Piesa trupei Taxi stârnește noi reacții. Un om s-a filmat în timp ce dă foc unei cărți

Piesa trupei Taxi stârnește noi reacții. Un om s-a filmat în timp ce dă foc unei cărți
Publicat: 11/04/2016, 11:33

Piesa „Despre smerenie” a trupei Taxi pledează pentru modestia creștină. 33 de celebrități din România repetă, alături de solistul Dan Teodorescu, versul percutant „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”. Cântecelul a iscat un val de controverse, elogii, reacții agresive și dezacorduri ale unor înalți prelați din Biserica Ortodoxă Română.

Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ținta melodiei nu a fost însă atât de tranșantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor și candoare împotriva trufiei, ostentației și vanității detectabile în lumea pestriță de azi.

Totuși, piesa stârnește vandalisme. Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a încărcat pe 8 aprilie un clip în care arde fără părere de rău o carte semnată de Mircea Cărtărescu. Scriitorul face parte din pleiada de celebrități care apar în videoclipul piesei „Despre smerenie”. În timp ce cartea arde, vandalul exclamă: „Încet-încet va arde. Sper să fie la fel de viral ca și capodoperele voastre cu care vă lăudați. Sunteți smeriți? Sunteți smeriți, nu? Poftim. Ok, cred că ajunge. Să fie bine!”

„Nu e frumos să dai foc unei cărți în nici o împrejurare, dar e mare tristețe s-o faci în urma unui cântec din care n-ai înțeles nimic”, scrie Mircea Cărtărescu în mesajul atașat clip-ului ce se regăsea pe youtube, pe care l-a „împărtășit” online pe pagina sa de Facebook, în care vandalul arde cu bricheta cartea „Frumoasele străine”.

Luni dimineață, clipul a fost șters de pe contul utilizatorului.

Mircea Cărtărescu a publicat, luni, un al doilea mesaj pe pagina sa de Facebook, în care explică mesajul piesei „Despre smerenie”, pentru cei mulți care s-au grăbit să-i dea o interpretare nefondată: „Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației „Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui. Nu e o poziționare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanți sunt creștini ortodocși, ca și mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică și nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul și spațiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimității actului de credință. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există și în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres și literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelență) și nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă privește, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin și prostește din neînțelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan). Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanță dintre un mesaj ambiguu și understated al unui cântecel și masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieși oricând o fantomă a trecutului.”

Trupa Taxi a lansat joi seară un videoclip despre smerenie, împreună cu „prieteni” faimoși, adică mai multe celebrități din România. Melodia pledează pentru modestia creștină, în care vedetele repetă pe rând „Dumnezeu preferă lemnul si spațiile mici”.

„Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu” – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formației.

Autor al melodiilor și versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune că a avut un vis; vis pe care îl analizează în cadrul acestui videoclip împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi își urmează drumul propriu, exprimându-și stările, părerile, punctele de vedere cu sinceritate și simplitate, în stilul caracteristic. Umorul și ironia fină sunt marca formației. Piesa-manifest „Despre smerenie” emoționează și pune pe gânduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu îndulcește tema extrem de serioasă a cântecelului: smerenia creștină.

„Și pân” la urmă l-am gasit într-o biserică din lemn/ E una undeva pe-un deal (…) Și cred că știu de ce l-am găsit aici/ Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul și spațiile mici”, așa se termină visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, în versuri, încearcă să-l deslușească. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalitățile și vedetele care fredonează sau recită refrenul melodiei se încheie cu un citat din Biblie: „Pe preoții cei din voi îi rog (…): Păstoriți turma Lui Dumnezeu (…) nu pentru câștig urât, ci din dragoste; (…) și voi, fiilor duhnovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie” (Petru, 5, 1-5).

Cel mai nou videoclip Taxi, „Despre smerenie”, a fost lansat joi seară, 7 aprilie, pe contul de facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul poate fi vizionat pe YouTube, la acest link https://youtu.be/HSg2qfYkB8I.

Vineri, o zi mai târziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizări pe YouTube, 1.700 de like-uri și 2.000 de share-uri – pe pagina de Facebook a trupei. Până sâmbătă, 9 aprilie, vizualizările pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pănă la 2.500, iar piesa a fost share-uită, în total, de aproximatv 3.000 de ori.

Înregistrările audio și video au fost realizate la Fat Studios și FX International, iar montajul este semnat de Tudor Olaru, potrivit unui comunicat de presă al trupei.

În afară de Dan Teodorescu (voce, chitară acustică), din trupa Taxi mai fac parte Vicky Sava (voce), Daria Corbu (voce), Darius Neagu (tobe), Kerezsi Csongor (chitară bas), Cantemir Neacșu (chitară) și Mugurel Coman (clape).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican