PMB a semnat contractul de milioane de euro pentru refacerea Teatrului Evreiesc. Cine a câștigat licitația

PMB a semnat contractul de milioane de euro pentru refacerea Teatrului Evreiesc. Cine a câștigat licitația
Publicat: 04/12/2014, 20:24

La licitație au depus oferte cinci societăți, contractul fiind atribuit firmei SCIT Impex SRL.

Valoarea estimată a investiției a fost de 13.839.000 de lei fără TVA, durata de execuție a lucrărilor fiind de 18 luni.

Reprezentanții PMB declarau, la sfârșitul lunii ianuarie, că municipalitatea a aprobat, în Consiliul General al Municipiului București (CGMB), finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare, modernizare și reabilitare pentru Teatrul Evreiesc, precum și prelungirea contractului de comodat, încheiat între instituția de spectacol și Fundația Caritatea, pentru o perioadă de 25 ani.

Ei precizau că sediul Teatrului Evreiesc de Stat București este monument istoric și se află într-o stare avansată de degradare, deoarece proprietarul clădirii, respectiv Fundația Caritatea, nu a mai efectuat reparații și lucrări de punere în siguranță a clădirii de mai multe zeci de ani.

Lucrările includ consolidarea structurii, desfacerea unora din pereții interiori și recompartimentarea cu pereți ușori din ghips-carton pe structura metalică, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, refacerea finisajelor interioare, incluzând restaurarea elementelor din piatră și a picturilor murale, refacerea instalațiilor electrice, de încălzire și de iluminat și înlocuirea centralei termice.

În 25 ianuarie, din cauza viscolului, au fost smulse bucăți din acoperișul Teatrului Evreiesc de Stat, pompierii intervenind timp de câteva ore pentru remedierea situației.

Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, spunea atunci că Primăria Capitalei știa de situația în care se află clădirea instituției de spectacole, adăugând că incidentul s-ar putea numi „Cronica unei prăbușiri anunțate”.

„Lucrurile trenează. Nu știu de ce trenează de atâta vreme. Primarul general al Capitalei (Sorin Oprescu, n.r.), în urmă cu vreun an, a fost în Teatru Evreiesc, a luat notă, a fost impresionat, după propriile sale mărturisiri, de starea acestui monument istoric”, preciza atunci actrița.

De asemenea, Maia Morgenstern spunea că au mai existat astfel de incidente. La un moment dat, s-a prăbușit un coș de aerisire, iar autoritățile au fost informate despre această situație, potrivit actriței.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București, monument istoric de categoria B, datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Doctorul Iuliu Barasch, care cumpărase terenul, intenționa inițial să construiască aici o clinică. Terenul era situat în inima unui cartier evreiesc bucureștean, unde, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea trăiau în jur de 300.000 de evrei. După câțiva ani aici s-a construit totuși nu o clinică, ci o casă de cultură.

La începutul anilor 1940, câțiva artiști, scriitori, și muzicieni au înființat aici Teatrul Evreiesc Barașeum, pe scena căruia au evoluat, jucând în limba română, o seamă de cunoscuți actori evrei, printre care Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, M. Bradu, N. Stroe, Mircea Crișan. În acea vreme, clădirea avea două săli: una la parter, unde se jucau piesele de teatru, și o alta la etajul întâi, destinată spectacolelor de revistă.

În 1948 a fost înființat Teatrul Evreiesc de Stat, iar între 1954 și 1955 clădirea a fost renovată în forma care s-a păstrat până astăzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului