Pacienții unui spital din Cluj fac spectacole de teatru pentru a uita de boală

Pacienții unui spital din Cluj fac spectacole de teatru pentru a uita de boală
Publicat: 21/09/2012, 14:28
Actualizat: 01/02/2019, 22:31

Un grup de actori a început la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca un program de terapie prin artă care se adresează pacienților internați. Scopul este de a-i ajuta pe aceștia să uite de boală, să îi scoată din monotonia saloanelor și să îi facă să le treacă mai ușor timpul petrecut în spital.

Pacienții coboară, pe rând, din saloanele Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca până la sala din subsol, unde sunt întâmpinați de un afiș pe care scrie cu litere colorate „Create. Act. Enjoy”. Ei se așează pe scaunele aranjate în semicerc, așteptând filmul animat care va fi proiectat pe un ecran în cadrul proiectului „Artă pentru viață”.

Cea mai bucuroasă din grup este Andreea, o fetiță de șapte ani din județul Sibiu, care are mâna dreaptă în ghips. Este de trei săptămâni în spital și se plictisește pentru că au plecat aproape toți copiii din salon.

„Îmi place aici pentru că ne jucăm, cel mai mult, ne uităm la desene, ascult muzică și dansez. Și uit de durere. O să vin în fiecare zi aici, că e și teatru și vedem și filme”, spune fetița care trebuia să meargă la școală în clasa a I-a ,dar nu a mai ajuns pentru că a avut un accident în urma căruia i s-a pus mâna în ghips.

Pacienții se împart în două grupuri, pentru a juca mimă, iar Andreea mimează, pe rând, că este un cățeluș sau o casă și ghicește ce a mimat una dintre actrițele din proiect, o floare și o doctoriță.

Și bunica fetiței crede că nepoata va petrece mai ușor timpul în spital.

„Este o idee foarte bună, și pentru copii, dar și pentru părinți și bunici, care au posibilitatea să se mai destindă. Mai văd un teatru, un film, mai trece vremea, mai ia din suferința copiilor”, spune ea.

Proiectul de terapie prin artă este derulat timp de o lună, între 17 septembrie și 17 octombrie, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca de un grup de tineri actori și regizori clujeni, care a primit o finanțare de 3.000 de euro din partea unei companii farmaceutice din Franța.

Cristian Pascariu, regizor de film și coordonatorul proiectului, explică de ce au nevoie pacienții de așa ceva.

„Scopul proiectului «Artă pentru viață» este să facem terapie prin artă și să îi scoatem pe pacienți din monotonia și plictiseala spitalului, să îi ajutăm să treacă mai ușor peste boală și peste problemele lor de sănătate. Să îi facem să uite de ce se află în spital. Ne propunem să facem creații artistice, adică mini-spectacole de teatru interactive și proiecții de film, dar și un scurt metraj și încercăm să dăm pacienților rolul de creatori ai acestor proiecte artistice. Ne dorim să implicăm atât pacienții, cât și personalul medical, în limita timpului disponibil”, a spus Pascariu.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului, se va încerca motivarea pacienților să joace roluri, să vină cu idei despre posibile piese de teatru, privind, de exemplu, viața de spital, dar nu numai.

„Spectacolele să fie despre ce vor pacienții, despre viața de spital, despre familie, despre dragoste. Sperăm să fie propriii actori în propria scenetă. Vom avea un decor cât mai simplu și vom folosi costume. Spectatorii – pacienți, personal medical, rude vor putea decide firul epic al poveștii deoarece în diferite momente ale piesei vor exista două sau mai multe direcții ale firului epic. Astfel, spectatorii au un rol activ, fiind cei care decid live cum se va desfășura povestea”, a explicat coordonatorul proiectului, adăugând că a optat pentru varianta de mini-spectacole, cu o durată de 10-15 minute, pentru ca timpul lor de realizare să fie cât mai scurt, astfel încât orice pacient, indiferent de perioada lui de spitalizare, să poată participa.

De asemenea, proiectul prevede producerea unui film de scurt-metraj în care pacienții să fie actori, iar pelicula să fie proiectată la final.

Un alt punct important al „Artei pentru viață” este facilitarea comunicării între pacienți și personalul medical din spital, astfel încât cele două categorii să ajungă să se înțeleagă reciproc și să se asculte mai atent.

Doru Chelar este din Bacău și s-a internat în urmă cu două zile la spitalul clujean, urmând să mai rămână zece zile. El crede că un astfel de proiect este unul extrem de necesar, ținând cont de faptul că se derulează într-un spital.

„Un bolnav poate fi rupt de suferință, iar terapia prin artă îl face să uite de boală. Totul este ca tematica să fie înțeleasă, iar alegerea teatrului și a filmului, a jocului de mimă cred că este în regulă. Voi veni zilnic pentru a participa la acest proiect”, a spus acesta.

Directorul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, consideră, la rândul său, că proiectul ajută medicii și personalul medical să interacționeze cu pacientul „altfel decât să îl vadă la pat, cu o suferință care trebuie tratată prin medicamente sau chirurgical”.

„Este un procedeu de mult utilizat oriunde în lume, acela de completare a terapiei clasice, bazate pe dovezi științifice, prin terapie prin artă. Din păcate, unii pacienți sunt reticenți pentru că nu au educația și informația pentru a înțelege aceste tipuri neconvenționale de terapie”, a spus Patrichi.

Ea a precizat că după finalizarea proiectului va încerca să găsească o soluție pentru a oferi pacienților spitalului ateliere de artă, pictură sau muzică.

Proiectul a fost lansat de un grup farmaceutic și se desfășoară în mai multe spitale din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată