Peste 2500 de participanți la Bucharest Gay Pride: pacifism, diversitate și toleranță

Peste 2500 de participanți la Bucharest Gay Pride: pacifism, diversitate și toleranță
Publicat: 26/06/2016, 09:35
Actualizat: 04/03/2017, 07:00

Marșul Diversității, organizat, sâmbătă de Asociațiile Accept, MozaiQ și de organizația PSI-România, a început de la ora 15:30, la Arcul de Triumf din București, ca parte a Bucharest Pride 2016, festivalul drepturilor și culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și trans (LGBT) din România. Festivalul a debutat pe 20 iunie, continuându-se până pe 25 iunie, reunind expoziții, proiecții de film, dezbateri, dar și Marșul Diversității.

Ajuns la ce-a dea 12 ediție, Bucharest Pride se desfășoară sub semnul familiei – „Familia pe care trei milioane de români încearcă să o redefinească, limitându-i sensul”, cu referire la petiția semnată de 3 milioane de cetățeni români care cer modificarea Constituției astfel încât căsătoria să fie definită că o reuniune exclusivă între bărbat și femeie și nu din doi soți, cum este în prezent.

Participanții la acest marș au militat pentru nediscriminare, drepturi egale și vizibilitate pentru comunitatea LGBT, precum și împotriva intoleranței: „Marșul diversității este un protest în stradă al comunității LGBT și este un protest și al aliaților nostri. Ieșim în stradă, ne facem vizibili, clamăm spațiul public pentru că spațiul public ne aparține și nouă, cetățenilor LGBT și o facem cu multă culoare, ca un mesaj de ieșire din dulap, de ieșire în spațiul public, de asumare a unei identități în public”, a declarat unul din organizatorii evenimentului, președintele Asociației MozaiQ, Vlad Levente Viski.

Organizatorii Marșului Diversității susțin că: „Trebuie să reținem doar că România este printre ultimele state din UE, împreună cu alte 5 țări – toate din regiune – ce nu oferă persoanelor de același sex posibilitatea oficierii unui act civil prin care să își unească destinele. Alternativa, reprezentată de Rusia și alte țări ale spațiului ex-sovietic, este un mediu nedemocratic în care oamenii intră la închisoare doar pentru că vorbesc despre homosexualitate sau comemorează victimele masacrului din Orlando, SUA”.

În jur de 2500 de participanți au fost prezenți la eveniment, aceștia venind cu baloane în culorile curcubeului și arborând steagul LGBT într-o atitudine calmă și prietenoasă.

La marș au participat și înalți oficiali: Michael Roth, Ministrul de Stat German pentru Afaceri Europene, Carla Delgado, prima persoană trans aleasă ca parlamentar în Spania, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii Statelor Unite ale Americii la București, precum și ministrul pentru dialog social, Violeta Alexandru.

Manifestanții au desfășurat bannere care purtau mesaje precum: „Dragostea mai presus de dogma”, „Fara ură”, „Hetero, dar nu obtuz”, „Inainte de orice altceva sunt om”, sau „Equal love”.

Marșul Diversității a fost și în acest an unul plin de culoare, participanții fiind îmbrăcați lejer, în haine de vară, viu colorate, fluturând stegulețe în culorile simbolizând comunitatea LGBT, purtând tunsori în nuanțe extravagante, aprinse, pierceing-uri și afișând o atitudine prietenoasă. Unii participanți au venit însoțiți de umbrele în culorile curcubeului, iar organizatorii au împărțit stickere care reprezentau simbolul comunității LGBT, dar și băuturi răcoritoare și apă plată pentru susținători.

Anul acesta au fost prezenți și copii, aduși de părinți. Un copil de 4 ani avea o bicicletă mică și pe ghidoane fluturau stegulețe LGBT.

Și travetiții au participat la eveniment, însă dintre aceștia s-a evidențiat Denisa, îmbracată într-o rochie lungă de seară cu sclipici, paiete și trenă și purtând pe cap o perucă în două culori. Pozată de fotografi, acesteia i s-a strigat din public: „Ești ca Marilyn Monroe!” Denisa a declarat că anul trecut a fost îmbrăcată în polițistă. Ea a precizat pentru MEDIAFAX ca nu a venit să militeze pentru drepturi, ci ca să fie acceptată și tolerată așa cum este: „Am venit ca să ne căutăm drepturile să ne simțim bine. Nu e vorba de căsătorii sau de alte chestii. Fiecare face ce vrea, dar să ne accepta așa cum suntem noi. Să ne lase…că tot două mâini și două picioare avem și noi!”

În fata Arcului de Triumf, organizatorii, dar și susțintorii au desfășurat un steag uriaș în culorile LGBT. Toți participanții au pus mână de la mână pentru desfășurarea steagului uriaș. La eveniment au participat și străini, germani, englezi și olandezi veniți să suțintă manifestația și în România.

O tânără transgender a exprimat ce reprezintă pentru ea acest marș al diversității: „Vreau să știe lumea că comunitatea LGBT este vizibilă. Eu sunt o fată transgender și mi se pare foarte important să avem măcar o zi în an în care să fie toată lumea open cu chestia asta. De la statul român aștept acceptare și toleranță. Atâta timp cât nu rănim pe nimeni nu cred că sunt un pericol. Ar trebui să fie pedepsite încercările de discriminare și calomnie care sunt zilnic făcute în România.”

Pe de altă parte, un tânăr participant la marș a declarat că societatea românească persecută comunitatea gay din țară noastră: „Ținând cont de faptul că accesăm foarte multe fonduri europene, noi nu suntem integrați în categorii vulnerabile, discriminate. Romii sunt integrați, femeile abuzate, sunt atâtea categorii integrate. Noi că identitate nu suntem…cu toate că suntem cea mai discriminată categorie din România. Un al doilea punct este modul de acceptare al comunității hetero în raport cu cei care, de fapt, sunt egali cu ei, plătesc aceleași taxe, au aceleași drepturi, muncesc la fel, dar diferența de acceptare în raport inclusiv cu parlamentarii, e diferită.”

În plus, o tânără exprimat că a venit la marșul diversității pentru a-și susține prietenii: „Sunt aici să-mi susțin prietenii, cunoștințele care fac parte din comunitatea LGBT. Consider că este dreptul lor de exprimare de a face acest marș. Sunt de părere că va fi un eveniment plin de culoare și de zâmbete. Știu că trăim într-o societate care este într-o cutie și într-o societate în care sunt foarte multe prejudecăți. Oamenii cer să existe în pace și liniște alături de ceilalți. Nu a zis nimeni că vor să se legalizeze căsătoriile. Doar lăsați-ne doar să fim lângă toți ceilalți. Până la urmă nu contează orientarea sexuală. Sunt persoane care fac parte din comunitatea asta care nu aveți idee ce fel de joburi au. Stop judging people!”

De la protest nu au lipsit incidentele. Mai mulți trecători au adus injurii participanților la miting, iar jandarmii l-au legitimat pe un trecător pentru că striga lozinci homofobe. Bărbatul a făcut scandal pentru că i s-a cerut actul de identitate. Ce, n-am voie să mă plimb? De când e interzis în România? Ce-am făcut? Dați-mi buletinul înapoi. N-am încălcat nicio lege!”, a protestat bărbatul.

Jandarmeria Română a venit echipată la eveniment cu câini-lupi cu botnițe pentru prevenirea vreunui eventual scandal, fiind posibil ca militanții homofobi să-și manifeste criticile și nemulțumirile față de participanți.

Deputatul Remus Cernea a fost prezent la marș în calitate de susținător și de militant pentru drepturile comunității LGBT. Acesta a declarat pentru MEDIAFAX că în afara drepturilor comunității gay, el militează și pentru drepturile femeilor care ar trebui să fie mai bine reprezentate în societate: „În Parlamentul României sunt 10% femei, spre deosebire de toate celelalte state democratice în care sunt minim 30% femei.”

Remus Cernea a mai declarat că deși inițial a fost perceput ca persoană gay, a venit la marș însoțit de prietena sa.

De asemenea, la eveniment nu a lipsit cântăreața Andreea Bălan, însoțită de două dansatoare. Într-o declarație pentru MEDIAFAX, cântăreața a transmis un mesaj de susținere pentru comunitatea LGBT, precum și unul de toleranță: „În primul rând eu susțin iubirea. Oamenii nu trebuie judecați. Așa cum nici eu nu-mi doresc să fiu judecată, la rândul meu nu judec. Consider că oamenii nu trebuie să fie marginalizați în funcție de orientarea lor sexuală, de religie sau de etnie. Marginalizările acestea pe mine mă deranjează și aș vrea să nu mai existe. De aceea am venit la marș, să existe un statement din partea mea. Iubirea este cea care primează și cu toții trebuie să milităm pentru iubire. Merităm să iubim și să fim iubiți așa cum ne dorim noi.”, a fost mesajul transmis de cântăreță.

De la ora 17:00, participanții au pregătit un marș pe șoseaua Kiseleff până în apropiere de Piața Victoriei. Între orele 18:00- 19:15 vor avea loc activități în aer liber, iar Marșul Diversității se va încheia undeva între orele 19:15 – 19:45. De asemenea, în acest weekend, organizatorii au pregătit și o serie de petreceri, printre care și Pride Party.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?