Perseidele se vor putea observa cel mai bine în noaptea de 12 spre 13 august

Redactor:
Madalina Cerban
Perseidele se vor putea observa cel mai bine în noaptea de 12 spre 13 august
Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 și 05.00 (ora României), a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, președinte al Societății Astronomice Române de Meteori.

„Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica în noaptea de 12 spre 13 august. Observațiile se pot face după ora 11.00, când se ridică și radiantul (locul de unde radiază meteoritul) deasupra orizontului, și până dimineața în zori, în jur de ora 05.00. Activitatea va fi toată noaptea, dar, din păcate, din cauză că pe data de 10 va fi lună plină, care va fi foarte strălucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai strălucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai puțini meteori, cei mai spectaculoși”, a explicat Valentin Grigore.

Acesta a spus că meteorii se pot observa cu ochiul liber. „Observațiile se pot face cu condiția să se facă din afara orașelor unde avem poluare mare. Trebuie să fie făcute observațiile de undeva de la marginea orașelor, de la țară, de la munte”, a spus Valentin Grigore.

El a mai spus că Perseidele se pot observa și în nopțile de dinainte și după noaptea de activitate maximă. „Activitatea este tot în creștere. Ei se observă o lună și ceva, dar activitatea este tot în creștere (până în noaptea de 12 spre 13 august, n.r.)”, a mai spus Valentin Grigore.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia este o „perseidă”, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă cei interesați pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește „meteorit”.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.

Pentru vedea meteori, cei interesați nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinși, un sac de dormit sau un șezlong. Le mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.

Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide