion de euro bucata).

Tot în Franța, publicația La Tribune a anunțat că președintele François Hollande va suprima programul de lucru săptămânal de 35 de ore. „S-a stabilit! Președintele Republicii a decis: reforma pieței forței de muncă va fi făcută prin ordonanță”.

Ouăle fermierilor din Loué, o localitate de pe Valea Loarei, vor fi livrate cu ajutorul dronelor. Într-un comunicat de presă, asociația Fermierilor din Loué a anunțat lansarea unui serviciu de livrare a ouălor cu ajutorul dronelor, care ajung la clienți în cel mult o oră. Fermierii din Loué au deschis propria școală de pilotare a dronelor, „pentru a garanta o livrare fără omletă”.

Potrivit site-ului Allocine.fr, actorii Matt Damon și Daniel Craig nu vor mai juca niciodată într-un film. Din lipsa banilor, marile studiouri americane au luat decizia de a înlocui toate starurile de cinema cu actori mai puțin „costisitori”. Matt Damon și Daniel Craig ar face parte dintre primele „victime”, precizează același site, care propune cu această ocazie și o diaporamă cu 25 de actori și actrițe de la Hollywood și cu presupușii lor „înlocuitori”.

Cantal Destination, site-ul Comitetului departamental pentru turism și stațiuni termale din Cantal, o altă regiune franceză, spune că Puy Mary, cel mai mare vulcan din Europa, a început să se trezească. Jurnaliștii francezi s-au declarat îngrijorați din cauza „coloanelor de fum” care sunt emise de cele mai mari conuri vulcanice din acei munți aflați în provincia Auvergne și care ar fi fost fotografiate de doi localnici în cursul zilei de marți. Un renumit vulcanolog islandez, Bjorn Stevensen, care a analizat și erupția vulcanului Eyjafjallajökull, s-ar fi deplasat deja la fața locului pentru a studia consecințele acelor coloane de fum.

Site-ul Next Impact afirmă că HADOPI, organismul francez de protejare a drepturilor de autor pe internet, a inventat o nouă armă pentru a lupta contra pirateriei online. Începând din această lună, în avertismentele ce vor fi trimise internauților francezi care au descărcat ilegal seriale de pe internet, HADOPI va adăuga epilogul serialului în cauză, prezentat într-un text scris în majuscule, „pentru ca internauții să nu mai aibă chef, nici nevoia de a urmări acele seriale”.

Cotidianul France Bleu spune că Thierry Kleiber, un ciocolatier din Belfort, a decis să plaseze pui vii într-unele dintre ouăle sale de ciocolată pe care le va vinde în perioada Paștelui. Clienții care vor descoperi un pui în oul lor „vor câștiga greutatea lor în ciocolată”, ar fi precizat ciocolatierul francez.

Potrivit asociației de conservare a mediului înconjurător Bretagne Vivante, un naturalist francez a descoperit un dragon – care a primit denumirea științifică „Dragonus armoricus” – în valea râului Ria d’Etel, în apropiere de Lorient. Asociația a îndemnat la o „mobilizare națională” pentru salvarea „ultimilor dragoni din Bretania”.

Cercetătorii de la CERN au făcut cercetări în privința Forței, celebrul concept din franciza „Războiul stelelor”. Un anumit Ben Kenobi de la Universitatea Tatooine (personaj, respectiv planetă din universul „Star Wars, n.r.) ar fi făcut publice aceste informații. Fapt amuzant, celebrul accelerator de particule LHC (Large Hadron Collider) de la CERN este în prezent în pană, din cauza unei defecțiuni electrice.

Publicația Le Nouvel Observateur afirmă că „epidemia” de drone care au fost observate în ultimele săptămâni pe cerul de deasupra Parisului ar fi avut legătură cu industria pornografică. Dronele respective ar fi trebuit să filmeze actele sexuale ale parizienilor obișnuiți prin ferestrele caselor și apartamentelor acestora.

Lance Armstrong revine în ciclism. Magnatul rus Oleg Tinkov, proprietarul echipei de cicliști cu același nume, l-a concediat pe managerul acesteia, Bjarne Riis, fost câștigător al Turului Franței. Și, pentru a-l înlocui, magnatul rus a anunțat numele ciclistului american Lance Armstrong. „Singurul tip care putea să îl depășească pe Bjarne Riis în privința dopajului”, completează, cu umor, presa franceză.

Păcălelile de 1 aprilie nu sunt rezervate doar jurnaliștilor. Companiile de prestigiu se implică și ele în acest joc de foarte mult timp. Cel mai bun exemplu din acest an vine din partea companiei Samsung, care „promite” să lanseze un telefon mobil în forma unui satâr. „Practic, dar puțin credibil”, au reacționat internauții francezi.

La rândul lor, ziarele și site-urile britanice au publicat o serie de informații cu rol de farsă în cursul zilei de miercuri. Site-ul pinknews.co.uk afirmă că Nick Clegg, un apreciat politician britanic, liderul Partidului Liberal-Democrat, un familist convins și tatăl a trei copii, ar fi decis să se adreseze votanților săi într-o manieră insolită, prin intermediul unor rețele de socializare și întâlniri online destinate homosexualilor – Grindr, Hornet și Scruff.

Tabloidul Daily Mail afirmă că Jeremy Clarkson, renumitul prezentator al emisiunii automobilistice „Top Gear”, a devenit militant ecologist. Același tabloid spune că următoarele bancnote de 5 lire sterline vor fi imprimate cu chipul prezentatorului TV și producătorului muzical Simon Cowell, înlocuind-o astfel pe regina Elizabeth a II-a.

De asemenea, tot Daily Mail spune că numele celor 11 fotbaliști care sunt aleși să joace în fiecare săptămână pentru echipa de fotbal Manchester United sunt determinate pe baza unor formule astrologice.

The Independent a anunțat că Universitatea din Leicester a decis să își schimbe numele în Universitatea Richard al III-lea, în onoarea fostului suveran englez, ale cărui rămășițe pământești au fost descoperite sub o parcare municipală.

The Telegraph a publicat un articol potrivit căruia celebrul Turn din Pisa va fi transformat într-un hotel de lux, care se va numi „3,99 grade”, după unghiul său actual de înclinație, și se va adresa doar turiștilor arabi bogați.

Și site-ul grupului BBC a intrat în acest joc al farselor, anunțând că va comercializa „replici ale codului vestimentar Tudor”, inspirat din serialul său de televiziune „Wolf Hall”, inspirat la rândul său din cărțile romancierei Hilary Mantel, care vor fi disponibile „în mărimile Henric al VIII-lea, Henric al IX-lea și Henric XXL”.

Grupul Google a participat și el la Ziua păcălelilor, publicând o versiune în oglindă a paginii sale de start, care poate fi accesată tastând com.google în fereastra de căutare și care generează aceleași rezultate ca și versiune obișnuită, dar cu texte scrise ca în oglindă.

Deși data de 1 aprilie poate fi considerată o zi a farselor copilărești, câteva publicații și instituții prestigioase au decis să participe în acest an la Ziua păcălelilor, publicând articole false.

Astfel, revista Nature, una dintre cele mai apreciate publicații științifice din lume, a publicat miercuri un articol fals care sugerează că dragonii ar putea să existe cu adevărat și monitorizează existența lor în funcție de creșterea sau scăderea temperaturilor mondiale.

Administratorii celebrei săli de concerte Royal Albert Hall din Londra au publicat o scrisoare – ce ar proveni din arhivele instituției – în care membrii trupei The Beatles erau criticați pentru modul în care se refereau la această clădire istorică în cântecul „A Day in the Life”. În acea scrisoare, administratorii de la Royal Albert Hall îi „spuneau” managerului trupei The Beatles că rockerii britanici nu ar trebui să mai spună că există 4.000 de găuri în zidurile sălii de concerte: „Chiar dacă vei lua în calcul și ușile, considerându-le drept găuri, abia se vor face 32”.

Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă – ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfășura pe 25 martie, și Medieval Feast of Fools, care se desfășura pe 28 decembrie, o zi care încă este marcată în unele țări de limbă spaniolă.

Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat și-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Totodată, o altă explicație ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, inițial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie și, din acest motiv, au fost numiți „April Fools”.

În Franța, Belgia, Italia și Olanda o tradiție de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peștele lui aprilie) – constă în lipirea unui pește din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-și dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

Sărbătoarea „poisson d’avril” este încă marcată și în Canada, dar și în Portugalia și Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins și în zonele olandeze și flamande, sub denumirea „aprilvis”.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”, în timp ce, în Scoția, Ziua farselor este denumită în mod tradițional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă și o altă semnificație – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).

În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume și farse, iar „activitățile serioase” sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat” („May-cat” și ca o zi a glumelor). O semnificație similară are ziua de 1 mai și în Suedia. Însă atât danezii, cât și suedezii obișnuiesc să sărbătorească și April Fools’ Day („aprilsnar”), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puțin celebrată de aceștia.

În Spania, sărbătoarea „peștele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluat pe filieră franceză, spaniolii având și propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” („Day of the Holy Innocents”/ „Masacrul Inoceților”), fuga în Egipt și salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria și Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „șiretlic”.

În unele țări din sudul Statelor Unite se sărbătorește „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu șapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete