Peste 5.000 de oameni la Patriarhie, în prima zi a sărbătorilor de Sfântul Dimitrie

Peste 5.000 de oameni la Patriarhie, în prima zi a sărbătorilor de Sfântul Dimitrie
Publicat: 24/10/2012, 17:17
Actualizat: 02/02/2019, 15:28

Peste 5.000 de oameni, dintre care mulți veniți încă de la ora 2.00 noaptea, s-au adunat în jurul Catedralei Patriarhale din Capitală, miercuri, în prima zi a a sărbătorilor închinate Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru care au fost aduse la București, în premieră, moaște ale Sfântului Nectarie. Cincizeci dintre cele peste 5.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, până la ora 16.30, însă niciunul dintre cazuri nu a necesitat transportarea la spital, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Mulți dintre cei adunați la Patrairhie au venit încă de la ora 2.00 noaptea, pentru a se număra printre primii care ajung să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ultimele aduse în premieră la București, din Grecia, cu ocazia pelerinajului de Sf. Dumitru.

„Pelerinajul credincioșilor a început miercuri după prânz, dar sărbătoarea închinată Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, a debutat marți noaptea, la ora 22,35, odată cu sosirea pe Aeroportul Internațional «Henri Coandă» a moaștelor Sfântului Nectarie aduse în Capitală de Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost întâmpinată la aeroport de PS Ciprian Câmpineanul, PS Varlaam Ploieșteanul, ambii episcopi vicari patriarhali, PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Vasile Someșanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, părinte Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, preoți și diaconi.

După ce moaștele Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli, au ajuns pe pământ românesc, a avut loc primirea în salonul oficial al aeroportului, unde a fost săvârșită Slujba Polihroniului de către PS Ciprian Câmpineanul, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfinția Sa a urat bun venit IPS Efrem pentru vizita și aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Nectarie în România, arătând că „sfinții se întâlnesc între ei sub chipul sfintelor moaște și îi adună pe credincioși”, a povestit părintele Stoica.

A urmat cuvântul IPS Efrem, în care acesta a mărturisit că este dorința Sfântului Nectarie ca „noi să fim prezenți aici, în această țară (România – n.r.)”.

Miercuri dimineață, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit și inaugurat Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Capitală. La finalul slujbei, Întâistătătorul BOR a spus că este bucuros că moaștele Sfântului Nectarie au ajuns și la Centrul de îngrijiri paliative care îi poartă numele.

„Avem o bucurie deosebită că moaștele sfântului au poposit mai întâi la acest așezământ, iar primirea oficială se va realiza pe Colina Bucuriei lângă Catedrala Patriarhală. Am început ziua de astăzi cu o sfințire a unui așezământ dedicat îngrijirii bolnavilor, deoarece anul acesta, în Patriarhia Română, avem o deosebită atenție pentru Slujba Sfântului Maslu și pentru îngrijirea bolnavilor. Sfântul Nectarie este cunoscut ca un făcător de minuni, mai precis un vindecător de boli, de aceea venirea sa la București, prin sfintele sale moaște, înseamnă pentru noi o binecuvântare deosebită”, a spus Părintele Patriarh.

La rândul său, Mitropolitul Efrem a apreciat că Sfântul Nectarie de la Eghina se bucură de „o așa mare cinstire în rândul poporului român”.

„Inima noastră freamătă de o bucurie profundă când vedem ce așezământ deosebit de frumos a fost ridicat aici, prin grija Patriarhului Daniel, centru care a fost menit să aducă consolare în suferință celor care suferă de boli. Și pentru noi emoția este cu atât mai puternică cu cât vedem că v-ați gândit să dați numele Sfântului Ierarh Nectarie acestui centru”, a spus IPS Mitropolit Efrem.

Apoi, în centrul Capitalei a început procesiunea Calea Sfinților, la care au participat peste 800 de preoți din parohiile din București, Ilfov și Prahova. Procesiunea s-a încheiat cu primirea moaștelor Sfântului Nectarie de către PF Daniel, pe espalnada din curtea Patriarhiei, și așezarea lor în Baldachinul special amenajat.

La primirea moștelor, Întâistătătorul BOR a rostit un cuvânt de mulțumire conducerii Bisericii din Grecia, care a făcut posibilă trimiterea la București a moaștelor Sfântului Nectarie.

„Trăim astăzi momente de binecuvântare și bucurie duhovnicească deosebite pe care Duhul Sfânt, pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ni le dăruiește prin venirea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, la București. De aceea, mulțumim Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade, pentru binecuvântare și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina, pentru bunăvoință și osteneală, întrucât au răspuns cu dragoste evlaviei românilor ortodocși față de Sfântul Nectarie. Prezența în aceste zile de sărbătoare, la București, a moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, este o mare binecuvântare pentru noi toți: ierarhi, cler, viețuitori ai mănăstirilor, credincioși pelerini din România și din străinătate”, a spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a mai spus că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina au în comun darul vindecărilor de boli sufletești și trupești, fiind numiți „făcători de minuni” sau „vindecători”.

„Vindecările și minunile pe care acești sfinți le-au săvârșit nu au rămas necunoscute. Credincioși din multe părți ale lumii dau mărturii neîncetate despre minunile lor. Pentru a sublinia și mai mult lucrarea harului lui Dumnezeu în misiunea Bisericii lui Hristos din poporul român, comuniunea sfinților, dar și nevoia de vindecare sufletească și trupească a societății de azi, au fost aduse la București moaștele Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli, în acest an proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre An omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica a înțeles întotdeauna că viața și sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie însă apărate și cultivate, spre slava lui Dumnezeu și binele oamenilor. Totodată, implicarea Bisericii în asistența medicală socială este deodată o vocație spirituală și o necesitate practică. În aceste zile de binecuvântare și de bucurie pe care ni le oferă Hristos Domnul prin sfinții Săi, vă felicităm pe toți pentru venirea dumneavoastră la București și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia și osteneala, râvna și dărnicia, cu darurile Sale cele bogate și netrecătoare, cu sănătate și înțelepciune, cu pace și bucurie, cu ajutor în familia și în activitatea dumneavoastră, cu ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și în iubire frățească, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinților și spre dobândirea mântuirii”, a mai spus, cu același prilej, PF Daniel.

La rândul său, IPS Efrem a binecuvântat mulțimea adunată pe Dealul Patriarhiei, spunând că ziua de azi este „o zi a revărsării darurilor cerești și a unei bucurii negrăite, pentru noi, cei ce, cu deplină bucurie și adâncă emoție am sosit astăzi aici, smerenia noastră și delegația însoțitoare, ca să aducem, la invitația Preafericirii Voastre, mâna dreaptă a celui între sfinți părintele nostru Nectarie, episcopul Pentapolei și ctitorul mănăstirii Sfânta Treime din Eghina, spre sfințirea, binecuvântarea și zidirea sufletească a evlaviosului popor român cel iubitor de sfinți”.

Potrivit Mitropolitului Efrem, vizitele precum cea făcută la București în aceste zile „contribuie, fără îndoială, la dezvoltarea relațiilor interortodoxe și face mult mai puternice legăturile duhovnicești dintre noi”. „Cooperarea dintre Bisericile noastre se încununează cu succese, armonia ecumenică a mersului nostru comun, ca ortodocși, este evidențiată și, mai mult, astfel de vizite constituie dovada concretă a faptului că Biserica este «una, sfântă, sobornicească și apostolică». De aceea, în acest moment, îngăduiți-mi să vă transmit îmbrățișarea și salutul frățesc al Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Athenei și al toată Elada”, a mai spus IPS Efrem.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a precizat că, la sărbătoarea de anul acesta a Sfântului Dimitrie, este pentru prima oră în istoria pelerinajului de la București când au fost aduse moaște ale Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli de la Eghina. „Foarte mulți credincioși au urcat Dealul Patriarhiei încă de astă-noapte, de la ora 2. Au fost credincioși care au vrut să fie printre primii care să se închine la moaștele Sfinților Dimitrie cel nou, Nectarie de la Eghina și Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a spus părintele Stoica.

Potrivit Patriarhiei, pelerinajul se va desfășura timp de șapte zile neîntrerupt, zi și noapte, până marți, 30 octombrie. Credincioșii din Capitală, împreună cu preoții din București, dar și cei din Ilfov și Prahova, sunt astfel gazde pentru pelerinii care vin din țară.

Parohiile din București, Ilfov și Prahova vor oferi hrană caldă pelerinilor care se vor afla pe Dealul Patriarhiei, fiind pregătite zilnic între 6.000 și 8000 de porții de mâncare. De asemenea, pelerinii vor primi apă plată, ceai și cafea. Ceaiul va fi oferit în special pe timpul nopții, când temperaturile scad mult.

Tot cu prilejul manifestărilor de Sfântul Dimitrie, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au hotărât ca toate bisericile din jurul Dealului Patriarhiei, 20 la număr, să fie deschise permanent pentru pelerinii care doresc să se adăpostească pe durata nopții. De asemenea, au fost amenajate două săli de sport, la colegiile Mihail Eminescu și Ion Creangă, pentru cazarea pelerinilor pe timpul nopții. „Sunt saltele, iar fiecare pelerin primește câte un sac de dormit. Sperăm ca, în fiecare an, să fie un pelerinaj plin de încărcătură duhovnicească. În fiecare seară, de la orele 18.00, pe podium va fi oficiată slujba privegherii, la care pot participa credincioși din București, dar și pelerinii”, a mai spus părintele Stoica.

Numărul pelerinilor veniți miercuri, în prima zi a pelerinajului, poate fi considerat un record. Cei peste 5.000 de oameni – mulți dintre ei suferinzi, dar cu speranță în puterile Sfântului Nectarie Vindecătorul de boli – așteaptă cu răbdare la coada care se întinde de o distanță de doi kilometri, să se închine la raclele sfinților.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului