Plombele dentare ar putea deveni un lucru al trecutului. Cercetătorii britanici au descoperit o metodă revoluționară de tratare a problemelor dentare

Plombele dentare ar putea deveni un lucru al trecutului. Cercetătorii britanici au descoperit o metodă revoluționară de tratare a problemelor dentare
Publicat: 13/07/2014, 15:27
Actualizat: 03/09/2019, 22:24

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de a trata dinții cariați. Aceasta nu este dureroasă deoarece nu presupune găuirirea dintelui și înlăturarea țesutului infectat, ci regenerarea sa, scrie The Guardian.

Tehnica de reconstrucție a dintelui a fost dezvoltată de specialiștii de la King College din Londra.

Carierea dinților este în general tratată prin eliminarea țesutului bolnav și înlocuirea sa cu o plombă formată din diferite substanțe cum sunt amalgamul (gri-negru, metalic), cimenturi dentare (de culoarea dintelui) sau materiale compozite (care sunt cele mai apropiate de proprietățile dintelui natural).

Noul tratament accelerează mișcarea naturală a calciului și a mineralelor în dintele afectat. Procesul are două etape. Prima presupune pregătirea smalțului. A doua etapă presupune folosirea curentului electric pentru a împinge mineralele către zona afectată. Această tehnică, numită remineralizarea accelerată și îmbunătățită electric ar putea fi folosită de dentiști peste trei ani.

„Felul în care tratăm dinții în prezent nu este ideal. Atunci când reparăm un dinte prin introducerea unui compozit, acel dinte intră într-un ciclu de reumplere, având în vedere că orice reparație se va strica după un timp”, explică profesorul Nigel Pitts, de la Institutul Dentar din cadrul colegiului londonez.

„Dispozitivul nostru nu doar că este doar mai blând cu pacientul, dar este și mai eficient din punct de vedere al costurilor decât tratamentele dentare disponibile la ora actuală. Pe lângă curățarea cariilor dentare, dispozitivul poate fi folosit și pentru albirea dinților”, a mai precizat Pitts.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase