Picturi ale maeștrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, scoase la licitație

Picturi ale maeștrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, scoase la licitație
Mai multe capodopere semnate de 100 de maeștri ai picturii românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitației de Toamnă - Mari Maeștri ai Picturii Românești, organizată de Artmark pe 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Publicat: 17/10/2012, 12:26
Actualizat: 26/03/2019, 13:18

Mai multe capodopere semnate de 100 de maeștri ai picturii românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitației de Toamnă – Mari Maeștri ai Picturii Românești, organizată de Artmark pe 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Cu ocazia celei mai importante licitații de artă a sezonului, Artmark îi celebrează pe cei mai valoroși pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacțiilor de artă din România. Ediția din acest an a Licitației de Toamnă prezintă 135 de capodopere semnate de 100 de maeștri ale căror opere au fost vândute în licitații publice în perioada anilor 1990 – 2012.

Astfel, nu va lipsi Nicolae Tonitza, deținătorul recordului pentru cea mai scumpă operă de artă tranzacționată vreodată pe piața românească – pictura „Nud în iatac” (290.000 de euro, Licitația de Iarnă Artmark 2011). La această ediție a Licitației de Toamnă, pictorul va fi prezent cu tabloul „Catrina”, o operă ce o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuță Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele și Ernst Ludwig Kirchner. Lucrare unică, de o deosebită valoare, tabloul este evaluatla o suma între 100.000 și 200.000 de euro.

Tot pe 31 octombrie va fi licitată opera „Natură statică cu flori, carte și lămâi”, estimată la 10.000 – 16.000 de euro, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecția filosofului și poetului Lucian Blaga, achiziționată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câștigați în urma traducerii operei „Faust”.

Și uleiul pe pânză semnat de Gheorghe Tattarescu și intitulat „Descătușarea României” este printre vedetele Licitației de Toamnă de la Artmark. Pictura, o lucrare foarte rară și considerată emblematică pentru istoria națională, provine dintr-o colecție belgiană și are o valoare estimativă de 5.000 – 10.000 de euro.

Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria”tezaur național”. Este una dintre cele trei reprezentări ale”României descătușate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenența Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea țării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care, de altfel, va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

O altă operă de valoare care va fi prezentată în cadrul evenimentului de pe 31 octombrie este pictura lui Nicolae Grigorescu „Țărăncuță cu doniță, de la izvor, prin pădure”, evaluată la 18.000 – 32.000 de euro. Pictura accentuează recurența tematicii bucolice, Grigorescu fiind, totodată, primul care introduce curentele celebre ale epocii în arta românească: realismul dar, mai ales, impresionismul.

Alte nume mari ale picturii românești ale căror opere vor fi prezente în cadrul Licitației de Toamnă a casei Artmark sunt Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold și Gheorghe Petrașcu.

Operele celor mai bine cotați pictori români vor putea fi văzute și de public în perioada 19 – 29 octombrie, într-o expoziție care va fi organizată la Palatul Cesianu-Racoviță din București.

Licitația de Toamnă – Mari Maeștri ai Picturii Românești a casei Artmark se va desfășura pe 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee