Pentru prima dată în istoria Festivalului de la Veneția, un documentar a primit Leul de Aur

Pentru prima dată în istoria Festivalului de la Veneția, un documentar a primit Leul de Aur
Publicat: 08/09/2013, 13:29
Actualizat: 08/11/2019, 12:07

Documentarul „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viața oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă șoseaua de centură, a câștigat Leul de Aur la cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, informează Reuters.

Gala de premiere a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Veneția (28 august – 7 septembrie) s-a desfășurat sâmbătă seară, fiind pentru prima dată când un documentar a fost desemnat câștigător al festivalului.

De altfel, la ediția din acest an a Festivalului de la Veneția a fost pentru prima dată când două documentare au intrat în competiție: „The Unknown Known”, de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apărării american Donald Rumsfeld, și „Sacro GRA”, de italianul Gianfranco Rosi.

Totodată, „Sacro GRA” este prima peliculă italiană care câștigă în ultimii 15 ani cea mai înaltă distincție la Festivalul de la Veneția, cel mai vechi festival de film din lume, potrivit Reuters.

Italia nu a mai câștigat un Leu de Aur la Veneția din 1998, când trofeul i-a revenit lui Gianni Amelio, pentru pelicula „The Way We Laughed”.

„Nu am știut că au trecut 15 ani de când o producție italiană nu a mai câștigat acest trofeu”, a declarat regizorul Gianfranco Rosi. „Ultimul Leu de Aur (câștigat de o peliculă italiană, n.r.) a revenit regizorului Gianni Amelio, iar cel de dinaintea acestuia a fost câștigat de Bertolucci, astfel că pentru mine este o onoare incredibilă. Și în această seară l-am văzut pe maestru și a fost foarte emoționat când mi-a înmânat premiul, fapt care face ca acest eveniment să fie și mai important”, a mai spus Gianfranco Rosi.

Juriul ediției din acest an a evenimentului a fost prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea și scriitoarea britanică Andrea Arnold, actrița franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elvețian Renato Berta și actrița germană Martina Gedeck.

În ciuda marilor diferențe între opiniile criticilor și ale publicului cu privire la cele 20 de filme aflate în competiția pentru Leul de Aur, Bernardo Bertolucci a spus că niciunul dintre membrii juriului nu s-a opus ca trofeul să fie acordat documentarului „Sacro GRA”, în regia lui Gianfranco Rosi.

„Cred că toți membrii juriului au simțit forța poetică a filmului lui Rosi”, a mai spus Bertolucci.

Anul trecut, Leul de Aur a fost câștigat de filmul sud-coreean „Pieta” de Kim ki-Duk.

Pe de altă parte, potrivit Variety, printre câștigătorii ediției din acest an a festivalului, s-a numărat și drama „Miss Violence”, a regizorului grec Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului „Miss Violence”, a primit distincția pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul său experimental „Stray Dogs”, în timp ce premiul special al juriului a mers la „The Police Officer”s Wife”, regizat de germanul Philip Groening.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „Philomena” de Steven Frears, fiind împărțit de scenariștii peliculei, Steve Coogan și Jeff Pope.

Premiul pentru cea mai bună actriță a mers la Elena Cotta, pentru rolul său din pelicula italiană „A Street in Palermo”, în timp ce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Tye Sheridan („Joe”, de David Gordon Green, SUA).

Printre peliculele care au plecat cu mâna goală de la festival s-au numărat „Under the Skin”, de Jonathan Glazer, un film în care Scarlett Johansson interpretează o extraterestră sexy, „Parkland”, un opus despre asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy, dar și filmul lui James Franco – „Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Surse: Prinţul Paul de România, localizat de Poliția Română. Unde se află "fugarul" condamnat la...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Surse: Prinţul Paul de România, localizat de Poliția Română. Unde se află "fugarul" condamnat la...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii