PERSEIDELE își fac apariția în AUGUST. Noaptea când vor putea fi observați din ROMÂNIA cei mai mulți meteori pe cer

PERSEIDELE își fac apariția în AUGUST. Noaptea când vor putea fi observați din ROMÂNIA cei mai mulți meteori pe cer
Publicat: 08/08/2012, 16:15
Actualizat: 26/03/2019, 04:02

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, își vor face apariția în luna august, cei mai mulți meteori putând fi observați în noaptea de 11 spre 12 august și în cea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide, se spune într-un mesaj postat pe site-ul Observatorului Astronomic, care precizează că orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus. Maximul curentului va veni pe 12 august, în jurul orei 16.00, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Însă, cum în România atunci este zi, cei interesați pot să-i observe în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) și în cea de după maxim (12 spre 13 august). Cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopții până dimineața.

Potrivit Observatorului Astronomic, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia este o „perseidă”. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru vedea meteori, cei interesați nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinși, un sac de dormit sau un șezlong. Le mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.

Cei care doresc ca observațiile lor să fie utile oamenilor de știință trebuie ca la fiecare meteor observat să noteze: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz, persoanele interesate sunt invitate să ia legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Urmărind bolta cerească, persoanele pasionate vor vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime, părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Însă stelele nu au cum sa cadă, de fapt s-a observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Predicțiile spun că se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Perseide nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier