„Plec pe Marte”, varianta reală. Când și cum va ajunge primul om pe Planeta Roșie

Plec pe Marte, varianta reală. Când și cum va ajunge primul om pe Planeta Roșie
Publicat: 03/06/2012, 13:57
Actualizat: 24/06/2012, 09:17

Un grup de olandezi susține că are un plan fezabil și finanțarea necesară pentru a trimite patru oameni pe Marte în 2023, scrie NY Daily News. Misiunea, numită „Mars One”, își propune ca, până în 2033, să creeze o colonie umană permanentă pe Planeta Roșie.

„Până în 2033, vor fi peste 20 de oameni care vor locui, munci și prospera pe Marte, noua lor casă”, se arată într-o declarație Mars One.

Pentru a nu exista dubii în privința seriozității proiectului lor, cercetătorii au dezvăluit că au planuri concrete, fezabile și, mai mult decât atât, cu finanțare pregătită. În plus, susțin că au sprijinul unor cercetători renumiți, între care și fizicianul laureat cu Nobel Gerard ‘t Hooft.

„Este un proiect extraordinar, conceput de oameni cu viziune, imaginație. Chiar pot obține ceea ce și-au propus”, spune reputatul fizician într-un material promoțional al Mars One.

Olandezii au explicat că fondurile vor proveni în special din „spectacolul mediatic”, pe care Mars One intenționează să îl creeze. „Big Brother va fi mic copil prin comparație”, se mândresc olandezii. Totodată, echipa a primit sume consistente din partea unor firme de tehnologie.

Misiunea propriu-zisă va începe în 2016, spun cei de la Mars One, când va avea loc amartizarea unui satelit de comunicații. În 2018, olandezii susțin că va fi trimis și un robot, care va căuta cel mai bun loc pentru întemeierea coloniei. Următorul pas va fi făcut în 2020, când va fi trimisă pe Marte și infrastructura necesară, potrivit planului echipei Mars One.

Astronauții care vor fi transformați în marțieni vor urma pregătiri de zece ani, iar călătoria spre Marte va dura șapte luni, într-o navetă spațială în care nu vor exista nici măcar condiții minime de igienă personală. Ei nu vor avea varianta întoarcerii pe Pământ, ci vor rămâne pe Marte și vor fi nevoiți să se adapteze la condițiile de viață de acolo, explică olandezii.

Cei care doresc să ia parte la această misiune deosebit de ambițioasă au noroc, scriu jurnaliștii americani, pentru că Mars One recrutează astronauți.