Povestea românului care a fugit din țară în comunism și a devenit director muzical la Disneyland: „În tot ce creez, includ o bucățică din România”

Povestea românului care a fugit din țară în comunism și a devenit director muzical la Disneyland: În tot ce creez, includ o bucățică din România
Publicat: 14/02/2016, 15:27

L-am întâlnit pe Vasile Șirli în biroul său din culisele parcului Disneyland Paris, în fața unei imense console de mixaj. Lucra la ultimele retușuri pentru cel mai recent spectacol tip musical realizat în cadrul parcului, The Forest of Enchantement: A Disney Musical Adventure. În încăpere se află poze ale celor colaboratorilor săi la acest spectacol, printre care Gordon Goodwin și formația acestuia, Big Phat Band, cu care a realizat coloana sonoră a melodiilor din musical și, din loc în loc, jucării întruchipând personaje Disney. Modest, povestește în șoaptă despre marii artiști, manifestându-și astfel respectul față de ei, punctând pe alocuri cu mâinile în discursul său, ca și cum ar dirija, or reproducând ritmuri incluse în spectacol. „În fiecare moment muzical creat încerc să includ câte ceva românesc”, povestește Șirli.

Angajat în cadrul parcului de distracții de la deschiderea acestuia, în 1992, își amintește cu lux de amănunte momentul în care a fost recrutat. „M-au sunat să îmi spună că vicepreședintele artistic al Disneyland Paris voia să mă vadă și că Disney plănuia să creeze în Europa ceva special.”

Vasile Șirli este director muzical al Disneyland Paris, iar printre rolurile sale se numără coordonarea muzicienilor care fac performanțe live permanent în parc, schimbarea repertoriilor formațiilor, muzica ce se aude în toate zonele parcului, diferită în funcție de tematica respectivei zone, ș.a. „Sunt responsabil de tot ce se întâmplă din punct de vedere muzical în parc și este foarte incitant pentru că trebuie să lucrez pe planuri diferite, într-o zi lucrezi cu muzică de Tchaikovski, în altă zi cu muzica lui Elton John, este plăcut, iar atunci când vine Phil Collins și te complimentează de modul în care i-ai transformat muzica în spectacol, este extrem de plăcut.”

Responsabilitatea lui în cadrul celui mai nou spectacol al Disneyland este de artistic music producer – „aceeași funcție ca a lui George Martin pentru Beatles”, explică Șirli. Din spatele unui geam de sticlă, discută cu artiștii care interpretează melodiile, punctând plusurile și minusurile performanței lor artistice.

Vasile Șirli s-a născut în Banat, a studiat în Timișoara, iar la 19 ani a plecat în București pentru a studia în cadrul Conservatorului din București (Universitatea Națională de Muzică din București). După terminarea studiilor, a lucrat vreme de opt ani ca editor la Editura Muzicală, dar a fost și muzicolog, iar ulterior a început să scrie cântece pentru teatru și cinema. A fost cooptat apoi în echipa casei de discuri naționale Electrecord, ca director artistic și de unde a decis să își dea demisia. „Mi-a fost spus foarte discret punând radioul foarte tare și vorbindu-mi-se în șoaptă, nu pot să accept demisia, am să vă consider în an sabatic, an fără salariu, fiindcă altfel nu mai poți pleca din țară.”, își amintește el de discuția referitoare la plecarea sa din anul 1984. Începus deja să lucreze în străinătate cu artiști precum Lucian Pintilie în Franța și, dacă ar fi demisionat, nu ar mai fi putut să plece.

„Dosarul meu a ajuns la cabinetul numărul 2 care era al Elenei Ceaușescu, care controla totul. Mi s-a spus că dacă vreau să am viză de plecare, să mă duc la Paris să cer prelungire de viză, cu alte cuvinte, ”, i s-a spus artistului în 186. A luat atunci decizia de a rămâne în Franța, cu dorința de a fi freelancer. Nu a acceptat de la început propunerea de la Disney, însă o clauză din contractul său care îi permite să lucreze și pentru proiecte din afara parcului, i-au oferit libertatea de care avea nevoie pentru a accepta postul, chiar la deschiderea acestuia, în urmă cu 24 de ani.

Citește în continuare pe businessmagazin.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”